Blogolj!

Kőkemény line-uppal támad a VOLT Fesztivál

2020.01.27.
Dorogi László

Ha azt hitted, hogy ennél jobb már nem lehet a 2020-as nemzetközi rock és metál fellépők listája kicsiny hazánkban, akkor nagyon tévedtél.

Óriási bejelentéssel rukkoltak elő hétfőn délelőtt az egyik legnagyobb hazai könnyűzenei fesztivál szervezői, több - nyugodtan mondhatjuk - világklasszis zenekar érkezését jelentették be a nyári VOLT-ra. Korábban több kritika is érte a fesztivált azzal kapcsolatban, hogy elveszítette a rock és metál zenei fonalát, most azonban nagyon kitettek magukért a szervezők.

A július 1-től 4-ig tartó VOLT Fesztiválon tiszteletét teszi a kétezres évek egyik legnagyobb hatású punk-rock zenekara, az amerikai My Chemical Romance. A banda 2013-ban feloszlott, de tavaly decemberben bejelentették, visszatérnek a színpadra, ami olyannyira jól sikerült, hogy tavasszal világkörüli turnéra is indulnak. Sopron mellett olyan helyeken muzsikálnak majd mint Ausztrália, Új-Zéland vagy az Egyesült Királyság, tíz nappal a magyarországi fellépésük előtt például két stadionkoncertet is adnak Londonban, amire a jegyeket 20 perc alatt kapkodták el.

Szintén Sopronba látogatnak nyáron a punk-rock műfaj "nagypapái", a The Offspring néhány évvel ezelőtt már fellépett a Fezenen, de nem túl nagy meglepetés, hogy visszatérnek, a magyar közönség ugyanis legendásan hálás tud lenni a jó bulikért.

A külföldi sztárok névsorát erősíti a modern metálban utazó Bring Me The Horizon, a klasszikus rock legendája Lenny Kravitz, vagy a Taylor Momsennel - aki nem tudná, ő volt a kislány a Grincs című filmben - hasító The Pretty Reckless is.

Aki a magyar bandákra kíváncsi, az sem marad kiszolgálatlanul, idén is koncertezik Sopronban a Tankcsapda, a Halott Pénz, Majka és Curtis, a Kowalsky meg a Vega, a Bagossy Brothers Company, a 15. születésnapját ünneplő Irie Maffia, de az AWS vagy a Supernem is.

Címkék: fesztivál, Rock

A Sziget lett az angolok kedvenc külföldi fesztiválja

2019.12.06.

Úgy látszik, hogy a britek még mindig mindig nagyon csípik a hazai Sziget fesztivált, ugyanis idén is azt választották a legjobb külföldi fesztiválnak a UK Festival Awards díjátadóján.

Címkék: díj, fesztivál, Sziget

16 év után újra fellép Paul McCartney a Glastonbury fesztiválon

2019.11.19.

A Glastonbury már eddig is a legmenőbb fesztiválok közé tartozott, és nemcsak az évről évre egyre erősebb zenei felhozatal miatt, hanem azért is, mert a közönség sorai között a világsztárok is szép számmal jelen vannak. Erre a szervezők most rátettek még egy lapáttál, ugyanis megszerezték Paul McCartney-t az egyik sztárfellépőnek.

Több tényező is közrejátszott a Szigetes pánik kialakulásában

2019.08.08.
Dorogi László

Ahogy arról a Blogstar is beszámolt, hatalmas tömeg gyűlt össze szerda este a popsztár Ed Sheeren Szigetes koncertjére, s akadtak olyanok, akik - fogalmazzunk finoman - nem feltétlenül élvezhették felhőtlenül kedvencük előadását. A gigantikus embertömegben néhány helyen pánikhangulat tört ki, s akadtak olyanok is, akiknek az italos pultokba kellett bemenekülniük a tömeg nyomása elől.

Majdnem tragédia történt tegnap a Szigeten

Óriási pánik alakult ki tegnap a nagyszínpadnál, amikor a teltházas Ed Sheeran koncerten a hömpölygő tömeg oldalra szorult és gyakorlatilag egymáshoz paszírozódtak az emberek. Csak a pultosok lélekjelenlétén múlt, hogy nem történt tragédia, elkezdték áthúzni a bárpultok mögé rosszul letteket.

Ed Sheeren koncertjét egyébként 60 ezer(!) ember tekintette meg a fesztiválon, ez pedig brutális szám, ugyanakkor Benis Dániel, a Sziget műszaki vezetője az Indexnek elmondta, a Nagyszínpad előtti tér összesen 2,2 hektáros, a szervezők szerint pedig pontosan 60-65 ezer ember "befogadására" alkalmas, tehát papíron bár kimaxolta a fesztivál a szerdai nap kapacitását, nem voltak többen a megengedettnél, biztonságosnál.

A Sziget napi maximális kapacitása egyébként 95 ezer ember, ennyien férnek el biztonságosan a fesztiválterületen a különböző színpadok és sátrak erdejében, tavaly a hét nap alatt összesen 565 ezer ember fordult meg a fesztiválon, ami átlagosan napi 80 ezer fesztiválozót jelent, ebből három nap is telt házas volt - ez egyébként rekordlátogatottság a fesztivál történetében.

A Sziget szervezői arról tájékoztatták az Indexet, hogy a Nagyszínpad előtti területet bővítették tavaly óta, és a főbb gyalogos útvonalakat is szélesítették, hogy a fesztiválozók kényelmesebben tudjanak közlekedni akkor is, ha tömeg alakul ki, de a szerda esti pánikhangulat kialakulásához hozzájárulhatott az is, hogy a Nagyszínpad előtti tér fizikailag mégsem bír el annyi embert, mint azt a szervezők gondolják.

Benis Dániel elmondta, három oka lehetett annak, hogy szerda este pánikhangulat alakult ki Ed Sheeran koncertjének idején: egyrészt akadnak olyan emberek, akik alapvetően nem érzik magukat biztonságban nagy tömegben és ennek hatására nyugtalanul viselkednek, másrészt a vörös hajú popsztár olyan embereket is bevonzhat koncertjeire, akik egyébként nem rutinos fesztiválozók, tehát nem voltak még ilyen nagy közönségű koncerten. Harmadrészt pedig a hőség, a magas páratartalom is hozzájárult ahhoz, hogy egyes emberek szélsőségesen viselkedjenek és pánikot keltsenek.

Benis hozzátette, a Nagyszínpad előtti tér befogadóképessége nem csak a terület, hanem az oda és onnan elvezető utak keresztmetszetének a függvénye is, miközben szigorú katasztrófavédelmi sztenderdeknek kell megfelelniük, s bár az elmúlt három évben számos fejlesztés történt ezen a téren - sok utat nyilvánítottak menekülési útvonallá többek között -, a fesztiválról kifelé tartó tömeg egy ilyen koncert után még mindig elkerülhetetlen.

Címkék: fesztivál

Kidurrant a tesztoszteronlufi a FEZEN Fesztiválon

2019.07.28.
Dorogi László

Botrányosan ért véget a székesfehérvári FEZEN. A fesztivál utolsó napján a fesztiválterületre is lecsapott a vihar, sokan kerestek a nagyobb sátrakban menedéket, de nem mindenkinek sikerült ezt kulturáltan megoldania.

Fotó: rockstation.blog.hu

Elsőként az Index számolt be arról vasárnap, hogy jókora balhé vetett véget az idei FEZEN Fesztiválnak Székesfehérvárott, ugyanis az utolsó estén tömegverekedés alakult ki az egyik sörsátorban. Erre azért kerülhetett sor, mert az egész országon átvonuló szombat esti vihar a fesztiválterületet sem kímélte, ezért nagyon sokan szerettek volna egyszerre az egyik fedett sátor alá menekülni a szakadó eső elől.

Az Index információi szerint 15-20 ember keveredett verekedésbe a tömegben, állítólag a biztonságiak kezdték el az embereket kilökdösni az esőre a csurig megtelt sátorból. A fesztivál szervezői a FEZEN Facebook-oldalán közölték, valóban történt verekedés, mert "kb. 15-20 fő, viselkedni nem tudó látogató" összeverekedett a fesztivál területén, de a hivatalos kommünikében nem esik szó a biztonsági személyzetről.

A szervezők információi szerint komolyabb személyi sérülés nem történt, a rendőrségi meghallgatások jelenleg is zajlanak, közölték továbbá, hogy a rendőrséggel együtt a fesztivál leállítása mellett döntöttek szombat este.

Idén meglehetősen sok probléma merült fel a fesztiválon, a második napon kigyulladt egy ételes bódé, a Cradle of Filth zenekar fellépését el kellett törölni, mert a banda tagjai Angliában ragadtak egy reptéren, de az utolsó, viharral tarkított napon is elmaradt több meghirdetett koncert, többek között az amerikai Ignite sem tudott zenélni.

Ez persze még mindig nem akkora tragédia, mint amilyen egy brooklyn-i utcabálon történt, ahol lövöldözés tört ki, aminek következtében tizenegyen megsérültek egy férfi pedig meg is halt.

Címkék: fesztivál