Blogolj!

Egy időre visszavonul a pohárral megdobott rapper lány

2019.04.12.
Dorogi László

A Petőfi Sándor című dalával egy éve berobbanó Lil G és Nemazalány a szegedi JATE Klubban lépett fel csütörtök hajnalban, amikor a közönségből valaki egy vaskos poharat vágott hozzá Lil G-hez.

Néhány évvel ezelőtt készített a 444.hu egy több videóból álló interjúsorozatot, amelyben a hazai rapszcéna konfliktusai, bizonyos rapperek évtizedekre visszanyúló pitiáner ellentétei és gyakorlatilag egy konkrét rapháború tárult a néző szeme elé. Akkor egy ország tudta meg, hogy milyen öncélú és kicsinyes okok miatt képesek a magyar rapperek egymás farkasai lenni, de hát ebben a műfajban már csak így mennek a dolgok.

Ebbe a világba gázolt bele jelenlétével 2018 márciusában két nyíregyházi lány, a Lil G művésznéven futó Laskai Lili és a Nemazalány néven ismert Halastyák Fanni a Petőfi Sándor című dalukkal. A butyuta nóta egy év alatt elérte a 24 milliós nézettséget a YouTube-on, a lányok pedig a hirtelen jött sikert meglovagolva újabb dalokat újabb klipeket készítettek - bár azt maguk is elismerték, hogy a debütáló dal teljesen komolytalan céllal született, nem is értették soha, hogy lett belőle ekkora siker.


Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a régi vágású, "az utca nevelt fel minket, de mi mégis itt vagyunk" rapper generációnak azonnal elkezdte csípni a szemét a műfaji palettára új színt festő duó, a feszültség pedig folyamatosan generálódott, amiben persze nagy szerepet játszott Lil G egy decemberi Instagram posztja is. Ebben nemes egyszerűséggel a RAP-nek titulálta magát, amivel aztán végképp kihúzta a gyufát az "igai rappereknél".

Bár erről hivatalos információk nem láttak napvilágot, könnyen elképzelhető, egy rivális kőrapper egyik rajongója - vagy csak egy szimpla hater ugye - vágott hozzá Lil G-hez egy üvegpoharat egy csütörtök hajnali szegedi bulin a JATE klubban.

"Nem ezt érdemlem szerintem, de túlteszem magam rajta. Szeretlek titeket és köszönöm a támogatást"

- reagált az ügyre a rapper Instáján, ahol egyúttal azt is bejelentette, hogy az incidens után szeretne kicsit visszavonulni a nyilvánosságtól.

"Kijön a héten az új dal, utána távozok. Kell egy kis idő, hogy átgondoljam a dolgokat és pihenjek"

- írta.

A duó egyébként az elmúlt időszakban már külön utakon járt, jóval kevesebb közös fellépésük volt, mindkét lány szólóban nyomja jobbára az ipart, de Szegeden kivételesen formációban jelentek meg, amikor megtörtént az incidens.

"A történteken szerintem nincs mit ragozni, megtörtént. Egy elég komoly üvegpohárral dobtak meg, ami majdnem a fejemet találta el. Tisztában vagyok vele, hogy egy megosztó személyiség vagyok, és hogy ez vele jár, illetve tudom, hogy csináltam olyan dolgokat a médiában, ami nagyon sok embernek nem tetszett és unszimpatikus lettem, viszont szerintem azt senki nem érdemli meg, hogy ilyet csináljanak vele"

- nyilatkozta az incidens után a musicdaily.hu-nak Lil G.

A JATE Klub másnap közleményben jelezte, a biztonsági szolgálat 6 percen belül megkereste, és a klub területéről eltávolította az elkövetőt. A kamerafelvételek alapján a pohárt azonosító vendég a jövőben semmilyen programon, koncerten, délutáni, esti és éjszakai rendezvényen nem vehet részt határozatlan ideig.

"Elítéljük a vandalizmus, a károkozás és a nők elleni tiszteletlen viselkedés minden formáját és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a jövőben ilyen és ehhez hasonló cselekmény ne történhessen a klub területén. A mai napon egyeztetünk a duó menedzserével, amennyiben feljelentést kívánnak tenni az ügyben, mindenben a segítségükre leszünk. Ezúton kérünk elnézést a pohárt dobáló vendég nevében a Nemazalány-LilG rap duótól, bízunk benne, hogy ez egyszeri és rendkívüli eset volt, amely soha többet nem fog megtörténni a JATE Klubban és más szórakozóhelyen/fesztiválon/fellépésen sem"

- írta a klub közleményében.

Címkék: Rap

Újabb rapsztárt lőttek le Los Angelesben

2019.04.01.
Ragnar Volarus

Meggyilkolták Nipsey Hussle rappert vasárnap Los Angelesben - jelentette az amerikai média a Los Angeles-i rendőrségre hivatkozva.

A lövöldözés annál a Los Angeles-i ruhaboltnál tört ki, amely a rapper tulajdonában volt. Három embert lőttek meg, az állítólag véletlenül ott tartózkodó rappert három lövés érte, a kórházban belehalt sérüléseibe. A két másik áldozat súlyos állapotban van. A lövöldöző férfi elmenekült a helyszínről.

Az ABC televízió tudósítása szerint a rapper mintha megérezte volna a közelgő tragédiát, mert vasárnap délután azt írta a Twitteren: "áldás az embernek, ha kemény ellenségei vannak".

A rendőrség egyelőre nem bocsátkozott feltételezésekbe a lövöldözés okairól, megkezdték a nyomozást, és részleteket hétfő kora délutánra ígértek.

A 33 éves, Los Angelesben született afro-amerikai Hassle - akinek eredeti neve Ermias Asghedom - az Egyesült Államok egyik legismertebb zenésze volt, az idén Grammy-díjra is jelölték.

A ruhaboltot 2017 júniusában nyitotta meg, és tavaly szeptemberben már történt késelés és lövöldözés az üzletnél. A rendőrség azonban eredmény nélkül zárta le az ügyet, mert a bűncselekménynek nem voltak áldozatai, és a szemtanúk nem voltak hajlandók együttműködni a nyomozókkal. Így az elkövető személyére sem derült fény. 

Címkék: Rap

YouTube-sztárocskák diktálják erkölcsi világunk pusztulásának tempóját

2019.03.23.
Doug Glatt

Onnan lehet tudni, hogy rettentően rossz irányba tart ez a világ, hogy gombamód szaporodnak az olyan igénytelen hülyegyerekek, akik azzal tesznek szert eszméletlen, sőt, már-már elképzelhetetlen népszerűségre - egyúttal befolyásra -, hogy ... wait for it ... vannak. Csak azért, mert megszülte őket a jó édesanyjuk.

Balhé a semmiért az Alexanderplatzon. (Fotó: The Local Germany)

Igen, a "valamilyen betűvel megjelölt, de már követhetetlen, hogy melyikkel" generáció tagjai arra gyulladnak be, ha a YouTube-on, Instagramon, Snapchaten, vagy tudomisén hol influenszerek lehetnek, és pontosan az ilyen fajtársaikra is gerjednek rá, de valami eszméletlen módon. Én nem értem ezt a jelenséget és azt sem, hogyan jutottunk el odáig, hogy 15 másodperc lett a maximuma egy képi anyagnak, amit még képesek befogadni a jövő nagy koponyái, arról meg már ne is beszéljünk, hogy a könyvekről, a CD-ről meg néhány egyéb "ócskaságról" már csak a középkori kódexekből hallottak, de elfogadom, hogy ez van, ez lett a szint.

A zenei szcéna is alaposan leadott az igényekből, persze, mondhatják teljes joggal, erre voltak kényszerítve. Nekik ki kell szolgálniuk a fent felvázolt generáció tagjait, az ő igényeikhez kell idomulniuk, mert csak akkor nem dől be a bolt. Megjelent például ez a trap rapnek nevezett undorító zajhalmaz, amit BájAlex most éppen a legutóbbi X-faktort megnyerő USNK-re akar rátukmálni, de abba most talán ne menjünk bele, hogy mennyire, de mennyire rossz irányba tekerték el a siker sztrádáján száguldó autó kormányát a srácok INNEN.

Ahhoz, hogy ma, 2019-ben Te magad is rapper légy, szinte semmire nincs szükséged, csak egy-két mobilalkalmazásra, egy telefonra persze és egy jó gazdagon bekövetett YouTube-csatornára. Komolyan mondom, még értelmes, összefüggő szöveg sem kell, csak pakold egymás után a fos, irigy, habiszti, tré, zsé szavakat, tégy hozzá néhány rohadtul nagy divatmárkát és készen vagy. Így ni, rapper lettél. Na már most, ha rapper vagy, akkor neked muszáj az utcai sztilót és a gengszter életérzést egyrészt átélned, másrészt átadnod, ezért nagyon fontos, hogy legyen egy végtelenül lojális rajongótáborod, tudod, aki tűzbe is teszik érted a kezüket te$$ó. Ha ez is megvan, akkor keress magadnak egy rivális jutubert, aki hasonló stílusban nyomul mint te - nevetséges, hogy stílusról kell beszélnünk ebben a kontextusban - mondjál jól oda neki és robbantsd ki a 21. század rapperháborúját.


Jobban járt volna a Thatsbekir és a Bahar Al Amood néven futó két német YouTube-csibész is, ha elolvassa ezt a kis szelfrapper útmutatót, mert akkor arra a szörnyű felismerésre jutottak volna, hogy a kutya sem kíváncsi rájuk. Ennek ellenére mégis sikerült egy pofás kis tömegverekedést generálniuk a berlini Alexanderplatzon csütörtök este a követőik között, ahol nagyjából 400 nethuszár lépett ki a hús-vér valóságba és kezdte el gyepálni egymást mindenható uraik parancsára. Jó dolog az, ha az embernek a bajban ennyi te$$ója van - követője, elvtársa, nevezze mindenki annak, aminek akarja -, csak hát itt éppenséggel nem volt semmilyen baj. Annyi történt, hogy az egyik hülyegyereknek szúrta a szemét a másik hülyegyerek, ezért az egyik hülyegyerek nekiugrasztotta csatlósait a másik hülyegyereknek.

Különben is, a szemlátomást árja német kisfiúk minden bizonnyal nem is olyan kultúrából érkeztek, ahol megvetik az erőszak minden formáját és ahhoz képest, hogy milyen jelentéktelen követőtáborral rendelkeznek - Thatsbekir a 265 ezerrel azért nem kell, hogy szégyenkezzen, na de Bahar Al Amood 51 ezres feliratkozói létszámával még a legfrissebb magyar top 50-es listára sem férne fel - adtak munkát gazdagon a berlini rendőröknek: a négyszáz megvadult új generációs rosszcsont közül ötven érezte igazán bátornak magát ahhoz, hogy ne csak Messengeren ossza ki a másikat. Az incidens nem múlt el nyomtalanul, két rendőr megsérült, hat balhézónak pedig a könnygáz és paprikaspray okozta szemirritációját kellett ellátnia a kiérkező mentősöknek, de nagyon ijesztő belegondolni abba, hogy micsoda befolyása lett az ilyen új generációs sztárocskáknak. Az influenszereknek. A világ rég megérett a pusztulásra, ha ők diktálják a jövő tempóját. Márpedig nagyon úgy tűnik, hogy ők diktálják.

Címkék: Rap

Pókerasztalra cserélheti a színpadot Majka

2019.01.16.
Dorogi László

Nem titok, hogy a sikeres rapper és műsorvezető nagy zsugás, több komoly pókerversenyen is elindult korábban, most pedig egyenesen a pókervilág legnagyobb színpadára cserélheti a televízió képernyőjét.

Fotó: Ripost/Sulyok László

Az elmúlt időszakban leginkább a Curtis-szel való szakítás és annak utózöngéi miatt került a hírek középpontjába Majka, akivel kapcsolatban érdekes információkat szellőztetett meg a Bors.

Curtis kábítószer problémái miatt bomlott fel a legsikeresebb magyar duó

Döbbenetes hírt jelentett be Majka a szegedi koncertjén, majd ezt követően a Facebookon: Curtis kábítószerproblémákkal küzd, ezért nem lépnek fel többet közösen. Folyamatosan csúcsokat döntött a páros, amely a „Belehalok" hat évvel ezelőtti berobbanásával érte el első átütő sikerét. A dal ötvenmillió feletti youtube megtekintése önmagáért beszél.

A lap most arról számolt be, hogy Majka hamarosan visszavonulhat a magyar zenei élettől és televíziós munkáját is felfüggesztheti egy időre, hogy Amerikába költözzön, több időt tölthessen családjával, no meg, hogy profi körülmények között hódolhasson egyik legnagyobb szenvedélyének, a kártyázásnak.

A rapper maga úgy fogalmazott, hogy erre az évre nagyon sok tervük van, ezért most nem nagyon tart pihenőt, utána viszont mindenképpen hosszabb felfrissülést tervez. Majka azt mondja, 2020-ra megáll és onnantól kezdve egy-két évig nem nagyon szeretne dolgozni.

"Most elmegyek kártyázni tanulni egy fiatal tiánhoz, az internetes huszárhoz, akivel átnézettem a kártyatudásomat. Kicsit fel kell újítani, mert már régen csináltam ilyet, Próbálok ezen a területen is fejlődni, meg van egyéb más tervem is, amelyről még nem beszélhetek, de az biztos, hogy a televíziózás most háttérbe fog szorulni"

- nyilatkozta a Kölcsey Televíziónak Majka.

S hogy mi lehet ez a rejtélyes terv? Nos, a hírek szerint az, hogy a rapper és családja Las Vegasba költözhet, egyes információk szerint már óvodát és iskolát is elkezdtek keresni a gyerekeknek, tehát hosszabb távra tervezik az amerikai kalandot. Ezt erősítheti a tény, hogy Majka szerződése 2019-ben lejár a TV2-nél, nem kizárt, hogy szeretne új vizekre evezni.

Címkék: Rap

Curtis üzent Majkának - Petike mindenben igazad volt

2019.01.07.
Dorogi László

Az újpesti rapper belátta drogfüggőségét és rehablitációs központba vonul, hogy megszabaduljon démonaitól.

Fotó: Instagram

Szűk fél évvel ezelőtt viharos körülmények között szakadt ketté a magyar könnyűzenei élet utóbbi évtizedének legsikeresebb párosa. Majka egy szegedi koncert kellős közepén jelentette be, hogy nem dolgozik tovább Curtisszel, majd egy nappal később hosszú Facebook posztban konkretizálta a dolgot: Curtis olyan súlyos drogproblémákkal küzd, hogy egyszerűen nem lehet vele tovább dolgozni.

Curtis kábítószer problémái miatt bomlott fel a legsikeresebb magyar duó

Döbbenetes hírt jelentett be Majka a szegedi koncertjén, majd ezt követően a Facebookon: Curtis kábítószerproblémákkal küzd, ezért nem lépnek fel többet közösen. Folyamatosan csúcsokat döntött a páros, amely a „Belehalok" hat évvel ezelőtti berobbanásával érte el első átütő sikerét. A dal ötvenmillió feletti youtube megtekintése önmagáért beszél.

A bejelentés után rengetegen támadták Majkát, hogy egy igaz barát nem viselkedhet így, ha a másik komoly bajban van, de most úgy tűnik, hogy az élet tényleg Majkát igazolja és valóban igaz barátként cselekedett a sorok megírásával. Curtis ugyanis hétfőn közösségi oldalán közzétett posztjában a következőket írta:

"Sajnos idő kellett ahhoz, hogy belássam a betegségem... Bocsánatot kérek mindenkitől mindenért!!! Ezen a héten befekszem egy rehabilitációs központba, hogy újra az igazi Curtist kapjátok (a januári fellépéseket, olnap lemondom). UI:Szeretlek Petike és mindenben igazad volt <3"

A Majka és Curtis duó felbomlása óta az újpesti rapper több egyéni fellépését lemondta, decemberben pedg se szó se beszéd nem jelent meg szabolcsi hátrányos helyzetű gyerekeknél, pedig korábban ígéretet tett az ott élő gyerekeknek a látogatásra, azok pedig külön műsorral várták volna. Az első lépést most mindenesetre megtette a gyógyulás irányába: belátta, hogy segítségre van szüksége.

Nem sokkal később Majka is reagált közösségi oldalán, röviden.

Címkék: Pop, Rap

Feloszlik az egyik legsikeresebb magyar csapat Akkezdet Phiai

2019.01.02.
Dorogi László

Több mint két évtizednyi közös munka után elválnak Závada Péter és Saiid útjai. Két nagylemezt és a soha át nem adott modern költészet úttörői kitüntetést hagyják hátra rajongóiknak.

Fotó: offmedia.hu

Závada Péter és Saiid a banda Facebook-oldalán jelentette be, hogy több mint húsz éven át tartó közös munka után január elsejétől feloszlik Akkezdet Phiai.

"Több mint húsz év telt el akkezdet óta, felléptünk 15 ember előtt is az elején, és 150.000 előtt is a szólásszabadság nevében. Érettségi tétel lettünk, Saiid többszörös slam poetry bajnok, Peti több kötetes költő és színpadi szerző. Először jutottunk underground hiphop bandaként a Művészetek Palotájába, világhírű jazz és világzenei művészekkel kollaboráltunk,

zenei beállítottságtól függetlenül kaptuk folyamatosan a visszajelzést, hogy különleges, egyedi amit művelünk"

- írták búcsúzó bejegyzésükben.

A poszt alatt szépen gyülekeznek a rajongók emlékei a formációval kapcsolatban, amelyek a két tag kifejezett kérésére érkeznek a virtuális postaládájukba. Engem először a Hisz sztori című trekkjük ragadott magával, úgyhogy gyorsan meg is osztom mindenkivel. Köszönjük uraim, szép munka volt!

Címkék: Rap

Vérző seb gyakorta, mit rapnek neveznek

2019.01.02.
Dorogi László

Azt hiszem, az underground hiphop szcénát mindig körüllengte valami ködös füstfalba való burkolózás. A gettó szagát érző vagy érezni vágyó rappereknek és az ő közönségüknek megvan a sajátos szlengje, szokásai, témái, s bár azt erős túlzás lenne állítani, hogy bevehetetlen kasztként üzemel ez a "családi kör", de a műfajt laikusként nehéz befogadni, megérteni meg aztán pláne.

Fotó: offmedia.hu

A magyar hiphopnak szerencsére akadnak sötét lovai, amelyek fáklyával a kezükben vágtatnak a kihalt, kommercializálódott, kamurapperek által megrongált terapen, hogy utat mutassanak a paneldzsungelből, a rideg magyar valóság árnyékából feltörekvő utánpótlásnak. Az én olvasatomban a jó raphez két dolog szükséges: intelligens, jól megkomponált sorok és a zene lüktetése, ami felkapja a szöveget és a fülekbe repíti azt. Na jó, kell egy harmadik komponens is, hogy az előadó ne legyen kamuripacs, hangember, díszbuzi influencer.

A Slow Village egyike a pusztuló magyar hiphop fáklyás lovasainak, nem tátják ki szájukat fölöslegesen, mert sok a sallang és seregnyi a sebhely, amit a műfaj testék ejtett a sok seggfej.


A folyamban a valódi kallódik, de a lassú falu kincse partot mos. A srácok ismertnek és ami még fontosabb, elismertnek számítanak az underground zenei kultúrtengerben, amiért tesznek is bőven. Néhány hónapja dobták piacra öt számot - az intro és az outro most nem játszik - tartalmazó legújabb EP-jüket, ami elmondásuk szerint egyfajta hidat hivatott képezni az első nagylemez és a már készülő következő között. Az pedig már csak a minőségi trekkgyártás mellékzöngéje, hogy novemberben beválasztotta őket az NKA Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramja a támogatásra érdemes, feltörekvő formációi közé.


A Lassú Falu ars poeticája többször, több helyen megfogalmazódik szövegeikben, de a legjobb talán így lehet összefoglalni: hogyha nincs alázat nem nyitsz ki új kaput. A srácok nyitogatják a kapukat, nem véletlen a dinamikusan növekvő rajongótábor. Persze a táptalaj egyre szárazabb, de akik hiszek a szavakban, míg a száj szabad, azok nem maradnak jutalom nélkül.

Címkék: Rap

USNK - A közönséges bűnözők lerabolják a magyar celebvilágot

2018.10.31.
Doug Glatt

Partedliket fel, habzsolásra felkészülni, harapjunk le egy kis falatka amerikai gettót a nagy, magyar, kamubálványokból gyúrt celebpuliszkából!

Mielőtt elmagyaráznám, mire is gondolt a költő rövid, ámde annál velősebb bevezetőjében, tartozom néhány vallomással a kedves olvasónak, hallgatónak. A környezetem mindig is metál arcként identifikált, s való igaz, muzsikafogyasztással töltött szabadidőm jelentős hányadát teszi ki a csörgő, csattogó fémzene dobhártyába való invesztálása, ugyanakkor azért közel sem állítok valótlanságot, ha mégis mindenevőként határozom meg magam a zenefogyasztói tápláléklánc palettáján.

Azt is el kell mondanom, hogy a magyar rapszcéna csak nagyon kis keresztmetszetét ismerem, azt is csak felületesen - ezért köszönet a SzabadBölcsész blognak - és ha a globális hip-hop és rap piacról beszélünk, még szegényesebb a tudásom. Jó, oké, azért tudom ki volt 2pac, Eminemnek jó néhány trekkjét kifejezetten szívesen pörgetem, és a 'motherfucker P.I.M.P.' szókapcsolat sem ismeretlen számomra - köszi 50 Cent. Lényeg a lényeg, nem vádolhatnak meg azzal, hogy behatóan tanulmányoztam korábban a magyar zene ezen szegmensét, de nem áll távol tőlem a gettóhangulat, a szíven ütő szövegek, szóval no offense, ha hozzáértetlenségem kivillanna szerény véleményem alól.

Vallomásaim sora folytatódhatna azzal, hogy hűha, hát igen, én is egy olyan tipikus magyar vagyok, aki nagyon, de nagyon elítéli az X-faktornak, vagy éppen korábban Megasztárnak, The Voice-nak vagy akárminek nevezett celeb alkotó prototípusgyárat, de azért titokban mégis minden szombat este beosonok a tévé elé, mohón megragadom a távirányítót, hogy aztán "valamilyen csoda folytán" hozzá tudjak szólni a hatalmas társadalmi vitákhoz, melyeknek fóruma a munkahely, a Facebook vagy a franc se tudja mi. Nem. Én büszkén vállalom, hogy ha időm engedi, diadalittasan kapcsolom be szombatonként a tehetségkutatónak nevezett fertőt, mert kinek ne esne jól egy végiggályázott hét után kicsit lerohasztania az agysejtjeit. Valaki iszik, valaki drogozik, valaki meg ilyen műsorokat fogyaszt.

Oké, oké, most már tényleg rátérek a lényegre. Szóval a tehetségkutatónak nevezett X-faktorban a tehetség egyre ritkább a fehér hollónál, s az igazat megvallva talán egy kicsit ki is fulladt már a műfaj is maga az elmúlt egy évtizedben. Sok a manír, sok a púder, s mivel a minőségi produkció kevés, egyre több a bénákat és falshangkapitányokat rivaldafénybe állító kontent, a válogatókról gyártott, szekunder szégyenérzetet generáló mozgókép. Na meg, biztos te is, Ön is megfigyelte, hogy évről évre egyre nagyobb szerepet kap a négy tagú zsűri ripacskodása, szerepjátéka, amiért ne ítéljük el őket, mert ez van nekik megírva, ezt kell csinálniuk, kenyeret és cirkuszt a népnek.

Ez a poszt persze nem azért születik, hogy az X-faktort és a hasonló, kisstílű műsorokat beárazza, hanem azért, mert néha bizony tényleg kilök magából a celebekre érzékenyített kereskedelmi média egy-két unikumnak számító, celebként egyáltalán nem eladható, de nagyon tehetséges figurát. Pontosan ilyen az erdélyi USNK formáció is, akik olyan hangulatot csempésztek a fülekbe, amilyet én őszintén szólva még nem érzékeltem a magyar televíziózás tehetségkutató-történetében. Így most már érthető, miért hoztam fel a magyar rapszcénát, ugye.

Szóval ez a két srác elképesztően tehetséges, s talán jó lett volna, ha a produkciójuk alatt nem Gáspár Laciék diskurzusát kellett volna hallgatnunk, mert így nem ragadhatott senkit igazán magával az a flow, ami engem, amivel ez a formáció rendelkezik. Szerencsére az internet a barátunk és az is nagy szerencse, hogy a srácok rögzítettek már - nem túl magas minőségben - néhány felvételt a nagyközönség számára, amelyeknek nézettsége természetesen ugrásszerűen kezdett el az ég felé szárnyalni az elmúlt napokban.


Kövezzenek, kövezettek meg, ahogy végig pörgettem a világhálón fellelhető nótákat, azonnal Eminem, Detroit, meg a brooklyn-i gettó ugrott be. Még úgy is, hogy sosem jártam ott, sosem érezhettem és érthettem meg, hogy élnek az onnan, nevezzük nevén, nyomorból érkező emberek. Az erdélyi srácok munkássága gőzerővel árasztja ezt a nyomasztó hangulatot, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy tökéletesen le van fordítva - nem nyelvi szinten - magyarra. Mindezt úgy, hogy angolul szövegelnek, de ezt a stílust így kell csinálni, így lehet csak igazán hitelesen csinálni.


Szövegviláguk leginkább a kisemberek mindennapi nehézségeit állítja középpontba, de nagyon is érezhető bennük a személyes érintettség és ez ad igazán hitelt a sötét trekkeknek. Laskay Nimród és Filep Kund úgy állítja tükör elé az alsó tízezer fölött, de a felső nyolcszázezer alatti életszínvonalon tengődő társadalmi réteget, hogy rettentően kijózanító pofonként csattan az arcon. A versékben megjelenik a joint, a testvériség piedesztára emelése, a gazdagság távolról való szemlélése, szóval van itt minden, ami kell egy sztereotipikus rap életműhöz. Csakhogy amit a USNK csinál, az minden, csak nem snassz és nem olcsó áru.


Azt persze egyelőre nem tudhatjuk, hogy miként akarja majd őket megrágni és a szélesebb réteg számára is fogyaszthatóbb formátumban felöklendezni a divatot diktáló kereskedelmi média, mindenesetre én nagyon bízom benne, hogy a szcéna és azok az emberek, akiknek kell, most hozzám hasonlóan megtalálták maguknak a USNK-t. Srácok, ti meg szövegeljetek továbbra is szívből, mert ettől vagytok ti igazán frankók.

Címkék: Rap

Őrült konspirációval álltak elő Tupac halálával kapcsolatban

2018.10.04.
Dorogi László

Az ikonikus rapper korábbi kiadójának, a Death Row Records vezetőjének, Suge Knightnak a fia azt állítja, Tupac nem halt bele a végzetesnek hitt lövöldözésbe.

Fotó: Popsugar

Tupac Shakur, művésznevén 2Pac az 1990-es évek egyik legnagyobb hatású színesbőrű előadója volt az Egyesült Államokban, albumai több mint 75 millió példányban keltek el világszerte. Dalszövegei javarészt erőszakkal teli gyermekkoráról, a gettó nehézségeiről, a rasszizmusról, a társadalmi problémákról és más rapperekkel való nézeteltéréseiről szóltak.
Tupac 1996. szeptember 7-én Suge Knight-tal, a Death Row Records vezetőjével Las Vegasba utazott, hogy megnézze a Bruce Seldon-Mike Tyson bokszmérkőzést, amikor Suge egyik embere észrevette az MGM Grand előcsarnokában Orlando Andersont, aki a Southside Crips banda egyik embere volt. 1996 elején Anderson és néhány másik Crips bandatag kirabolta a Death Row Records egyik alkalmazottját, ezért Suge és Tupac is bosszúra szomjazott. Kíséretükkel együtt megtámadták Andersont, a verekedést pedig a hotel kamerái is rögzítették.

A verekedés után indult el Tupac koncertezni a Club 622-be, ami szintén Suge Knight tulajdonában volt, a rapper ugyanazzal a limuzinnal tartott a koncert helyszínére, mint Knight, amikor megállította őket egy motorkerékpáros rendőr a Las Vegas Boulevard-on, mert túl hangosan szólt a zene az autóban és mert a járművön nem volt rendszámtábla. Negyed órával később, amikor tovább haladtak, megálltak egy piros lámpánál, amikor egy fehér Cadillac gurult melléjük és a hátsó üléséről tüzet nyitottak Tupacra. A rappert összesen négy golyó találta el, kettő a mellkasán, egy karján és egy a combján, az egyik golyó pedig a rapper jobb tüdejébe fúródott. Tupac két műtéten esett át a kórházban, ezt követően pedig mesterséges kómába helyezték, de hat nappal később belehalt sérüléseibe.

Ezt a sztorit nagyjából minden rap-rajongó betéve tudja, csakhogy most őrült történettel állt elő Suge Knight fia, aki azt állítja, hogy Tupac nem halt bele a végzetesnek hitt lövöldözésbe. Suge J. Knight Instagram-olalán tette közzé sokkoló állítását, sőt mi több, egy Messenger-beszélgetés képernyőfotóját is bemutatta, amelyen az ismeretlen feladó annyit ír neki, hogy túl sokat árult el és ideje mennie, mire ő azt feleli, nem megy sehova, mert az igazságnak ki kell derülnie.

Az ifjabb Knight állítása szerint Tupac Shakur ma Malajziában él és konkrét képeket is közzétett, amelyeken szerinte az idős Tupac látható 50 Cent és Beyoncé társaságában.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@50cent get the strap y’all see it

Suge J Knight (@sugejknight) által megosztott bejegyzés,

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

He never left us. They’ll be after me soon smh. For y’all tho 💯

Suge J Knight (@sugejknight) által megosztott bejegyzés,

Azért az egy jóval hihetőbb sztorinak tűnik, hogy ezek a képek hamisítványok, vagy egy Tupachez igazán hasonlító úriember látható rajtuk a fent említett sztárokkal.

Címkék: R&B, Rap

Ezeket a cikkeket olvastad már?