Blogolj!

Csillag az égben - Orbán József

2018.07.30.
Ragnar Volarus

Hosszú, súlyos betegség után meghalt Orbán József, a 100 Folk Celsius frontembere, jelentette be Littvay Imre zenekarvezető. 

Fotó: MTI

Orbán József 1943. március elsején született Pinkamindszenten. A legendás 100 Folk Celsiust 1976 nyarán alapította Littvay Imrével, Balla Gáborral és Somogyi Tiborral. A zenekar a kezdetektől kezdve country és bluegrass dalokat írt, és soha nem is tagadta meg ezt a stílust, nem ült fel a divatvonatra. Orbán a kezdetektől zeneszerzője és dalszövegírója volt a zenekarnak. 

A zenekar első, 100 Folk Celsius című nagylemeze 1982-ben jelent meg, 70 000 példányban kelt el és szinte rögtön aranylemez lett. A nagy durranás mégis az 1984-ben megjelent harmadik lemezük, és egyben első gyereklemezük, a Paff, a Bűvös Sárkány volt, amely arany-, majd platinalemez lett és 300 000 példányt adtak el belőle. Három évvel később, 1987-ben elnyerték a a Magyar Rádió eMeRTon díját is.

A zenekar sohasem lehetett próféta a saját hazájában, mert miközben az Egyesült Államokban rangos country fesztiválokon játszottak, és több sikeres turnét is lebonyolítottak, itthon sosem sikerült a nagy áttörés, megmaradtak a köztudatban mint gyerekdalokat játszó zenekar.

A 100 Folk Celsius legutóbbi albuma 2017-ben jelent meg az Omega fennállásának 55-ik évfordulójárára készítették el az Omega Country-t. A zenekart elkísérték a jubileumi turnéjuk pár állomására is, itt azonban Orbán Józsefet betegsége miatt a zenekarban korábban megforduló Heilig Gábor helyettesítette.

Csillag az égben - Avicii

2018.04.20.
Ragnar Volarus

Ma délután 28 évesen meghalt Tim Bergling, aki Avicii művésznéven az egyik legismertebb dj volt a világon. A svéd lemezlovas és producer halálhírét a környezete is megerősítette. A korábbi lemezlovast április 20-án, pénteken, találták holtan Omán fővárosában, Maszkatban, helyi idő szerint a délutáni órákban. A közlemény ennél több konkrétumot nem árul el.

Fotó: Billboard

Avicii 2016-ban abbahagyta az élő fellépéseket egészségi problémákra hivatkozva. Életformája és túlzott alkoholfogyasztása miatt évek óta súlyos betegségekkel, akut hasnyálmirigy-gyulladással küzdött, de 2014-ben eltávolították az epehólyagját és a vakbelét is.


Tim Bergling (művésznevén Avicii) 1989. szeptember 8.-án született Stockholmban. 18 évesen, 2008-ban bukkant fel az elektronikus zenei iparban, amikor elkészítette a Lazy Jones nevű Commodore 64 videojáték főcímdalának remixét. Ez volt az első szerzeménye, mely a Strike Recordings-nál megjelent, „Lazy Lace” címmel. 2010-ben jelent meg közös munkája John Dahlbäckkal, amely a „Don't Hold Back” címet viselte. Továbbá olyan neves előadókkal dolgozott együtt, mint Dj Tiësto és Sebastian Ingrosso. Még ugyanebben az évben leszerződött az EMI lemezkiadó vállalattal, és megkezdte első világ körüli turnéját, elsősorban észak-amerikai és nyugat-európai állomásokkal.

A ”Bromance” című kislemeze 1. lett a Belga kislemez toplistán, és 16. helyezést ért el hazájában, a svéd toplistán. A nem sokkal később megjelent dalszöveges verzió -mely a ”Seek Bromance” nevet viseli – felért a brit kislemez toplista csúcsára, valamint első lett a Beatport webáruház eladási listáján is. További kislemezei: ”My Feelings for You”, ”Street Dancer”, ”Tweet It”.

2010-ben az elektronikus zenei orientáltságú brit DJ Mag magazin Top 100 lemezlovas szavazásán a 39. helyet szerezte meg. 2011-ben ugyanezen a listán már az előkelő 6. helyen áll 2012-ben pedig a 3. helyre tört fel, amit 2013-ban megtartott.

Kétszer is Grammy-díjra jelölték, 2012-ben David Guetta-val közösen a "Sunshine" című dalért, majd 2013-ban a "Levels"-ért. 

Avicii és Cornard Sewel készítették a Coca Cola ma is ismert zenéjét, a "Taste the Feeling"-et.

Csillag az égben - Babos Gyula is odafent pengeti tovább a húrokat

2018.04.13.
Ragnar Volarus

68 évesen itt hagyott minket a magyar jazzélet egyik legismertebb gitárosa, Babos Gyula.

Az elképesztő tehetség 1949. június 26-án született Budapesten, gyerekként a hegedűn és a zongorán keresztül ismerkedett a zenével, gitározni 15 éves korától kezdett - ekkor rögtön a Futurama együttesben zenélni is kezdett -, és 1966-ban már első helyezést szerzett a Magyar Rádió jazz versenyén.

Az ismertséget 1970-ben a Kex, majd 1972-től 1974-ig a Rákfogóban,ezt követően két évet Kőszegi Imre zenekarában játszott, első együttesét 1979-ben alapította Szakcsi Lakatos Bélával, Saturnus néven. Istenadta tehetségét mi sem bizonyítja jobban, hogy 1977-ben úgy lett a Liszt Ferenc Zeneművészéti Főiskola Jazz Tanszakának tanára, hogy még érettségije sem volt.

1985-ben létrehozta a Babos Trio Plusz-t, amit később a Babos Trio váltott fel, melyben Balázs Elemér dobossal és Egri János nagybőgőssel muzsikált együtt, de a BDSZ Collection tagjaként és zeneszerzőként is aktív volt.

1989-ben jelent meg a Hungaroton kiadásában első lemeze, a Kinn és benn. Egy évvel később az egykori PECSA-ban Victor Bailey, Terry Lynn Carrington, Jinda György és Szakcsi Lakatos Béla társaságában szórakoztatta a nagyérdeműt, újabb egy esztendő elteltével EMeRTon-díjban részesült. Ezután talán könnyebb lenne felsorolni, hogy kikkel nem lépett fel, mint az ellenkezőjét, hiszen olyan művészek mellet zenélt - vagy ők mellette? - mint Szabó Gábor, Frank Zappa, James Moody, Tony Scott, Zoller Attila és Charles Tolliver.

Következő lemeze, a Sham szintén a Hungarotonnak köszönhetően került kiadásra, és a kor legjobb hazai jazz zenészei gyűltek össze ebből az alkalomból. Egyik legfontosabb lemeze a Victor Baileyt, Terri Lyne Carringtont és Jinda Györgyöt felvonultató Blue Victory című 1994-ben, a Sony Columbia égisze alatt kiadott CD, amelyet Európa 12 országában terjesztettek. Ezután zenekarát immár Babos Quartet néven vitte tovább, amiben Szappanos György, Szakcsi Lakatos Béla és Borlai Gergő játszott, de közben a Take 4-ral is gitározott. 

Alapító tanárként 1996-tól működött közre Kőbányai Zenei Stúdió könnyűzenei szakközépiskola életében, de később alapító tagja és tisztségviselője volt a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének és az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesületnek.

1998-ban került kiadásra Egyszer volt... címmel harmadik szólólemeze, amelyen olyan zenészek játszottak együtt, mint Bihari Ernő, Borlai Gergő, Dobi Matild, Hárs Viktor, Kunovics Katalin, Lattmann Béla és Oláh Tzumo Árpád. Ezen az albumon Babos Gyula a jazzt, valamint a magyar és cigány folklórt ötvözte saját zenei világával. Ez egyben új zenekara, a Babos Project Romani debütáló lemeze is volt, melynek anyagát az együttes nagy sikerrel mutatta be Európa több országában, Angliában és az izraeli Red Sea Fesztiválon is.

2001-ben a legendás Herbie Mann-nel készített felvételt. A Hetvenöt perc című koncertalbum, a Babos Project Romani második CD-je a kiváló indiai ütőhangszeres, Trilok Gurtu vendégszereplésével készült 2004-ben.

2005-ben új felállásban, és új névvel, Babos Project Special névvel léptek a közönség elé, legújabb lemezüket ebben a felállásban jelentették meg Variáció címmel 2006 őszén. Babos a jazzmuzsikusi és zeneszerzői (filmekhez és rajzfilmekhez is írt zenét) tevékenységén kívül pop- és kortárszenei előadók producere is. A budapesti Tabánban közel harmincezer ember előtt léphetett színpadra Frank Zappával.

Babos Gyula művészi munkásságának elismeréseként a korábban elnyert eMeRTon-díj mellé 2003-ban Szabó Gábor-díjat, 2005-ben Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést, 2008-ban Liszt-díjat kapott.

Ma pedig, 2018. április 13-án, ezen az átkozott napon, türelemmel viselt betegsége után elhunyt. Az MZTSz Kőbányai Zenei Stúdió egy Facebook-posztban tudatta velünk a rossz hírt.


Babos Gyulát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszéke, az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és annak Kőbányai Zenei Stúdiója saját halottjának tekinti. 

Csillag az égben - öt éve nincs már velünk Cipő

2018.03.11.
Ragnar Volarus

Szomorú évforduló a mai, 2013. március 11-én, hosszú betegség után meghalt Bódi László Cipő, a Republic frontembere. 

Bódi László 1965. május 3-án született az akkor a Szovjetunió területéhez tartozó Ungváron. Egy ideig családjával Kisgejőcön élt, majd 1966-ban költöztek Kisvárdára, ahol a Weiner Leó Zeneiskolába járt. Gyerekkorában zongorázni tanult, tizennégy éves korában pedig már dalszövegeket írt. Saját bevallása szerint a Beatles együttes Egy nehéz nap éjszakája című zenés filmjének hatására választotta a zenei pályát. A Bessenyei György Gimnáziumba járt, mikor megalapította a Cipőfűző zenekart. Az együttes öt éven át volt aktív és Bódi apai nagybátyjának ötletére írt népdalszerű popszámokat játszott.

1983-ban a sárvári diáknapokon verseivel és dalaival díjakat nyert, ekkor ismerkedett meg Bródy Jánossal. 18 évesen Budapestre költözött, ahol konzervatórium-előkészítőre járt, ezzel egy időben pedig a Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium Vasúti Főosztályánál és a Magyar Postánál dolgozott mint vasutas és újságkihordó. Az 1980-as évek végén postaforgalmi segédtisztként végzett.

Később Szigeti Ferenccel alakítottak egy duót Krokodil néven, amely igen rövid életű volt, mindössze egyetlen felvétele készült a rádióban, Számolj el tízig címmel. Eközben dalszövegeket írt Szigeti másik együttese, a Känguru számára, és ekkor ismerte meg a basszusgitáros Boros Csabát.

1990. február 23-án (innen ered a lemezborítókon feltűnő hal, amely ezt szimbolizálja) a nagy nap, mikor a Republic megalakult, Boros Csabával, Tóth Zoltánnal, Bali Imrével és Szilágyi Lászlóval. Utóbbit nem sokkal az alapítás után Nagy László Attila, Bali Imrét pedig Patai Tamás váltotta. Már nyáron felléptek a Beatrice koncertjein, mivel Nagy Feró szimpatizált velük és szerette a zenéjüket. Még ugyanebben az évben kiadták első albumukat, Indul a mandula!!! címmel.

1991-ben elnyerték a Magyar Rádió eMeRTon-díját, 1993-ban pedig a Hahó Öcsi!!! albumukkal a MAHASZ Arany Zsiráf-díját. 1994-ben a Disco elképesztően gyorsan arany-, majd platinalemez lett. Cipő 1995-ben Rajcs Renátával közös szólólemezzel jelentkezett, és még ugyanebben az évben, a 67-es úton és a Ha itt lennél velem sikerén felbuzdulva, október 6-7-én ünnepi koncertet adtak Kaposvárott, a 67-es út mellett, melynek anyagából CD és videó is készült. Közreműködött a Somogy Néptáncegyüttes, Rajcs Renáta, és hegedűn Szabó András, aki ettől kezdve szinte állandó kísérője lett a Republicnak.

1995-ben ismét elnyerték az Arany Zsiráf-díjat „Az év rocklemeze” kategóriában és az év elején megjelent Tüzet viszek című album is – a Szállj el kismadárral – két héten belül aranylemez lett, hamarosan platinalemez státuszba került, 100 000 példány eladása után pedig még 1995-ben gyémántlemez lett. A kilencvenes évek második felétől már kevesebb Republic-dal kerül a rádiókba, az együttes is egyre többet kísérletezik: előkerülnek a fúvósok és a legkülönfélébb zenei hatások. 1998-ban megjelent A Rózsa Vére című film zenéje, melyet szintén a Republic alkotott, és ezen az albumon érvényesülnek már igazán Tóth Zoltán képességei, hiszen a dalok nagy részét ő szerezte. 1999-ben a hármas válogatásalbum (a Szerelmes, Népi zenei, Közérzeti dalok) után Boldogság.hu címmel újabb lemezt adnak ki.

Az új évezred 2000-ben a Cseh Tamással közös kiadású Levélváltással és egy, a 10. évfordulóra készült válogatáslemezzel, az Aranyalbum 1-gyel kezdődik.  A 2005-ben 15. születésnapját ünneplő csapat e kerek évforduló alkalmából kiadja újabb nagylemezét 1 Magyarország 1 Mennyország címmel, és ekkor jelenik meg a kuriózumnak számító első önálló DVD-jük is, amely 3 kivételével, az eddig megjelent összes klipet tartalmazza. 2009-ben adják ki a 2000-től 2010-ig terjedő évek dalaiból válogató Aranyalbum 2. dupla CD-t. 

2010-ben a 20. születésnapi jubileumát a Köztársaság című albummal ünnepli az együttes. 2013-ban rendhagyó különleges zenei élménnyel kedveskedett az együttes a rajongóknak. A zeneirodalom kiválóságainak örök darabjait a saját hangzásviláguk szerint formálták és adták elő a Road 67 Symphonic Orchestra kíséretével. Ekkoriban viszont már beárnyékolta a sikereket Bódi László betegsége.

Cipő több mint kétszáznegyven dalt szerzett a Republicnak, köztük számos olyan slágert amit a mai napig játszanak a rádiók. De rengeteg dalt írt más előadóknak is, így többek között Koncz Zsuzsának az Ég és föld között című dalt. 

2010. március 15-én a Republic tagjaként „az Együttes megalakulása 20. évfordulója alkalmából, méltán népszerű, nagy sikernek örvendő előadóművészi tevékenységük elismeréseként” Bódi László az együttes többi tagjával – Boros Csabával, Nagy László Attilával, Patai Tamással és Tóth Zoltánnal – a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének polgári tagozatában részesült. Bódi László ekkor már éveken át krónikus szívritmuszavarban szenvedett, 2009-ben pedig megműtötték koszorúér-betegsége miatt, és lábon hordott ki egy szívinfarktust.

Életének utolsó időszakában súlyos tüdőgyulladással kezelték, 2013. február 15-én szívritmuszavara szívrohamhoz vezetett. Rögtön az intenzív osztályra került, ahol mélyaltatásba helyezték, amelyből – bár többször megpróbálták felébreszteni – már nem ébredt fel, harmadfokú kómás állapotba került. Néhány nappal később gégemetszést hajtottak végre rajta, hogy szabadabbá tegyék a szervezetében az oxigénáramlást. 

Február 23-án a Republic megtartotta 23. születésnapi baráti közönségtalálkozóját a budapesti Kossuth Klubban, ahol nem léptek fel, hanem a legközelebbi rajongók a zenekarral együtt szorítottak a gyógyulásáért. Az eseményen dr. Merkely Béla professzor, Cipő kezelőorvosa is megjelent, aki tájékoztatást adott az énekes állapotáról a jelenlévőknek. Az orvosok ugyan még láttak elvi esélyt gyógyulására, Bódi László 2013. március 11-én hajnalban, Budapesten, életének negyvennyolcadik évében mégis elhunyt.

Most öt év elteltével mi még mindig csak azt kívánjuk: bár még egyszer hallhatnánk.

Csillag az égben - Dolores O'Riordan

2018.01.15.
Ragnar Volarus

46 éves korában Londonban váratlanul elhunyt Dolores O’Riordan, a Cranberries énekesnője. A jellegzetes hangú O’Riordan éppen stúdiómunkálatok miatt tartózkodott a brit fővárosban. A halál okáról viszont nincs bővebb információ.

Az 1971-ben Limmerickben született énekesnő 1990-ben hirdetés útján csatlakozott Noel és Mike Hogan-hoz az akkor még The Cranberry Saw Us néven futó együtteshez, amelyet hamarosan egyszerűen Cranberries-re változtattak. A zenekar öt nagylemezt adott ki (Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We? (1993), No Need to Argue (1994), To the Faithful Departed (1996), Bury the Hatchet (1999), Wake Up and Smell the Coffee (2001)) 2002-ben egy Greatest Hits válogatást, majd 2003-ban szünetre vonult. A No Need to Argue 17 millió példányban kelt el, a '90-es évek egyik legnagyobb alternatív bandájává tette a The Cranberriest.

Legnagyobb slágerük a Zombie volt, de nem az egyetlen. O'Riordan különleges hangja és ír akcentusa által meghatározott dalokkal a The Cranberries óriási sikereket ért el az Atlanti-óceán mindkét oldalán, a Linger például bejutott az amerikai és ír top 10-es slágerek közé, az Egyesült Királyságban a top 14-be.

Dolores azonban a szünetben szólókarrierbe kezdett és két nagylemezt adott ki, amelyben szintén kapott a politikai kiállás is, csakúgy mint a Cranberries esetében. Az első önálló anyagot 2007-ben jelentette meg Are You Listening? címmel, melyről az Ordinary Day és a When We We're Young aratta a legnagyobb sikereket. O'Riordan természetesen turnézott is ezzel az albummal, de nem tisztázott betegség miatt félbeszakította azt 2007 novemberében.

A második szólólemez, a No Baggage 2009-ben jelent meg, erről a Cranberries is játszott dalokat, miután újjáalakult. Merthogy ebben az esztendőben ismét összeálltak, 2012-ben kiadták a Roses címet viselő lemezt, illetve 2017-ben egy akusztikus albumot a Something Else-t, ami után turnéra indultak. Ezt viszont félbe kellett szakítani O’Riordan állítólagos hátfájdalmai miatt. Utolsó koncertjüket május 20-án adták. 

Az énekesnőt 2014-ben bipoláris zavarral (mániás depresszió) diagnosztizálták. O’Riordan három gyermeket hagyott hátra.

Sajnos ez a jellegzetes hang már nem énekel nekünk újabb dalokat. Be kell érnünk a régiekkel.

Dolores O'Riordan   (1971. szeptember 6., Limerick, Írország - 2018. január 15., London, Anglia)

Ezeket a cikkeket olvastad már?