Blogolj!

Súlyos szexuális zaklatással vádolják R. Kellyt

2019.02.23.
Ragnar Volarus

Az énekes péntek este fel is adta magát a chicagói rendőrségen, ahol letartóztatták. A vád tízrendbeli súlyos szexuális zaklatás - írja a TMZ. A vádakat a Cook megyei államügyész állította össze, Illinois államban. Nem könnyíti meg az r&b énekes helyzetét - ha igaz, akkor nem is baj -, hogy ebben az államban a súlyos szexuális zaklatásért vádpontonként 3-7 év börtönbüntetés járhat.

Fotó: Chris Sweda / AP

Mindenesetre szombaton már szabadlábra is kerülhet, akkor lesz az első óvadéki tárgyalása - írja a Buzzfeed.

A TMZ információi szerint a vádban négy áldozatról van szó, akik 13 és 16 év közötti lányok. A portál szerint legalább egy tucat áldozat beszélt egy esküdtszékkel, mielőtt a vádemelésig eljutottak.

A történet sajnos nagyon szomorú, de nem minden előzmény nélküli. R. Kelly-t korábban is többször vádolták meg szexuális zaklatással, a kétezres évek elején perre is került sor, de 2008-ban felmentették. Akkor a vád egyik legfőbb bizonyítéka egy videó volt, amin egy Kellyre hasonlító férfi egy kiskorúval szexelt. Ám mivel nem volt egyértelműen bizonyítható, hogy az énekes látható a felvételen, így ezt a pedofilbotrányt akkor megúszta.

Scott Olson / Getty Images

Most viszont bővült a vádak sora, hiszen most azzal vádolják, hogy szektás körülmények között tart fiatal nőket. Elkobzott telefonok, elfenekelés és újabb szexvideók. Ugyan most 2019-et írunk, de már 2017-ben jelentek meg az első híradások arról, hogy R. Kelly szektaszerűen, rabszolgaként tarthat fiatal nőket az otthonaiban.

Idén év elején pedig megjelent a hatrészes Surviving R. Kelly című dokumentumfilm, amiben az énekes állítólagos szexuális zaklatásának áldozatai beszéltek a nyilvánosság előtt. Szintén a vád birtokába került egy videófelvétel, amin újra egy, az énekesre nagyon hasonlító férfi szerepel, ahogy egy állítása szerint 14 éves lánnyal közösül.

Michael Avenatti ügyvéd szerint még nem tudják, hogy mikor készült a felvétel, de az biztos, hogy a videón látható történések még nem évültek el.

Címkék: R&B

Őrült konspirációval álltak elő Tupac halálával kapcsolatban

2018.10.04.
Dorogi László

Az ikonikus rapper korábbi kiadójának, a Death Row Records vezetőjének, Suge Knightnak a fia azt állítja, Tupac nem halt bele a végzetesnek hitt lövöldözésbe.

Fotó: Popsugar

Tupac Shakur, művésznevén 2Pac az 1990-es évek egyik legnagyobb hatású színesbőrű előadója volt az Egyesült Államokban, albumai több mint 75 millió példányban keltek el világszerte. Dalszövegei javarészt erőszakkal teli gyermekkoráról, a gettó nehézségeiről, a rasszizmusról, a társadalmi problémákról és más rapperekkel való nézeteltéréseiről szóltak.
Tupac 1996. szeptember 7-én Suge Knight-tal, a Death Row Records vezetőjével Las Vegasba utazott, hogy megnézze a Bruce Seldon-Mike Tyson bokszmérkőzést, amikor Suge egyik embere észrevette az MGM Grand előcsarnokában Orlando Andersont, aki a Southside Crips banda egyik embere volt. 1996 elején Anderson és néhány másik Crips bandatag kirabolta a Death Row Records egyik alkalmazottját, ezért Suge és Tupac is bosszúra szomjazott. Kíséretükkel együtt megtámadták Andersont, a verekedést pedig a hotel kamerái is rögzítették.

A verekedés után indult el Tupac koncertezni a Club 622-be, ami szintén Suge Knight tulajdonában volt, a rapper ugyanazzal a limuzinnal tartott a koncert helyszínére, mint Knight, amikor megállította őket egy motorkerékpáros rendőr a Las Vegas Boulevard-on, mert túl hangosan szólt a zene az autóban és mert a járművön nem volt rendszámtábla. Negyed órával később, amikor tovább haladtak, megálltak egy piros lámpánál, amikor egy fehér Cadillac gurult melléjük és a hátsó üléséről tüzet nyitottak Tupacra. A rappert összesen négy golyó találta el, kettő a mellkasán, egy karján és egy a combján, az egyik golyó pedig a rapper jobb tüdejébe fúródott. Tupac két műtéten esett át a kórházban, ezt követően pedig mesterséges kómába helyezték, de hat nappal később belehalt sérüléseibe.

Ezt a sztorit nagyjából minden rap-rajongó betéve tudja, csakhogy most őrült történettel állt elő Suge Knight fia, aki azt állítja, hogy Tupac nem halt bele a végzetesnek hitt lövöldözésbe. Suge J. Knight Instagram-olalán tette közzé sokkoló állítását, sőt mi több, egy Messenger-beszélgetés képernyőfotóját is bemutatta, amelyen az ismeretlen feladó annyit ír neki, hogy túl sokat árult el és ideje mennie, mire ő azt feleli, nem megy sehova, mert az igazságnak ki kell derülnie.

Az ifjabb Knight állítása szerint Tupac Shakur ma Malajziában él és konkrét képeket is közzétett, amelyeken szerinte az idős Tupac látható 50 Cent és Beyoncé társaságában.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@50cent get the strap y’all see it

Suge J Knight (@sugejknight) által megosztott bejegyzés,

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

He never left us. They’ll be after me soon smh. For y’all tho 💯

Suge J Knight (@sugejknight) által megosztott bejegyzés,

Azért az egy jóval hihetőbb sztorinak tűnik, hogy ezek a képek hamisítványok, vagy egy Tupachez igazán hasonlító úriember látható rajtuk a fent említett sztárokkal.

Címkék: R&B, Rap

Meghalt a soul királynője

2018.08.16.
Dorogi László

Aretha Franklin hosszas betegség után, 76 éves korában hunyt el Detroithoz közeli otthonában.

Néhány napja a Blogstar is beszámolt arról, hogy válságos az állapota Aretha Franklinnek. A soul királynőjének egészsége már évekkel ezelőtt megromlott, 2010-ben diagnosztizáltak nála rákot, tavaly vonult vissza a nyilvános szerepléstől. Egész életében küzdött az egészségi állapotával, sokat dohányzott és az alkohollal is meggyűlt a baja, ennek ellenére mindig pozitív kisugárzással állt színpadra. 2017 augusztusában lépett utoljára nagyközönség elé, de szervezete már akkor is gyenge volt, a koncerten kiszáradással küzdött.


Aretha Franklin a blues zene bölcsőjének számító Memphisben született egy híres baptista lelkész lányaként, gyerekkorában templomi kórusban kezdett énekelni, később kezdett érdeklődni a világ zenéi iránt. 24 éves volt, amikor szerződtette az Atlantic Records, ekkor kezdődött el páratlan pályafutása. Karrierje során 44 Garammy-jelölést kapott, amelyből 18-at meg is nyert, érdekesség, hogy 1968 és 1975 között minden évben ő nyerte meg a rythm and blues kategóriát. 112 dala került fel a Billboard slágerlistáira, az R&B slágerlista élére pedig hússzor férkőzött fel. Utolsó stúdiólemeze tavaly jelent meg A Brand New Me címmel, ez volt sorozatban a 42. albuma, az első 1956-ban jelent meg Songs of Faith címmel.


Aretha Franklin nem csak énekesnő, de emberjogi harcos is volt, küzdött a feketék és a nők egyenjogúságáért, Respect című dalát a mai napig használják a feminista mozgalmak. Három elnök beiktatásán énekelt az Egyesült Államokban, ő volt az első nő, akit beiktattak a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, de többször énekelte a nemzeti himnuszt is különböző sportrendezvényeken.

Címkék: Blues, R&B, Soul

Fantasia - Christmas After Midnight

2017.12.14.
Ragnar Volarus

Hamarosan itt a karácsony, és az unalomig ismételt dalok. Most próbálok néhány alternatívát kínálni különböző stílusokban az ünnepi hangulat megteremtéséhez.

Gwen Stefani karácsonyi albuma után egy újabb ajánlat az ünnepekre. Talán már a borító is elárulja, egészen más stílust kapunk mint amit a szőke énekesnő nyújtott. Ez bizony egy ízig-vérig R&B lemez az ünnepekre. 

Valószínűleg nem sokan ismerik a Fantasia (Fantasia Monique Taylor) névre hallgató énekesnőt, pedig Amerikában nagyon népszerű. Öt évesen kezdett énekelni, 2004-ben ő nyerte az American Idol tehetségkutatót, és 19 évesen ő volt az addigi legfiatalabb győztes. (2007-ben a 17 éves Jordin Sparks ebben megelőzte őt.) Két évvel később debütáló albumát (Free Yourself) három Grammy-díjra jelölték, majd ugyanebben az évben az életéről szóló filmsorozat főszerepét is elvállalta, amely a Lifetime Television csatorna második legnézetteb műsora lett 19 millió nézővel. 2007. februárjában jelentette be, hogy a The Color Purple Broadway-musicalben ő alakítja a főszereplő Celie-t, ám túl sokáig nem élvezhette a sikert, 2008-ban egy daganatot találtak a hangszálán. 

Szerencsére a műtét sikerült és az énekesnő második albuma (Fantasia) is két Grammy-jelölést kapott, majd 2010-ben már harmadik nagylemeze (Back To Me) is megjelent, amivel az első Grammy is érkezett, a Bittersweet című dalért. Filmszerep, 2013. júniusában rövid turné Andrea Bocelli-vel, októberben pedig visszatérés a Broadwayre az After Midnight című darabbal. 2014. októberében beválasztották a North Carolina Music Hall Of Fame-be, tavaly pedig már ötödik lemeze jelent meg The Definition Of... címmel, amely a Billboard R&B slágerlista első helyén nyitott. 

Most pedig itt a hatodik, a karácsonyi. Amely tényleg olyan anyag, amit különbözik a nálunk megszokottól. Megtalálható rajta például egy régi klasszikus James Brown karácsonyi dal, a Santa Claus Go Straight to the Ghetto, amit nem sűrűn hallhatunk. De erre a feldolgozásra még az eredeti előadó is büszke lenne.

De az egész lemez tele van hangulatos darabokkal, nagyon jó jazz-es alapokkal, mint a The Snow is Falling, vagy éppen a CeeLo Green-el előadott Baby, It's Cold Outside.

És ezek csak apró szeletek, Fantasia az az énekesnő aki mindent el tud énekelni. Nehéz eldönteni, hogy a Silent Night, a The Christmas Song (Chestnuts Roasting on an Open Fire), vagy a Have Yourself a Merry Little Christmas az album csúcspontja. Esetleg a záródarab, a Hallelujah? De talán nem is kell eldönteni, hanem csak átadni magunkat a hangulatnak. Igazán ínycsiklandó darab karácsonyra ez az album.

Címkék: Karácsony, R&B

Kim Tibbs - Kim

2017.10.16.
Ragnar Volarus

Kim Tibbs neve nem csenghet ismerősen. Még. Pedig 30 éve a zene az élete, mégis csak most augusztus végén jelent meg az első lemeze.

De nem azért mert ne lenne elég tehetséges. Egész egyszerűen nem érezte úgy, egészen mostanáig, hogy ki kéne lépnie a reflektorfénybe. De ha utánanézünk a névsornak, hogy kikkel dolgozott együtt az elmúlt években, rögtön meg kell fordítsuk a kérdést. Kivel nem? Számtalan stílusban kipróbálta magát, és olyan mértékű tapasztalatot szerzett mindenki mellett, hogy rengeteg nagy művész, akik az elmúlt 30 évben munkálkodtak, elbújhatnak mellette.

Egy alabamai baptista lelkész lányaként már két évesen a Hammond-orgonához ült, és óvodás korában már a templomban zenélt. Innen pedig már egyenes út vezetett Nashville-be, és mára Tibbs odáig jutott, hogy sok hangszergyártó cég, köztük a Hammond-orgona gyártója is is őt kérte fel termékeik népszerűsítésére. 

Természetes, hogy a templomi munkának és az alabamai környezetnek hála Kim Tibbs otthon érzi magát a gospel-, a soul- és a blues világában. És ezek a behatások a hangjában is mind ott képviseltetik magukat. Ez különösen kihallatszik azokban a lassú- és közepes tempójú dalokban, amikben igazán megcsodálhatjuk Tibbs remegő és érzelmes hangját. Neki tényleg a torka a hangszere. 

A "Come On By" egy olyan szinten lecsupaszított blues dallam, amely tökéletesen passzol a hangjához, és a témához is, hiszen a szeretőjéről énekel, és arról, mennyire hiányzik neki. Persze ez a dal is tartalmaz némi egyházi zenét, blues ihlette gitárdallamokat, és a billentyűknél pedig Kim zenél. A "For" már inkább egy R&B ballada, a "Building That will Last" dalt pedig saját élete inspirálta, hiszen tiszteletét fejezi ki azok felé akik akkor is biztatták és támogatták, amikor mások kételkedtek. A "Drifting" pedig egy a 70-es évek funk behatásait hordozza magán, így tényleg minden igényt kielégítő ízelítőt kaphatunk az amerikai zenetörténetből.

Ugyan ez Kim Tibbs debütáló albuma, de ha a zenei pályáját nézzük akkor ez közel sem az első rodeója! (Ha már Amerikáról beszélünk.) Tibbs több mint 30 éves zenei tapasztalattal rendelkezik, a gyermekkorától egészen mostanáig, és ezt a tudást mind felhasználta ezen a lemezen. És a rajongók - akár a régiek, akár az újak -, igazán szerencsésnek vallhatják magukat ezért.

Címkék: Blues, R&B, Soul

Ezeket a cikkeket olvastad már?