Blogolj!

Hát ilyen az, amikor könnyezik a karácsony

2018.12.04.
Dorogi László

Van valami végtelenül szomorú abban, ahogy a hedonista, önimádó világ savanykás szaga évről-évre körüllengi legszentebb keresztény ünnepünket.

Ahogy a piros betűs ünnep jelentéstartalma a plázákban és üzletláncokban fojtogató tömegáradat idegességében manifesztálódik, ahogy a család szentségét felfalja az ajándékozási kényszernek való megfelelés és a csillogás látszatának megteremtése. Szomorú.

Régóta foglalkoztat a gondolat, hogyan lehetne ezt a rohadt érzést megfogalmazni az ünnepek közeledtével, úgy, hogy azt nyelvtől és kifejezési formától függetlenül mindenki megértse és legalább néhány másodpercre magába szálljon. Hogy elgondolkozzon a közelgő ünnep valódi tartalmán és lényegén.

Toms Mucenieks zongorista megtalálta a hangok tökéletes sorozatát, hogy ezt az érzést egy szűk három perces dallam keretei közé szorítsa. Zseniálisan nyúlt az alapanyaghoz, mert fogta a mindenki által jól ismert Jingle Bellst és dúr hangnemből nemes egyszerűséggel átvezette mollba. A hvg.hu azt írja, ez a következő karácsony horrorzenéje, de ez köszönő viszonyban sincs a valósággal. A szomorú dallamok egészen egyszerűen csak rávilágítanak legrosszabb vonásainkra, de még éppen időben ahhoz, hogy elgondolkodjunk azokon.

Nincs ebbe semmiféle horror, egyszerűen csak zokog a karácsony azért, amivé változtattuk. Mucenieks úr muzsikája pedig teljesen feloldoz minket a belső lelki nyomás alól, amit a karácsony modernizált szelleme tapasztott ránk.

Címkék: Karácsony

Jó, jobb, Perfect!

2017.12.26.
Ragnar Volarus

Van úgy, hogy egy feldolgozás jobban sikerül mint az eredeti. Nem sűrűn, de előfordul. Itt most nem arra gondolok, hogy Justin Bieber pofátlanul "beleénekelt" a Despacito-ba, mert attól inkább jelentősen csökkent az élvezeti érték. 

Ed Sheeran viszont csavart egyet a dolgon. Legutóbbi albumán van egy dal, a Perfect, ami címéhez hűen egy káprázatosan jól sikerült darab. 

Az utóbbi évtizedekben már kiderült, hogy az az igazi csúcs a zeneiparban, ha valaki karácsonykor vezeti a listát, hiszen ilyenkor jelentősen megnő a zenefogyasztás. Sokan éppen ezért ilyenkorra időzítik az új album megjelenését, legerősebb slágerüket is ilyenkor dobják piacra. Persze bezavarnak a visszatérő karácsonyi örökzöldek is. 

Ed Sheeran idén azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ő szeretné vezetni a slágerlistát karácsonykor. Az angol énekes év elején megjelent lemezén a Shape of You című dal tucatnyi rekordot megdöntött, ám ennyivel nem érte be 2017-re. 

A Perfect fenti videóklipje ősszel kezdte meg támadását a zenecsatornákon és az internetes videómegosztón. Jelenleg 380 millió megtekintés felett jár. Ám néhány hete - nehogy véletlenül valahol ne hallják - egy duett verzió is született a dalból, Beyonce közreműködésével. Ennek köszönhetően december közepén a Perfect máris a slágerlisták élére ugrott Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is. 

Igen ám, de karácsonyig még volt hátra egy kis idő, és valahogy ott kellett tartani a dalt az első helyen. Ekkor kezdte meg Ed Sheeran az egész pályás letámadást. Készített egy harmadik verziót is, Andrea Bocellivel

Ezzel pedig elérte célját, a Perfect végzett a brit slágerlista élén. A 26 éves angol srác lábai előtt hever a zenei világ.  

Ám bármily hihetetlen, itt még nincs vége a történetnek. Karácsony ide, karácsony oda, Sheeran legnagyobb ellenfele a versenyben Eminem volt. Az amerikai repper az ünnepekre időzítette új albuma megjelenését, és a River című szám lett végül a második a briteknél. De ezt a dal valakivel közreműködve adja elő Eminem. Kitalálják kivel? Naná! Ed Sheeran-el. 

Így idén a slágerlista első és második helyén is olvashatjuk a nevét. Ilyen legutóbb 1984-ben fordult elő. Akkor a George Michael fémjelezte Wham! és a Last Christmas lett a második, míg az első a Do They Know It's Christmas a Band Aid-től, amiben szintén szerepelt George Michael. Amúgy idén pont a Last Christmas lett a harmadik Ed Sheeran, valamint Eminem és Ed Sheeran mögött. 

A Perfect egyébként egy tényleg nagyon jól sikerült dal. Az eredeti remek, a Beyonce-duett nélkül tudnék élni, a Bocelli-féle verzió viszont tényleg hoz valami újat. Így lett talán egy jó dalból, perfekt.

Címkék: Karácsony

The Pogues feat. Kirsty MacColl - Fairytale of New York

2017.12.22.
Ragnar Volarus

Tizenhét éve történt, hogy az egyik legnépszerűbb karácsonyi dal női előadója, Kirsty MacColl elhunyt. Melyik ez a dal? Hát a Fairytale of New York, amit a The Pogues adott elő az említett énekesnővel. A dal nálunk nem annyira kedvelt és ismert, külföldön ellenben nincs nélküle karácsony, és számtalan feldolgozása is született.

A The Pogues egy kelta punkot játszó londoni zenekar, amely 1982-ben alakult. A banda első frontembere Shane MacGowan volt, de 1991-ben alkoholproblémái miatt kénytelen volt elhagyni a zenekart. Az új énekes Joe Strummer, majd Spider Stacy lett. A The Pogues 1996-ban feloszlott, de az együttes - benne MacGowannel -, 2001-ben ismét összeállt egy karácsonyi túrára, majd 2004 decemberében kilenc koncertet adott az Egyesült Királyságban és Írországban. Az együttes azóta aktív, felléptek többek között a Sziget Fesztiválon is. MacGowan életét sajnos végig jellemezte az alkoholizmus, egészségi állapota mostanra nagyon megromlott, tolószékbe is kényszerült. 

Shane MacGowan

Kirsty MacColl egy táncosnő, Jean Newlove és egy ismert folkénekes, Ewan MacColl gyermekeként született 1959 októberben, de mire világra jött, az apja már rég elhagyta az anyját egy másik nő miatt. Kirsty tehát csonka családban nőtt fel, anyjuk egyedül nevelte őt és testvérét, Hamisht. Még húsz éves sem volt, amikor háttérénekesként bekerült a Drug Addix punkzenekarba, akikkel egy EP-n is szerepelt. Itt fedezte fel őt a Stiff Records és szerződést ajánlottak neki. Egy év sem telt el a felfedezés után, amikor megjelent Kirsty MacColl legelső kislemeze, a They Don't Know. 1985-ben hozzáment Steve Lillywhite zenei producerhez, aki összesen hat Grammy-díjat zsebelt be az évek során, 2006-ban például az év producerének választották. 

Kirsty MacColl ezután sorra adta ki albumait, 1989-ben a Kite, az 1991-es Electric Landlady albumot még férjével, de a következő nagylemez, az 1993-as Titanic Days már Lillywhite nélkül jelent meg, és máig igazi válós-szakítós lemezként jegyzik, hiszen épp abban az időszakban született, amikor MacColl és Lillywhite házassága már az utolsókat rúgta.

A zenészkollégák és a kritikusok elismerő szavai ellenére a Kirsty MacColl-lemezek nem fogytak túl jól. MacColl sikertelenségét a vele duettet éneklő Pogues-frontember, Shane MacGowan sem értette, szerinte mindene megvolt ahhoz, hogy menő és felkapott énekesnő legyen: tehetséges, szenvedélyes és talpraesett volt, ráadásul jól nézett ki. Magát MacCollt is frusztrálta, hogy képtelen kereskedelmileg is sikeres előadóvá érni, ezért egy időben komolyan is kacérkodott a gondolattal, hogy felhagyjon a zenéléssel. Ám végül nem futamodott meg, és hosszú kihagyás után ugyan, de 2000 márciusában előrukkolt a Tropical Brainstorm című albummal, amiről akkor még nem tudhatta, hogy ez lesz az utolsó lemeze is egyben.

Kirsty ekkor utazott fiaival és a válása után megismert párjával, James Knight-al a Mexikóhoz tartozó Cozumel szigetére, hogy a munkát kipihenje. A sziget igazi búvárparadicsom, ahová az énekesnő azért hozta el a gyermekeit, hogy megismertesse velük a hobbiját. 2000. december 18-án MacColl a gyermekeivel és egy tapasztalt merülésvezetővel látott neki a víz alatti kalandnak.

Csodálatos volt, rengeteg mindent láttunk. Aztán feljöttünk. Én értem fel elsőként, majd azt hallottam, hogy Iván, a vezetőnk azt kiáltja, hogy ‘vigyázz!’. Megfordultam, és láttam, hogy egy motorcsónak száguld egyenesen felénk

– mesélte évekkel később a kisebbik fiú, Louis Lillywhite. Közben az énekesnő is észrevette a motorcsónakot, ami egyenesen a nagyobbik gyermeke, Jamie felé tartott, ezért gyorsan ellökte őt az útjából. Ez volt Kirsty MacColl az életében az utolsó tett: az életét adta azért, hogy megmentse a fiát. Jamie végül néhány kisebb fej- és bordasérülésekkel megúszta az esetet, az anyja azonban azonnal életét vesztette. A gyerekek az anyjuk vérében úszva próbálták megtalálni őt, mielőtt megpillantották a holttestet néhány méterre tőlük, arccal lefelé.

Azóta több emlékkoncertet adtak a tiszteletére, 2001-ben pedig egy padot helyeztek el a londoni Soho Square déli bejáratánál. Így állítva emléket neki, hiszen egyik dalában ezt énekelte: "One day I'll be waiting there / No empty bench in Soho Square". Rajongói azóta is minden a születésnapjához (október 10.) legközelebb eső vasárnapon összegyűlnek itt rá emlékezve. 

Az album, amin az említett karácsonyi dal, a Fairytale of New New York is szerepel, 1987-ben jelent meg If I Should Fall from Grace with God címmel. A kislemezen is kiadott Kirsty MacColl-Shane MacGowan duett a karácsonyi csúcsszezonban első helyre került az ír, másodikra a brit listán. A VH1 UK 2004-es, 2005-ös és 2006-os felmérésén is a legjobb karácsonyi dalnak választották. Beszavazták a 27 legjobb dal közé is, amely nem vezette a brit slágerlistát. 

Íme az eredeti:

Tény, hogy a szöveg alapján nem az igazi meghitt és szeretetteljes dal, mégis van benne valami. Pedig a  "you scumbag, you maggot, you cheap lousy faggot", ami szabad fordításban annyit tesz, hogy "te gennyzsák, te féreg, te ócska, aljas köcsög" tényleg nem túl ünnepi. Ráadásul a sértésekre hasonló hangnemben válaszol Shane MacGowan is. A BBC 1-es csatornája 2007-ben ki is törölte a számból a trágárságokat. Ennek ellenére a dal annyira népszerű, hogy talán könnyebb felsorolni azokat, akik még nem énekelték el. 

De például Ronan Keating és a Once című musical szereplői megtették:

Aztán itt van az egyik legfrissebb, amit Ed Sheeran adott elő Anne-Marie-val:

Itt pedig talán az egyik utolsó, amit maga Shane MacGowan énekel egy párizsi koncerten Ella Finer-el 2012-ben.

És ez csak tényleg néhány példa. Ha kíváncsiak, írják be a népszerű videómegosztó keresőmezőjébe: Fairytale of New York. Elárulom: kb. 1640000 találat. 

Címkék: Karácsony

Kim Wilde - Wilde Winter Songbook

2017.12.20.
Ragnar Volarus

Hamarosan itt a karácsony, és az unalomig ismételt dalok. Most próbálok néhány alternatívát kínálni különböző stílusokban az ünnepi hangulat megteremtéséhez.

Kim Wilde nem ma kezdte zenei karrierjét, hanem még 1980-ban, és bár manapság már nem annyira aktív, azért néhány éve (2013-ban, majd 2015-ben egy Deluxe verzióban is kiadták ezt az albumot) még összehozott egy karácsonyi lemezt. Ami egyáltalán nem baj, hiszen a hangja még mindig adott ahhoz, hogy igazán kellemes perceket okozzon. Ráadásul az albumon található 12 dal között alig van igazi klasszikus, tehát ha valakinek kicsit elege van a tradicionális karácsonyi szerzeményekből, akkor ne habozzon, mert Kim így is maradandót alkotott. Sőt, ha valakinek bejön a nosztalgiafaktor, akkor elárulom, hogy Rick Astley és Nik Kershaw is közreműködik az albumon. Előbbi például így:

Ez persze rossz példa arra, hogy nem a klasszikus dalok csendülnek fel. Éppen ezért itt egy másik szerzemény, ami szintén ezen a lemezen található, és nem a Csendes éj vagy a Fehér Karácsony. (Bár teszem hozzá, ezekkel sincs semmi baj, mielőtt bárki rossz néven venné.) Viszont annyira tökéletes és nyugodt ballada, Kim szinte angyali hangjával, hogy máris bearanyozza az ünnepet.

A lassú dallamok mellett persze akad némileg tempósabb darab is, de ne tessék valami speedmetal darabra gondolni. Viszont arra tökéletesen alkalmas például a Hey Mr. Snowman, hogy kellemesen dülöngélve díszíthessük a fát. És itt a dülöngélést nem a tojáslikőr okozza, hanem a táncra és mozgásra ingerlő ütemek.

A záródarab a lemezen a hajdanán Mel&Kim által előadott Rockin' Around the Christmas Tree, de ezúttal Nik Kershaw a partner és némileg át is lett hangszerelve a dal, de ez nem áll neki rosszul. Sőt, biztosan lesz akiknek jobban is tetszik mint az eredeti. 

Persze még berakhatnánk ide a többi dalt is a lemezről, mert a Hope, a Winter Song vagy a New Life is maga a varázs, és szerencsére a videómegosztón meghallgatható szinte az egész anyag. Talán nem nagy túlzás azt állítani, hogy Kim Wilde 2013-as visszatérése az egyik legüdítőbb és legjobban sikerült karácsonyi lemezt hozta el nekünk az elmúlt jónéhány évben. Kattintsanak ide, és máris Kim videócsatornáján találhatják magukat, ahol ezt saját fülükkel is megtapasztalhatják.

Címkék: Karácsony

Zsédenyi Adrienn - Ünnep

2017.12.18.
Ragnar Volarus

Hamarosan itt a karácsony, és az unalomig ismételt dalok. Most próbálok néhány alternatívát kínálni különböző stílusokban az ünnepi hangulat megteremtéséhez.

Már három 2017-es kiadású karácsonyi lemezt is górcső alá vettünk, és eddig sem Gwen Stefani, sem Fantasia, sem pedig Gájer Bálint karácsonyi albumával sem lőttünk mellé. Sőt. 

Azonban vannak igazi klasszikus kiadások, amiket érdemes évről-évre elővenni. Zsédenyi Adrienn - Ünnep című lemeze pedig ezek közé tartozik. Az anyag nem friss, hiszen 2005-ben került a boltokba, de népszerűségét hűen tükrözi, hogy 2008-ban platinalemez lett. Pedig Zséda nem a bevált formulát alkalmazta, hiszen a jól ismert karácsonyi dalok helyett új szerzeményeket ajándékozott nekünk karácsonyra.

De azóta mindegyik nagy kedvenc lett. Különösen a Szürke patás.

Persze nehéz - és igazságtalan is - kiemelni a sok remek dal közül egyet-egyet. Mert már a nyitány, a Ha egy csillag sem ég című dal is maga a varázs, hiszen egy ötventagú gyermekkórus emeli teljesen új szintre az élményt. Amit tovább is tud fokozni, hiszen a Túl a fények városán még mindig az egyik legmeghatóbb karácsonyi hangjegyköltemény. A Szánkózás pedig talán a legvidámabb. A Ha mindez csak egy álom...-ban pedig a Bolyki Brothers is küzreműködik. Felejthetetlen darabok.

Igazi klasszikus karácsonyi lemez magyar nyelven. A videómegosztón az egész meghallgatható.

Címkék: Karácsony

Gájer Bálint - Swing Karácsony

2017.12.16.
Ragnar Volarus

Hamarosan itt a karácsony, és az unalomig ismételt dalok. Most próbálok néhány alternatívát kínálni különböző stílusokban az ünnepi hangulat megteremtéséhez.

Eddig két külföldi előadó karácsonyi lemezéről írtunk, és Gwen Stefani, valamint Fantasia albuma is kiváló arra, hogy hozzájáruljon egy szép karácsonyhoz. Azonban nem lenne igazságos, ha a hazai előadók kimaradnának. Éppen ezért most Gájer Bálint, a swing hazai koronázatlan királyának lemezét is bátran ajánljuk. 

Mégis mitől különleges? Hogy az angol nyelvű örökzöldeket magyarul tolmácsolja, így végre anyanyelvünkön dalolhatunk Frosty-ról a hóemberről (Frosty The Snowman), de ott a Télapó a legnagyobb sztár (Santa Claus is Coming To Town), a Legyen hó (Let Is Snow), vagy a Rajtad kívül nem kértem mást (All I Want For Christmas Is You). Akad persze magyar nyelvű karácsonyi dal, a Szürke patás, és duett is, a nem kevésbé káprázatos hangú Csondor Katával, mégpedig az Add tovább.

És itt még nem ért véget a csoda, hiszen a Holly Jolly Christmas először hangzik el magyar nyelven - Szép lesz majd az ünnep címmel -, de még erre is rátett egy lapáttal Gájer Bálint, és a dalt édesapjával, Gájer Tamással rögzítette és adja elő.

10 amerikai karácsonyi klasszikus magyarul, 2 új feldolgozás és 2 eredeti magyar dal. Igazi karácsonyi kincs ez az album, kizárólag élő hangszerek, igényes hangszerelés, a műfajra jellemző dús hangzásvilág.

Ízelítőnek itt az Úgy, mint rég című dal, amelyben Bálint szerelme a másik szereplő.

Címkék: Karácsony, Swing

Fantasia - Christmas After Midnight

2017.12.14.
Ragnar Volarus

Hamarosan itt a karácsony, és az unalomig ismételt dalok. Most próbálok néhány alternatívát kínálni különböző stílusokban az ünnepi hangulat megteremtéséhez.

Gwen Stefani karácsonyi albuma után egy újabb ajánlat az ünnepekre. Talán már a borító is elárulja, egészen más stílust kapunk mint amit a szőke énekesnő nyújtott. Ez bizony egy ízig-vérig R&B lemez az ünnepekre. 

Valószínűleg nem sokan ismerik a Fantasia (Fantasia Monique Taylor) névre hallgató énekesnőt, pedig Amerikában nagyon népszerű. Öt évesen kezdett énekelni, 2004-ben ő nyerte az American Idol tehetségkutatót, és 19 évesen ő volt az addigi legfiatalabb győztes. (2007-ben a 17 éves Jordin Sparks ebben megelőzte őt.) Két évvel később debütáló albumát (Free Yourself) három Grammy-díjra jelölték, majd ugyanebben az évben az életéről szóló filmsorozat főszerepét is elvállalta, amely a Lifetime Television csatorna második legnézetteb műsora lett 19 millió nézővel. 2007. februárjában jelentette be, hogy a The Color Purple Broadway-musicalben ő alakítja a főszereplő Celie-t, ám túl sokáig nem élvezhette a sikert, 2008-ban egy daganatot találtak a hangszálán. 

Szerencsére a műtét sikerült és az énekesnő második albuma (Fantasia) is két Grammy-jelölést kapott, majd 2010-ben már harmadik nagylemeze (Back To Me) is megjelent, amivel az első Grammy is érkezett, a Bittersweet című dalért. Filmszerep, 2013. júniusában rövid turné Andrea Bocelli-vel, októberben pedig visszatérés a Broadwayre az After Midnight című darabbal. 2014. októberében beválasztották a North Carolina Music Hall Of Fame-be, tavaly pedig már ötödik lemeze jelent meg The Definition Of... címmel, amely a Billboard R&B slágerlista első helyén nyitott. 

Most pedig itt a hatodik, a karácsonyi. Amely tényleg olyan anyag, amit különbözik a nálunk megszokottól. Megtalálható rajta például egy régi klasszikus James Brown karácsonyi dal, a Santa Claus Go Straight to the Ghetto, amit nem sűrűn hallhatunk. De erre a feldolgozásra még az eredeti előadó is büszke lenne.

De az egész lemez tele van hangulatos darabokkal, nagyon jó jazz-es alapokkal, mint a The Snow is Falling, vagy éppen a CeeLo Green-el előadott Baby, It's Cold Outside.

És ezek csak apró szeletek, Fantasia az az énekesnő aki mindent el tud énekelni. Nehéz eldönteni, hogy a Silent Night, a The Christmas Song (Chestnuts Roasting on an Open Fire), vagy a Have Yourself a Merry Little Christmas az album csúcspontja. Esetleg a záródarab, a Hallelujah? De talán nem is kell eldönteni, hanem csak átadni magunkat a hangulatnak. Igazán ínycsiklandó darab karácsonyra ez az album.

Címkék: Karácsony, R&B

Gwen Stefani - You Make It Feel Like Christmas

2017.12.10.
Ragnar Volarus

Hamarosan itt a karácsony, és az unalomig ismételt dalok. Most próbálok néhány alternatívát kínálni különböző stílusokban az ünnepi hangulat megteremtéséhez.

Kezdésnek itt van az egykori No Doubt énekesnőjének, Gwen Stefani-nak a lemeze. Az énekesnő szólóban is sikeres tudot lenni, de elég sokáig nem hallatott magáról. 2006-ban jelent meg lemeze, a The Sweet Escape, majd újra dolgozni kezdett a No Doubt-al, de megszületett második gyermeke, így végül eléggé elhúzódott a projekt. Szólóban legutóbb tavaly adott ki lemezt, This Is What the Truth Feels Like. Gwen az évek alatt a divatszakmába is belekóstolt és mostanra saját kollekciója is van. 

És szerencsére ezen a karácsonyon sem kell őt nélkülöznünk, hiszen elkészítette első tematikus lemezét a szeretet ünnepére. A You Make It Feel Like Christmas album címadó dalát ráadásul jelenlegi kedvesével, a countryénekes Blake Shelton-nal adja elő. Íme:

És bár leginkább ez egy szerelmi vallomás egymáshoz, de simán elhallgathatjuk miközben díszítjük a fát, vagy éppen a bejglit sütjük. Talán kicsit füllentettem mikor azt állítottam, hogy nem a megszokott dalokat ajánlom. De azért talán néhány nagy klasszikus elfér. Merthogy ezen a lemezen is van Jingle Bells, Let It Snow, Silent Night, White Christmas és Last Christmas, de előbbi négyet kiválóan testre szabta az énekesnő. Utóbbiból meg nem lehet nagy csodát csinálni, de azért Gwen megpróbálta és nem tört bele teljesen a bicskája. Tojáslikőrrel elmegy.

A címadó dal mellet pedig vannak nagyon kellemes darabok, a My Gift Is You és a Never Kissed Anyone With Blue Eyes Before You elmegy romantikus dalnak is, persze ha csengőszóval kísérik a háttérben, máris ott a helye egy karácsonyi lemezen. Utóbbi kitalálják kinek szól?

Blake Shelton

De mivel ez a szeretet ünnepe, még ez is belefér, így akik kedvelik őt, ne hagyják ki ezt a lemezt. Íme néhány bizonyíték, hogy Gwen 48 évesen is gyönyörű, a hangja pedig még mindig összetéveszthetetlen.

Ha nem lenne elég.

Címkék: Karácsony, Pop

Ezeket a cikkeket olvastad már?