Blogolj!

Negyvenkét éve jelent meg klasszikus Rainbow utolsó nagylemeze

2020.04.09.
Dorogi László

A klasszikus Rainbow-nál nem sok legendásabb felállás létezett a rock and roll történelmében. Ritchie Blackmore tépte a húrokat, a két lábon járó metálikon, Dio pedig gyémánt torkával keltette életre a varázslatot. Négy éven át tartó kapcsolatukból három zseniális lemezgyerek született.

Ritchie Blackmore nem tartozik a rock and roll történelmének top gitárosai közé, de 1975-ben valami olyasmit álmodott meg, ami hatalmas nyomot hagyott a könnyűzenei élet orcáján. A Rainbow a klasszikus hard rock, heavy metal nyomvonalát kívánta tovább taposni, amelyet debütáló, nemes egyszerűséggel Ritchie Blackmore's Rainbow névre keresztelt albumával azonnal nyomatékosított. A korongról olyan ikonikussá váló dalok robbantak be a köztudatba, mint a Man on the Silver Mountain, a Catch the Rainbow, vagy éppen a Temple of the King.

A sikert meglovagolva, egy évvel később újabb lemezt adott ki a banda, az 1976-os Rising is tartogatott bőven csemegéket, a Tarot Woman, a Starstruck és a Stargazer azóta is zenekarok tömkelegének szolgáltat kedvelt feldolgozási témát.

A brit fogat 1977 májusában vonult ismét stúdióba, hogy rögzítse harmadik - Ronnie James Dióval utolsó - nagylemezét. Geoff Ginsberg, az AllMusic alkalmazottja akkor már sejtette, hogy a klasszikus felállás üstökösként robbant be és úgy is fog elégni, akkor azt írta a Long Live Rock 'n' Roll korongról: talán ez lesz az utolsó nagyszerű lemeze a Rainbownak. Ez így is lett, annak ellenére, hogy a Dio utáni korszakban is sikerült egy-két híres dalt összehozniuk.

A Long Live Rock 'n' Roll 1978. április 9-én "látta meg a napvilágot" és a zenekar első két korongjához hasonlóan a dalok szövegvilágának középpontjában a mágia, a varázslók, a sárkányok és a misztikum állt, ami egyre kevésbé ragadtatta el Blackmore-t. Egyes szakértők szerint éppen ezzel, a Dio által megteremtett varázslatos világgal ágyazott meg a Rainbow a későbbi power metal szubkultúrának, de a gitáros bandavezér sokkal kommerciálisabb vonalra kívánta terelni zenekarát.

Blackmore azonban a Long Live Rock 'n' Roll megjelenése után úgy döntött, ideje megtörni a fantáziavilág zománcát és ezzel tulajdonképpen alá is írta a klasszikus Rainbow halálos ítéletét. Dio nem tudta lenyelni ezt a békát és úgy döntött, kilép a zenekarból. Blackmore egy 1979-es interjúban úgy fogalmazott, ha elég jó lett volna Dio a Rainbownak, még mindig a zenekar tagja lenne.

"Ronnie nagyon jó énekes, még mindig kedvelem, de nagyon közönyössé vált. Biztos vagyok benne, ha itt lenne, vitatkozna ezzel az állítással, de ez van. Az elmúlt két évben mindent megtettem, amit kért, olyan melódiákat, dallamokat írtam, amelyekre szövegeket írhat, de úgy tűnt, már nem akarja ezt csinálni"

- mondta akkor a gitáros, aki ezt követően még jó sok frontembert elfogyasztott, szóval nem biztos, hogy csak Dio füle mögött lapult vaj ebben a konfliktusban.

Szerencsére a Long Live Rock 'n' Rollt azért még sikerült összehozni, olyan legendás dalokat hagyva az utókornak, mint a Kill The King, vagy a korong címadója.

A Bild tévedett, nem koronavírusos a Rammstein frontembere

2020.03.27.
Dorogi László

A német lap arról számolt be pénteken, hogy a kultikus ipari metál zenekar énekesét egy berlini kórház intenzív osztályán ápolják koronavírus-fertőzés miatt, de a zenekar ezt estére megcáfolta.

Hivatalos közleményt posztolt Facebook-oldalára a Rammstein zenekar Till Lindemann állapotával kapcsolatban, amelyből kiderült, a frontember nem koronavírus-fertőzés miatt került kórházba - erről cikkezett ugyanis korábban a Blid című lap. Az énekes egy moszkvai fellépésről történő hazaút során lázasodott be és az orvosának tanácsára ment kórházba, de már ki is engedték.

A metállegenda - és egyébként sikeres gyerekkönyvíró és költő - Lindemann március 17-én koncertezett Moszkvában a nemes egyszerűséggel csak Lindemannra keresztelt formációjával, a koronavírus ellen pedig úgy védekezett, hogy egy felfújható gömbben tolta le a bulit.

A Rammsteinnek tavaly jött ki legutóbbi lemeze, amely egyes pletykák szerint az utolsó az eredeti felállásban. A korong - szokásukhoz híven - igen megosztóra sikeredett, amit azzal is tetéztek, hogy a Deutschland című dalukhoz forgatott videoklipben a német történelem sötét időszakait idézték meg.

Jókora botrányt okozott a Rammstein holokausztot is megjelenítő klipje

Az ipari metál ikonjai a német történelem sötét időszakaihoz nyúltak alapanyagért a Deutschland című dalukhoz forgatott klipjükhöz. Már a fél perces promóvideó is óriási felháborodást váltott ki. Május közepén jelenik meg a Rammstein következő - és egyes pletykák szerint az eredeti felállásban az utolsó - nagylemeze, amelynek első fecskéje a Deutschland című limitált kiadású kislemez lesz április 12-én.

Talán kevesen tudják, de Lindemann szüleit 1946-ban Pilisvörösvárról telepítették ki Németországban, később Werner Lindemann és Brigitte Lindemann is igen sikeres gyermekkönyv-író lett az NDK-ban.

Mi, innen a messzi távolból is jobbulást kívánunk Tillnek, mert ebből a tankból még nem fogyhat ki a benzin.

Címkék: Heavy metal

Parkinson-kórral küzd Ozzy Osbourne

2020.01.21.
Dorogi László

Ezt maga az énekes jelentette be az ABC Good Morning America című műsorában. Persze esze ágában sincs visszavonulnia.

Fotó: Getty Images

Kereken egy hónap múlva jelenik meg Ozzy Osbourne legújabb albuma, amelyről két dalt már piacra is dobott a metál pusztíthatatlannak tűnő harcosa. Ezzel együtt nagyobb médiavisszhang veszi körül a Black Sabbath egykori énekesét, egy amerikai pletykalap már egészen odáig merészkedett, hogy a halálos ágyán fekszik.

Összefogtak a legendák, Elton Johnnal készített közös dalt Ozzy

A sötétség hercegének nem régiben már a halálhírét keltette egy pletykalap, de mint tudjuk, akinek a halálát rebesgetik, az sokáig fog élni. Zajlik az élet Ozzy Osbourne-ék háza táján. Nemrégiben egy amerikai pletykalap egy ismeretlen forrásra hivatkozva arról írt, hogy a metál földi helytartója már halálos ágyán fekszik, de igen gyorsan kiderült, hogy ez hír hangosabban hápog mint Donald kacsa.

Erről szerencsére szó nincs, azonban az ABC csatornán őszintén vallott most betegségéről, amit 2019 februárjában diagnosztizáltak nála, miután egy baktériumos fertőzés és egy az idegrendszerét is érintő esés utáni orvosi vizsgálat derített ki.

Ozzy elmondta, hogy a betegség PRKN 2 nevű alfajának enyhe változatában szenved, ami nem életveszélyes, ám mivel több ideget is érint, lehetnek tőle rossz napjai. A metál császára hozzátette, hogy jelenleg is orvosi kezelés alatt áll és nagyon sajnálja, hogy el kellett titkolnia betegségét a rajongók elől.

Az interjú után sokkal megkönnyebbülést érzett, hogy végre beszélhetett róla, elmondása szerint olyan, mintha egy kő esett volna le a szívéről.

"Még nem végeztem, egyelőre nem megyek sehova"

- jelentette ki. Ha minden jól megy tavasszal újra turnéra indul, február 21-én megjelenő új albumával.

Címkék: Heavy metal

Összefogtak a legendák, Elton Johnnal készített közös dalt Ozzy

2020.01.11.
Dorogi László

A sötétség hercegének nem régiben már a halálhírét keltette egy pletykalap, de mint tudjuk, akinek a halálát rebesgetik, az sokáig fog élni.

Fotó: Getty Images

Zajlik az élet Ozzy Osbourne-ék háza táján. Nemrégiben egy amerikai pletykalap egy ismeretlen forrásra hivatkozva arról írt, hogy a metál földi helytartója már halálos ágyán fekszik, de igen gyorsan kiderült, hogy ez hír hangosabban hápog mint Donald kacsa.

Egy amerikai pletykalap szerint Ozzy már a halálos ágyában fekszik

A Radar Online portál egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a Black Sabbath egykori frontemberének hatalmas fájdalmai vannak és már a feleségét sem ismeri meg. A titkos besúgó szerint pocsék állapotban van a Sötétség Hercege, olyannyira, hogy már a halálos ágyában fekszik. "Krónikus fájdalmai vannak, nagyon szenved.

Ozzy nem sokkal később mindenkit elküldött a picsába megnyugtatott, neki aztán az ég világon semmi baja nincs, sőt, hamarosan megjelenik legújabb lemeze, ami az Ordinary Man címet kapta. A címadó dal már meghallgatható többek között a YouTube-on, a szerzeményben pedig annyi legenda működik közre, hogy az már-már csalás.

A muzsikában Sir Elton John zongorázik és természetesen énekel duettet Ozzyval, a gitársávokért pedig a Guns'n Roses gitármágusa, Slash felel. Ozzy legújabb lemeze február 21-én jelenik meg, de kislemez formájában már piacra dobták a korongról az Under the Graveyard és a Straight to Hell című nótákat is. Az előzetesek alapján igencsak erősnek ígérkezik az album, de ezen már meg sem lepődünk.

Címkék: Heavy metal, Rock

Egy amerikai pletykalap szerint Ozzy már a halálos ágyában fekszik

2020.01.02.
Dorogi László

A Radar Online portál egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a Black Sabbath egykori frontemberének hatalmas fájdalmai vannak és már a feleségét sem ismeri meg.

Fotó: Loudwired

A titkos besúgó szerint pocsék állapotban van a Sötétség Hercege, olyannyira, hogy már a halálos ágyában fekszik.

"Krónikus fájdalmai vannak, nagyon szenved. Sosem volt még ilyen rossz állapotban. Egész nap az ágyban fekszik, és a nap minden órájában kínozza a fájdalom. Már a családtagjait sem ismeri fel, amikor a felesége, Sharon bemegy hozzá gyakran kérdezgeti, hogy ki vagy te?"

- írja a lap az ismeretlen forrást idézve.

A híreket egyelőre kezeljük fenntartásokkal, ugyanis sem Ozzy, sem a felesége nem erősítette meg.

A metál földi helytartója nem régiben adta ki legújabb dalait, december 11-én pedig a SiriusXM-nek adott videóinterjút, amelyen úgy tűnik, kutya baja, annak ellenére, hogy voltak egészségügyi problémái az elmúlt években.

Ozzy hetven éves korára hagyott fel az önpusztítással

A heavy metal földi megtestesítője egy interjúban árulta el, hogy már nem fogyaszt drogokat, nem iszik alkoholt és a cigit is letette. Február elején még arról lehetett olvasni, hogy egy influenza szövődményei miatt kórházba került Ozzy Osbourne, a Black Sabbath legendás frontembere, s ekkor bizony nagyon sokan komolyan elkezdtek aggódni a heavy metal ikon egészségéért, sőt, még arról is lehetett hallani, hogy néhány napig nem tudott magától lélegezni, csak gépek segítségével.

Ozzynak hamarosan Ordinary Man címmel jelenik meg legújabb lemeze, amelyről az Under the Graveyard című dal már meghallgatható.

Címkék: Heavy metal

Egy orvos és a közönség mentette meg a Depresszió debreceni koncertjét

2019.11.18.
Dorogi László

Meglehetősen nagy probléma egy zenekar frontemberénél, ha egyetlen hang sem jön ki a torkán egy-két órával egy buli előtt. Ilyenkor ráadásul már a koncertet sem lehet lemondani, különösen, ha napokkal előtte eladtak rá minden jegyet.

Fotó: Depresszió/Facebook

Pontosan ebbe a pokoli helyzetbe keveredett Halász Feri, a Depresszió zenekar frontembere, akinek egy szombati koncert előtt fuccsolt be a munkaeszközének számító torka. A gitáros-énekes Facebook posztban számolt be a szombati eseményekről, amelyek sokkal-sokkal rosszabbul is alakulhattak volna.

"Sajnos előfordul, hogy az influenzát én sem tudom elkerülni és betegen kell színpadra állnom. Mivel a torkom már eléggé megedződött az elmúlt 19 évben, és követem az ilyenkor megszokott protokollt, vagyis semmi bulizás, elég alvás, vitaminok, mézes tea, gyulladáscsökkentők, sok folyadék, ezért eddig mindig meg tudtam birkózni az ilyen helyzetekkel. A pénteki miskolci koncert rendben le is ment. Aztán jött a sokk. A debreceni hangbeálláson semmi hang nem jött ki a torkomon. Mivel a közönség jelentős része eddigre már feltehetően úton volt, ezért nem akartunk senkit sem cserben hagyni azzal, hogy lemondjuk a koncertet"

- írta a Depresszió frontembere a zenekar közösségi oldalán.

A banda végül azt a döntést hozta meg, hogy a rendelkezésükre álló összes eszköz segítségével megpróbálják megmenteni az estét, mindenféle gyógyszert sikerült beszerezniük egy közeli gyógyszertárból, ám a frontemberhez érkező orvos meglehetősen rossz híreket közölt a zenekar tagjaival, Halász Feri problémája ugyanis egyáltalán nem volt pitiáner apróság: tüszős mandulagyulladás egy kis gégegyulladással fűszerezve. A szteroidos gyulladáscsökkentő ellenére a koncert úgy kezdődött el, hogy a frontembernek egy hang sem jött ki a torkán, ám ekkor egészen különleges dolog történt.

"Ha van pokoli helyzet egy énekes számára a színpadon, akkor az mindenképpen az, ha egy ép hang nem jön ki a torkán. Az első pár dal sajnos így ment le. (...) Teljesen megértettük volna, ha a közönség csalódottan elindul a kijárat felé, de nem így történt. Olyan hangerővel üvöltötték a szövegeket, hogy ők lettek a leghangosabb közönség a Roncsbár (a koncert helyszíne - a szerk.) történetében. Nem vicc, igazoltan 116 decibelt mutatott a műszer. Közben elkezdett hatni a gyógyszer és, ha közel sem teljesen, de visszatért a hangom és valami elképesztően jó hangulatú bulizásba csapott át az este. Karrierem egyik legfelemelőbb színpadi momentuma volt azt megtapasztalni, hogy milyen lojális, megértő és jófej módon kezelte a közönségünk ezt a helyzetet"

- tette hozzá Halász.

A Depresszió másnap újabb posztban azt is elárulta, hogy készültek vészmegoldással is arra az esetre, ha Ferinek mégsem érkezett volna meg a hangja a koncert közben, Mong Máté, a Burnout zenekar énekese a színfalak mögött énekelte együtt a dalokat a frontemberrel, hogy ha kell, be tudják keverni a hangját.

Címkék: Heavy metal

Ozzy Osbourne egy genetikai mutáns

2019.08.15.
Dorogi László

Mindenki kedvenc denevérfej leharapó metálikonja évtizedeken keresztül pusztította szervezetét különböző drogokkal, alkohollal és cigarettával. Most kiderült, hogyan élhette túl.

Fotó: Getty Images

Még márciusban írtunk arról, hogy a heavy metal földi helytartójának hetven éves korára végre benőtt a feje lágya és végleg felhagyott az önpusztítással: megszabadult a drogoktól, az alkoholtól, a cigarettától és minden káros szenvedélyétől, ma már teljesen tiszta életet él.

Ozzy hetven éves korára hagyott fel az önpusztítással

A heavy metal földi megtestesítője egy interjúban árulta el, hogy már nem fogyaszt drogokat, nem iszik alkoholt és a cigit is letette. Február elején még arról lehetett olvasni, hogy egy influenza szövődményei miatt kórházba került Ozzy Osbourne, a Black Sabbath legendás frontembere, s ekkor bizony nagyon sokan komolyan elkezdtek aggódni a heavy metal ikon egészségéért, sőt, még arról is lehetett hallani, hogy néhány napig nem tudott magától lélegezni, csak gépek segítségével.

Mondjuk, alapvetően az is valóságos csoda, hogy semmi nem ragadta még magával Ozzy Osbourne-t a túlvilágról, de ez egyáltalán nem biztos, hogy a véletlen, vagy a vakszerencse műve. Az Indiana Egyetem egyik gyógyszertannal, genetikával és mikrobiológiával foglalkozó professzora, Bill Sullivan ugyanis frissen megjelent, Pleased To Meet Me című könyvében genetikai mutánsnak nevezi Ozzy-t. Miért?

A massaxhusetts-i egyetem humán genommal foglalkozó társasága 2010-ben kereste meg a Black Sabbath énekesét, hogy megfejtsék, mi lehet "váratlanul hosszú" életének titka, és bizony tudományos bizonyítékot találtak arra, hogyan élhette túl az évtizedeken keresztül tartó súlyos drog- és alkoholfogyasztását.

A kutatók megállapították, hogy mindenki kedvenc denevérfej leharapójának magas a toleranciája a drogokkal és az alkohollal szemben, méghozzá egy példátlan genetikai mutációnak köszönhetően. Sullivan professzor szerint az is a génvariánsokkal magyarázható, ha valaki édesszájú, vagy a kávé megszállottja, de a gének határozzák meg az alapvető érzelmeinek, a szexuális vonzerőt, vagy akár a politikai irányultságot is.

Szóval fény derült a nagy titokra: Ozzy Osbourne egy mutáns, akinek nem más a küldetése, mint az, hogy a lehető legjobban megtisztítsa a világot az alkoholtól és a drogtól. Szerintünk meglehetősen jó munkát végzett a már nyugdíjba vonult szuperhős.

Címkék: Heavy metal, Rock

Égett arccal is lenyomta a bulit a metálgitáros

2019.05.21.
Dorogi László

A pirotechnika a kezdetek kezdete óta elengedhetetlen tartozéka a nagyszabású, keményvonalas buliknak, de nem árt észben tartani, hogy a tűz azért éget.

Fotó: Kerrang!

Tudja ezt Christian Andreu, a francia Gojira zenekar gitárosa is, aki saját bőrén tapasztalta meg a lángok erejét. Történt ugyanis, hogy a banda egy szabadtéri koncertet adott egy fesztiválon, ám az időjárási körülmények finoman fogalmazva sem voltak éppen ideálisak. Ahhoz legalábbis semmiképpen, hogy gigantikus lángcsóvákkal dobják fel a pirotechnikusok a bulit, mert akkora szél volt, hogy szemmel láthatóan benne volt a kockázat a mutatványban.

Andreu jelezte is a színpadról, hogy talán ezt most mégsem kéne erőltetni, de kérése süket fülekre és becsukott szemekre talált. A háromméteres lángok persze felültek a szél hátára és egyenesen a zenészek közé csaptak, a gitárosnak pedig megégették az arcát.


Az esetről felvétel is készült, bár ezen túlságosan jól nem látszik, mi is történt pontosan, de Andreu becsületére legyen mondva, így is végignyomta a bulit, a számok között pedig vízzel igyekezett tompítani az égető fájdalmat. Hát így csinálja egy metálos.

Címkék: Heavy metal

Ozzy hetven éves korára hagyott fel az önpusztítással

2019.03.10.
Dorogi László

A heavy metal földi megtestesítője egy interjúban árulta el, hogy már nem fogyaszt drogokat, nem iszik alkoholt és a cigit is letette.

Fotó: grammy.com

Február elején még arról lehetett olvasni, hogy egy influenza szövődményei miatt kórházba került Ozzy Osbourne, a Black Sabbath legendás frontembere, s ekkor bizony nagyon sokan komolyan elkezdtek aggódni a heavy metal ikon egészségéért, sőt, még arról is lehetett hallani, hogy néhány napig nem tudott magától lélegezni, csak gépek segítségével. Ozzy szerencsére jobban van, olyannyira, hogy nemrégiben interjút adott a Metal Hammer magazinnak, amelyben beszámolt arról, hogy hetven éves korára végleg felhagyott az önpusztítással.

"Már nem iszok, nem cigizek és nem is drogozok és őszintén szólva ez nagyon bejön. Soha nem gondoltam volna, hogy egy nap majd azt mondhatom, hogy Ozzy teljesen tiszta és jobban fogja élvezni azt az életet, amelyikben nincsen részegség, másnap és egyéb ilyen dolgok, mégis így van. Azóta az éneklés is határozottan jobban megy"

- vallott őszintén a legenda.

Hihetetlen, de már 70 éves a Sötétség Hercege

A biológia törvényszerűségeivel dacolva a hetedik X-et is betöltötte Ozzy Osbourne, a brit heavy metal keresztapja, a Black Sabbath klasszikus felállásának énekese, a denevérek réme. Nem állítok égbekiáltó gonoszságot, ha azt állítom, korábban kevesen fogadtak volna arra, hogy a mindig is legendásan önpusztító életet élő metál ikon megéri ezt a csodálatos életkort.

Bár a Black Sabath-tal korábban már elbúcsúzott egy turné keretein belül a rajongóktól, a zenétől esze ágában sincs visszavonulnia. "Nem megyek én még sehova. Talán nem vállalok már be világ körüli turnékat, de nem hagyom abba!"

Címkék: Heavy metal

Hét deci whisky és egy kis kóla - így élte mindennapjait Lemmy Kilmister

2018.12.24.
Dorogi László

Jimi Hendrix technikusaként kezdte zenei pályafutását, évtizedekkel később a brit heavy metal pápájaként halt meg. Lemmy Kilmister éppen ma lenne 73 éves, életművét és a stílusra gyakorolt hatását pedig gyakorlatilag lehetetlen szavak, mondatok és írásjelek közé szorítani.

Fotó: usmagazine.com

Lemmy Kilmister élete annak első pillanattól kezdődően elrendeltetett. Ian Willist néven látta meg a napvilágot 1945. december 24-én az angliai Stoke-on-Trent városában és azt már valószínűleg te vagy ön is könnyedén kitalálta, hogy nem az Ian és a Willist nevek pecsételték meg a sorsát, hanem maga a tény, hogy a megváltó Jézus Krisztussal egy napon született. Szentül hiszem, azok akik ezen a napon indítják el rövid földi életüket, így, vagy úgy, de biztosan különleges és meghatározó időszakot töltenek el az emberi testben és nagy hatást fognak gyakorolni az emberiségre. De legalábbis egy részére.

Lemmy Kilmister nagyon fiatalon csöppent az Egyesült Királyság pezsgő zenei életébe, és egyáltalán nem meglepő módon egy Beatles koncert lőtte ki végleg zenei pályafutásának rakétáját. Nem sokkal később már a tengeren túlról érkező gitárikon, Jimi Hendrix technikusaként dolgozott, huszonhét évesen pedig már a Hawkind zenekar tagjaként szórta a rock and rollt a mindenre nyitott fiatalokra a befásult brit társadalomban. Ebben a bandában használta először Lemmy nevet és a basszusgitárt is - korábban a Sam Gopal nevű zenekarban énekelt és gitározott - és a véletlennek köszönhetően választották őt énekesnek. Ezelőtt sosem fogott basszusgitárt a kezében, legalábbis nem egy zenekar tagjaként.

A Motörheadet (amelynek nevében az ö betű csupán a metál életérzést jelöli, ejteni nem szoktuk) 1975-ben alapította meg Larry Wallis gitárossal és Lucas Fox dobossal és szinte azonnal a brit heavy metal új hullámának egyik legfontosabb jégtörő hajóját építették meg, belobbantva a kihunyófélben lévő stílus kanócát. Bár a bandában gyakran váltották a kilincset dobosok és gitárosok, a valódi motor, Lemmy Kilmister mindig stabilan hajtotta a Motörhead szekerét. A zenekar negyven éves fennállása során 22 stúdióalbumot adott ki, legsikeresebb korongjaik közé tartozik az Overkill, a Bomber, vagy az Ace of Spades.

Lemmy Kilmister és a heavy metal közé mindig is egyenlőségjelet húzhattak a keményvonalas zene rajongói, ám a Motörhead gyakran ötvözte a keménységet a gyorsasággal, különböző punk rock, speed metal és trash metal elemekkel. Szövegeikből rendszerint a jó és a gonosz küzdelme, a különböző függőségek kivesézése, a háború és a hatalommal való visszaélés kritikája köszönnek vissza. Persze, ami egyszer s mindenkorra összetéveszthetetlenné tette a Motörhead hangzását az a végletekig torzított basszusgitár, amely a koncerteken rendszerint letépte a kulturált szórakozásra vágyó metálosok arcát. No, meg az az utánozhatatlan rekedtes hang, amiért Lemmy kőkeményen megdolgozott a whiskyvel - elmondása szerint napi hét deci csúszott le kólával - és a temérdek cigarettával és számos más önpusztító függőségével.

Lemmy 70 éves korában, egy gyors lefolyású áttétes agyrák miatt halt meg, hangtalanul, békében, fájdalommentesen. Utolsó estéjén videojátékozott és vodaka-narancsot szürcsölgetett.

Címkék: Heavy metal
12

Ezeket a cikkeket olvastad már?