Blogolj!

Hoppá, itt egy friss és ropogós Eminem-album!

2020.01.17.
Dorogi László

Az amerikai rapper előzetes bejelentés nélkül dobta piacra legújabb albumát, amellyel a legendás filmrendező, Alfred Hitchcock előtt tiszteleg.

Eminem legutóbb két évvel ezelőtt jelentkezett új albummal, akkor éppen úgy, ahogy most, semmilyen előjele nem volt a megjelenésnek. Az amerikai rapper új korongja a Music To Be Murdered By címet kapta és a legendás filmrendező, Alfred Hitchcoch előtt tiszteleg.

A lemez borítóján Eminem az egyik kezével egy baltát, a másikkal egy pisztolyt tart a fejéhez, éppen úgy, ahogy azt tette Hitchcock is ugyanúgy Music to be Murdered by címre hallgató filmzenei korongjának borítóján.

Eminem lemezén hallgató egy Alfred című szám is, amelyben a filmrendező hangja is felfedezhető, tulajdonképpen ő konferálja fel a korongot. A Music To Be Murdered By a Spotifyon és az Apple Musicon is elérhető, Eminemék pedig a lemez megjelenésével egy időben egy klipet is fellőttek a világhálóra.

Az albumon jó néhány sztár közreműködő hangja is hallható, többek között Ed Sheeran, vagy az azóta gyógyszer-túladagolásban elhunyt Juice WRLD is készített egy-egy dalt Eminemmel.

Címkék: Rap

Megvannak az évtized legtöbbet hallgatott előadói

2019.12.03.

A Spotify idén is közzétette azt az éves listáját, melyből megtudhatjuk, hogy kit/mit hallgattunk a legtöbbet. Az összeállítás sok meglepetést nem okozott, ugyanis Drake és Ed Sheeran vezeti az évtized legtöbbet streamelt előadóinak listáját.

Címkék: lista, Pop, Rap, Spotify

Eminem, ahogyan még sosem hallottad

2019.06.14.
Dorogi László

Azt hiszem, nem is vagyunk igazán tisztában azzal, milyen szerencsések vagyunk, hogy hallunk. Érzékeljük a füleinkkel a körülöttünk forgó zajos világot, s bár ezek a hangok néha bizony félelmet, szorongató érzést keltenek bennünk, képesek ugyanakkor boldogságot és örömöt is generálni. Sok színűek, változatosak,  ezektől élünk csak igazán. Hogy halljuk egymás hangját, hogy beszélünk egymáshoz, hogy az, amit mondunk, nem talál süket fülekre.

Fotó: Getty Images

Éppen ezért még belegondolni is borzasztó, mi lenne, ha egyszer csak elhagyna a hallásunk és kongó csend venné át a nyüzsgés helyét. Gondoljunk csak bele, milyen iszonyatos érzés lenne például, ha nem hallanánk a zenét... Ugye, hogy még elképzelni is rettenetes?

Pedig vannak, akik születésüktől kezdve így élnek, sőt, élnek teljes életet, még ha soha nem tapasztalhatták meg, micsoda ajándék is a hallás. És szerencsére élnek olyan hétköznapi hősök közöttünk, akik könnyebbé varázsolják a hallássérültek életét. Akár egy rapkoncert kellős közepén is!


A fenti videót egy Eminem-koncerten készítették, és az imgur.comon azt is megtudhatjuk, hogy a felvételen látható lány több koncertjére elkíséri a rapper legendát, hogy jelnyelvvel minden egyes számának a szövegét átadhassa a hallássérült zenerajongók számára. Aki hallott már valaha Eminemről, annak nagyjából lehet fogalma arról, hogy milyen brutális fizikai meló lehet egy komplett koncertjét lejelelni, de a felvételek tanúsága alapján a hölgy nagyon jó kondiban van és méltán érdemelte ki elismerésünket.

Címkék: Rap

Egy időre visszavonul a pohárral megdobott rapper lány

2019.04.12.
Dorogi László

A Petőfi Sándor című dalával egy éve berobbanó Lil G és Nemazalány a szegedi JATE Klubban lépett fel csütörtök hajnalban, amikor a közönségből valaki egy vaskos poharat vágott hozzá Lil G-hez.

Néhány évvel ezelőtt készített a 444.hu egy több videóból álló interjúsorozatot, amelyben a hazai rapszcéna konfliktusai, bizonyos rapperek évtizedekre visszanyúló pitiáner ellentétei és gyakorlatilag egy konkrét rapháború tárult a néző szeme elé. Akkor egy ország tudta meg, hogy milyen öncélú és kicsinyes okok miatt képesek a magyar rapperek egymás farkasai lenni, de hát ebben a műfajban már csak így mennek a dolgok.

Ebbe a világba gázolt bele jelenlétével 2018 márciusában két nyíregyházi lány, a Lil G művésznéven futó Laskai Lili és a Nemazalány néven ismert Halastyák Fanni a Petőfi Sándor című dalukkal. A butyuta nóta egy év alatt elérte a 24 milliós nézettséget a YouTube-on, a lányok pedig a hirtelen jött sikert meglovagolva újabb dalokat újabb klipeket készítettek - bár azt maguk is elismerték, hogy a debütáló dal teljesen komolytalan céllal született, nem is értették soha, hogy lett belőle ekkora siker.


Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a régi vágású, "az utca nevelt fel minket, de mi mégis itt vagyunk" rapper generációnak azonnal elkezdte csípni a szemét a műfaji palettára új színt festő duó, a feszültség pedig folyamatosan generálódott, amiben persze nagy szerepet játszott Lil G egy decemberi Instagram posztja is. Ebben nemes egyszerűséggel a RAP-nek titulálta magát, amivel aztán végképp kihúzta a gyufát az "igai rappereknél".

Bár erről hivatalos információk nem láttak napvilágot, könnyen elképzelhető, egy rivális kőrapper egyik rajongója - vagy csak egy szimpla hater ugye - vágott hozzá Lil G-hez egy üvegpoharat egy csütörtök hajnali szegedi bulin a JATE klubban.

"Nem ezt érdemlem szerintem, de túlteszem magam rajta. Szeretlek titeket és köszönöm a támogatást"

- reagált az ügyre a rapper Instáján, ahol egyúttal azt is bejelentette, hogy az incidens után szeretne kicsit visszavonulni a nyilvánosságtól.

"Kijön a héten az új dal, utána távozok. Kell egy kis idő, hogy átgondoljam a dolgokat és pihenjek"

- írta.

A duó egyébként az elmúlt időszakban már külön utakon járt, jóval kevesebb közös fellépésük volt, mindkét lány szólóban nyomja jobbára az ipart, de Szegeden kivételesen formációban jelentek meg, amikor megtörtént az incidens.

"A történteken szerintem nincs mit ragozni, megtörtént. Egy elég komoly üvegpohárral dobtak meg, ami majdnem a fejemet találta el. Tisztában vagyok vele, hogy egy megosztó személyiség vagyok, és hogy ez vele jár, illetve tudom, hogy csináltam olyan dolgokat a médiában, ami nagyon sok embernek nem tetszett és unszimpatikus lettem, viszont szerintem azt senki nem érdemli meg, hogy ilyet csináljanak vele"

- nyilatkozta az incidens után a musicdaily.hu-nak Lil G.

A JATE Klub másnap közleményben jelezte, a biztonsági szolgálat 6 percen belül megkereste, és a klub területéről eltávolította az elkövetőt. A kamerafelvételek alapján a pohárt azonosító vendég a jövőben semmilyen programon, koncerten, délutáni, esti és éjszakai rendezvényen nem vehet részt határozatlan ideig.

"Elítéljük a vandalizmus, a károkozás és a nők elleni tiszteletlen viselkedés minden formáját és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a jövőben ilyen és ehhez hasonló cselekmény ne történhessen a klub területén. A mai napon egyeztetünk a duó menedzserével, amennyiben feljelentést kívánnak tenni az ügyben, mindenben a segítségükre leszünk. Ezúton kérünk elnézést a pohárt dobáló vendég nevében a Nemazalány-LilG rap duótól, bízunk benne, hogy ez egyszeri és rendkívüli eset volt, amely soha többet nem fog megtörténni a JATE Klubban és más szórakozóhelyen/fesztiválon/fellépésen sem"

- írta a klub közleményében.

Címkék: Rap

Újabb rapsztárt lőttek le Los Angelesben

2019.04.01.
Ragnar Volarus

Meggyilkolták Nipsey Hussle rappert vasárnap Los Angelesben - jelentette az amerikai média a Los Angeles-i rendőrségre hivatkozva.

A lövöldözés annál a Los Angeles-i ruhaboltnál tört ki, amely a rapper tulajdonában volt. Három embert lőttek meg, az állítólag véletlenül ott tartózkodó rappert három lövés érte, a kórházban belehalt sérüléseibe. A két másik áldozat súlyos állapotban van. A lövöldöző férfi elmenekült a helyszínről.

Az ABC televízió tudósítása szerint a rapper mintha megérezte volna a közelgő tragédiát, mert vasárnap délután azt írta a Twitteren: "áldás az embernek, ha kemény ellenségei vannak".

A rendőrség egyelőre nem bocsátkozott feltételezésekbe a lövöldözés okairól, megkezdték a nyomozást, és részleteket hétfő kora délutánra ígértek.

A 33 éves, Los Angelesben született afro-amerikai Hassle - akinek eredeti neve Ermias Asghedom - az Egyesült Államok egyik legismertebb zenésze volt, az idén Grammy-díjra is jelölték.

A ruhaboltot 2017 júniusában nyitotta meg, és tavaly szeptemberben már történt késelés és lövöldözés az üzletnél. A rendőrség azonban eredmény nélkül zárta le az ügyet, mert a bűncselekménynek nem voltak áldozatai, és a szemtanúk nem voltak hajlandók együttműködni a nyomozókkal. Így az elkövető személyére sem derült fény. 

Címkék: Rap

YouTube-sztárocskák diktálják erkölcsi világunk pusztulásának tempóját

2019.03.23.
Doug Glatt

Onnan lehet tudni, hogy rettentően rossz irányba tart ez a világ, hogy gombamód szaporodnak az olyan igénytelen hülyegyerekek, akik azzal tesznek szert eszméletlen, sőt, már-már elképzelhetetlen népszerűségre - egyúttal befolyásra -, hogy ... wait for it ... vannak. Csak azért, mert megszülte őket a jó édesanyjuk.

Balhé a semmiért az Alexanderplatzon. (Fotó: The Local Germany)

Igen, a "valamilyen betűvel megjelölt, de már követhetetlen, hogy melyikkel" generáció tagjai arra gyulladnak be, ha a YouTube-on, Instagramon, Snapchaten, vagy tudomisén hol influenszerek lehetnek, és pontosan az ilyen fajtársaikra is gerjednek rá, de valami eszméletlen módon. Én nem értem ezt a jelenséget és azt sem, hogyan jutottunk el odáig, hogy 15 másodperc lett a maximuma egy képi anyagnak, amit még képesek befogadni a jövő nagy koponyái, arról meg már ne is beszéljünk, hogy a könyvekről, a CD-ről meg néhány egyéb "ócskaságról" már csak a középkori kódexekből hallottak, de elfogadom, hogy ez van, ez lett a szint.

A zenei szcéna is alaposan leadott az igényekből, persze, mondhatják teljes joggal, erre voltak kényszerítve. Nekik ki kell szolgálniuk a fent felvázolt generáció tagjait, az ő igényeikhez kell idomulniuk, mert csak akkor nem dől be a bolt. Megjelent például ez a trap rapnek nevezett undorító zajhalmaz, amit BájAlex most éppen a legutóbbi X-faktort megnyerő USNK-re akar rátukmálni, de abba most talán ne menjünk bele, hogy mennyire, de mennyire rossz irányba tekerték el a siker sztrádáján száguldó autó kormányát a srácok INNEN.

Ahhoz, hogy ma, 2019-ben Te magad is rapper légy, szinte semmire nincs szükséged, csak egy-két mobilalkalmazásra, egy telefonra persze és egy jó gazdagon bekövetett YouTube-csatornára. Komolyan mondom, még értelmes, összefüggő szöveg sem kell, csak pakold egymás után a fos, irigy, habiszti, tré, zsé szavakat, tégy hozzá néhány rohadtul nagy divatmárkát és készen vagy. Így ni, rapper lettél. Na már most, ha rapper vagy, akkor neked muszáj az utcai sztilót és a gengszter életérzést egyrészt átélned, másrészt átadnod, ezért nagyon fontos, hogy legyen egy végtelenül lojális rajongótáborod, tudod, aki tűzbe is teszik érted a kezüket te$$ó. Ha ez is megvan, akkor keress magadnak egy rivális jutubert, aki hasonló stílusban nyomul mint te - nevetséges, hogy stílusról kell beszélnünk ebben a kontextusban - mondjál jól oda neki és robbantsd ki a 21. század rapperháborúját.


Jobban járt volna a Thatsbekir és a Bahar Al Amood néven futó két német YouTube-csibész is, ha elolvassa ezt a kis szelfrapper útmutatót, mert akkor arra a szörnyű felismerésre jutottak volna, hogy a kutya sem kíváncsi rájuk. Ennek ellenére mégis sikerült egy pofás kis tömegverekedést generálniuk a berlini Alexanderplatzon csütörtök este a követőik között, ahol nagyjából 400 nethuszár lépett ki a hús-vér valóságba és kezdte el gyepálni egymást mindenható uraik parancsára. Jó dolog az, ha az embernek a bajban ennyi te$$ója van - követője, elvtársa, nevezze mindenki annak, aminek akarja -, csak hát itt éppenséggel nem volt semmilyen baj. Annyi történt, hogy az egyik hülyegyereknek szúrta a szemét a másik hülyegyerek, ezért az egyik hülyegyerek nekiugrasztotta csatlósait a másik hülyegyereknek.

Különben is, a szemlátomást árja német kisfiúk minden bizonnyal nem is olyan kultúrából érkeztek, ahol megvetik az erőszak minden formáját és ahhoz képest, hogy milyen jelentéktelen követőtáborral rendelkeznek - Thatsbekir a 265 ezerrel azért nem kell, hogy szégyenkezzen, na de Bahar Al Amood 51 ezres feliratkozói létszámával még a legfrissebb magyar top 50-es listára sem férne fel - adtak munkát gazdagon a berlini rendőröknek: a négyszáz megvadult új generációs rosszcsont közül ötven érezte igazán bátornak magát ahhoz, hogy ne csak Messengeren ossza ki a másikat. Az incidens nem múlt el nyomtalanul, két rendőr megsérült, hat balhézónak pedig a könnygáz és paprikaspray okozta szemirritációját kellett ellátnia a kiérkező mentősöknek, de nagyon ijesztő belegondolni abba, hogy micsoda befolyása lett az ilyen új generációs sztárocskáknak. Az influenszereknek. A világ rég megérett a pusztulásra, ha ők diktálják a jövő tempóját. Márpedig nagyon úgy tűnik, hogy ők diktálják.

Címkék: Rap

Pókerasztalra cserélheti a színpadot Majka

2019.01.16.
Dorogi László

Nem titok, hogy a sikeres rapper és műsorvezető nagy zsugás, több komoly pókerversenyen is elindult korábban, most pedig egyenesen a pókervilág legnagyobb színpadára cserélheti a televízió képernyőjét.

Fotó: Ripost/Sulyok László

Az elmúlt időszakban leginkább a Curtis-szel való szakítás és annak utózöngéi miatt került a hírek középpontjába Majka, akivel kapcsolatban érdekes információkat szellőztetett meg a Bors.

Curtis kábítószer problémái miatt bomlott fel a legsikeresebb magyar duó

Döbbenetes hírt jelentett be Majka a szegedi koncertjén, majd ezt követően a Facebookon: Curtis kábítószerproblémákkal küzd, ezért nem lépnek fel többet közösen. Folyamatosan csúcsokat döntött a páros, amely a „Belehalok" hat évvel ezelőtti berobbanásával érte el első átütő sikerét. A dal ötvenmillió feletti youtube megtekintése önmagáért beszél.

A lap most arról számolt be, hogy Majka hamarosan visszavonulhat a magyar zenei élettől és televíziós munkáját is felfüggesztheti egy időre, hogy Amerikába költözzön, több időt tölthessen családjával, no meg, hogy profi körülmények között hódolhasson egyik legnagyobb szenvedélyének, a kártyázásnak.

A rapper maga úgy fogalmazott, hogy erre az évre nagyon sok tervük van, ezért most nem nagyon tart pihenőt, utána viszont mindenképpen hosszabb felfrissülést tervez. Majka azt mondja, 2020-ra megáll és onnantól kezdve egy-két évig nem nagyon szeretne dolgozni.

"Most elmegyek kártyázni tanulni egy fiatal tiánhoz, az internetes huszárhoz, akivel átnézettem a kártyatudásomat. Kicsit fel kell újítani, mert már régen csináltam ilyet, Próbálok ezen a területen is fejlődni, meg van egyéb más tervem is, amelyről még nem beszélhetek, de az biztos, hogy a televíziózás most háttérbe fog szorulni"

- nyilatkozta a Kölcsey Televíziónak Majka.

S hogy mi lehet ez a rejtélyes terv? Nos, a hírek szerint az, hogy a rapper és családja Las Vegasba költözhet, egyes információk szerint már óvodát és iskolát is elkezdtek keresni a gyerekeknek, tehát hosszabb távra tervezik az amerikai kalandot. Ezt erősítheti a tény, hogy Majka szerződése 2019-ben lejár a TV2-nél, nem kizárt, hogy szeretne új vizekre evezni.

Címkék: Rap

Curtis üzent Majkának - Petike mindenben igazad volt

2019.01.07.
Dorogi László

Az újpesti rapper belátta drogfüggőségét és rehablitációs központba vonul, hogy megszabaduljon démonaitól.

Fotó: Instagram

Szűk fél évvel ezelőtt viharos körülmények között szakadt ketté a magyar könnyűzenei élet utóbbi évtizedének legsikeresebb párosa. Majka egy szegedi koncert kellős közepén jelentette be, hogy nem dolgozik tovább Curtisszel, majd egy nappal később hosszú Facebook posztban konkretizálta a dolgot: Curtis olyan súlyos drogproblémákkal küzd, hogy egyszerűen nem lehet vele tovább dolgozni.

Curtis kábítószer problémái miatt bomlott fel a legsikeresebb magyar duó

Döbbenetes hírt jelentett be Majka a szegedi koncertjén, majd ezt követően a Facebookon: Curtis kábítószerproblémákkal küzd, ezért nem lépnek fel többet közösen. Folyamatosan csúcsokat döntött a páros, amely a „Belehalok" hat évvel ezelőtti berobbanásával érte el első átütő sikerét. A dal ötvenmillió feletti youtube megtekintése önmagáért beszél.

A bejelentés után rengetegen támadták Majkát, hogy egy igaz barát nem viselkedhet így, ha a másik komoly bajban van, de most úgy tűnik, hogy az élet tényleg Majkát igazolja és valóban igaz barátként cselekedett a sorok megírásával. Curtis ugyanis hétfőn közösségi oldalán közzétett posztjában a következőket írta:

"Sajnos idő kellett ahhoz, hogy belássam a betegségem... Bocsánatot kérek mindenkitől mindenért!!! Ezen a héten befekszem egy rehabilitációs központba, hogy újra az igazi Curtist kapjátok (a januári fellépéseket, olnap lemondom). UI:Szeretlek Petike és mindenben igazad volt <3"

A Majka és Curtis duó felbomlása óta az újpesti rapper több egyéni fellépését lemondta, decemberben pedg se szó se beszéd nem jelent meg szabolcsi hátrányos helyzetű gyerekeknél, pedig korábban ígéretet tett az ott élő gyerekeknek a látogatásra, azok pedig külön műsorral várták volna. Az első lépést most mindenesetre megtette a gyógyulás irányába: belátta, hogy segítségre van szüksége.

Nem sokkal később Majka is reagált közösségi oldalán, röviden.

Címkék: Pop, Rap

Feloszlik az egyik legsikeresebb magyar csapat Akkezdet Phiai

2019.01.02.
Dorogi László

Több mint két évtizednyi közös munka után elválnak Závada Péter és Saiid útjai. Két nagylemezt és a soha át nem adott modern költészet úttörői kitüntetést hagyják hátra rajongóiknak.

Fotó: offmedia.hu

Závada Péter és Saiid a banda Facebook-oldalán jelentette be, hogy több mint húsz éven át tartó közös munka után január elsejétől feloszlik Akkezdet Phiai.

"Több mint húsz év telt el akkezdet óta, felléptünk 15 ember előtt is az elején, és 150.000 előtt is a szólásszabadság nevében. Érettségi tétel lettünk, Saiid többszörös slam poetry bajnok, Peti több kötetes költő és színpadi szerző. Először jutottunk underground hiphop bandaként a Művészetek Palotájába, világhírű jazz és világzenei művészekkel kollaboráltunk,

zenei beállítottságtól függetlenül kaptuk folyamatosan a visszajelzést, hogy különleges, egyedi amit művelünk"

- írták búcsúzó bejegyzésükben.

A poszt alatt szépen gyülekeznek a rajongók emlékei a formációval kapcsolatban, amelyek a két tag kifejezett kérésére érkeznek a virtuális postaládájukba. Engem először a Hisz sztori című trekkjük ragadott magával, úgyhogy gyorsan meg is osztom mindenkivel. Köszönjük uraim, szép munka volt!

Címkék: Rap

Vérző seb gyakorta, mit rapnek neveznek

2019.01.02.
Dorogi László

Azt hiszem, az underground hiphop szcénát mindig körüllengte valami ködös füstfalba való burkolózás. A gettó szagát érző vagy érezni vágyó rappereknek és az ő közönségüknek megvan a sajátos szlengje, szokásai, témái, s bár azt erős túlzás lenne állítani, hogy bevehetetlen kasztként üzemel ez a "családi kör", de a műfajt laikusként nehéz befogadni, megérteni meg aztán pláne.

Fotó: offmedia.hu

A magyar hiphopnak szerencsére akadnak sötét lovai, amelyek fáklyával a kezükben vágtatnak a kihalt, kommercializálódott, kamurapperek által megrongált terapen, hogy utat mutassanak a paneldzsungelből, a rideg magyar valóság árnyékából feltörekvő utánpótlásnak. Az én olvasatomban a jó raphez két dolog szükséges: intelligens, jól megkomponált sorok és a zene lüktetése, ami felkapja a szöveget és a fülekbe repíti azt. Na jó, kell egy harmadik komponens is, hogy az előadó ne legyen kamuripacs, hangember, díszbuzi influencer.

A Slow Village egyike a pusztuló magyar hiphop fáklyás lovasainak, nem tátják ki szájukat fölöslegesen, mert sok a sallang és seregnyi a sebhely, amit a műfaj testék ejtett a sok seggfej.


A folyamban a valódi kallódik, de a lassú falu kincse partot mos. A srácok ismertnek és ami még fontosabb, elismertnek számítanak az underground zenei kultúrtengerben, amiért tesznek is bőven. Néhány hónapja dobták piacra öt számot - az intro és az outro most nem játszik - tartalmazó legújabb EP-jüket, ami elmondásuk szerint egyfajta hidat hivatott képezni az első nagylemez és a már készülő következő között. Az pedig már csak a minőségi trekkgyártás mellékzöngéje, hogy novemberben beválasztotta őket az NKA Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramja a támogatásra érdemes, feltörekvő formációi közé.


A Lassú Falu ars poeticája többször, több helyen megfogalmazódik szövegeikben, de a legjobb talán így lehet összefoglalni: hogyha nincs alázat nem nyitsz ki új kaput. A srácok nyitogatják a kapukat, nem véletlen a dinamikusan növekvő rajongótábor. Persze a táptalaj egyre szárazabb, de akik hiszek a szavakban, míg a száj szabad, azok nem maradnak jutalom nélkül.

Címkék: Rap
12