Blogolj!

Meghalt John Prine amerikai country- és folkénekes, dalszerző

2020.04.08.

A Grammy-díjas zenész 73 éves volt.

Címkék: Country, Folk, gyász

Meghalt Kenny Rogers countryzenész

2020.03.21.

A háromszoros Grammy-díjas énekes 81 évesen hunyt el.

Csillag az égben - Orbán József

2018.07.30.
Ragnar Volarus

Hosszú, súlyos betegség után meghalt Orbán József, a 100 Folk Celsius frontembere, jelentette be Littvay Imre zenekarvezető. 

Fotó: MTI

Orbán József 1943. március elsején született Pinkamindszenten. A legendás 100 Folk Celsiust 1976 nyarán alapította Littvay Imrével, Balla Gáborral és Somogyi Tiborral. A zenekar a kezdetektől kezdve country és bluegrass dalokat írt, és soha nem is tagadta meg ezt a stílust, nem ült fel a divatvonatra. Orbán a kezdetektől zeneszerzője és dalszövegírója volt a zenekarnak. 

A zenekar első, 100 Folk Celsius című nagylemeze 1982-ben jelent meg, 70 000 példányban kelt el és szinte rögtön aranylemez lett. A nagy durranás mégis az 1984-ben megjelent harmadik lemezük, és egyben első gyereklemezük, a Paff, a Bűvös Sárkány volt, amely arany-, majd platinalemez lett és 300 000 példányt adtak el belőle. Három évvel később, 1987-ben elnyerték a a Magyar Rádió eMeRTon díját is.

A zenekar sohasem lehetett próféta a saját hazájában, mert miközben az Egyesült Államokban rangos country fesztiválokon játszottak, és több sikeres turnét is lebonyolítottak, itthon sosem sikerült a nagy áttörés, megmaradtak a köztudatban mint gyerekdalokat játszó zenekar.

A 100 Folk Celsius legutóbbi albuma 2017-ben jelent meg az Omega fennállásának 55-ik évfordulójárára készítették el az Omega Country-t. A zenekart elkísérték a jubileumi turnéjuk pár állomására is, itt azonban Orbán Józsefet betegsége miatt a zenekarban korábban megforduló Heilig Gábor helyettesítette.

Blake Shelton - Texoma Shore

2018.01.22.
Ragnar Volarus

Amerika egyik legnagyobb kedvence, a People magazin szerint 2017 legszexibb pasija, a Voice egyik mentora. Ismerjék meg a kiváló hangú Blake Shelton-t.

Tudom, hogy a country az Egyesült Államok "lakodalmas zenéje". Tehát ahogy Bunyós Pityut és Lagzi Lajcsit is csak maroknyian hallgatják Magyarországon kívül, úgy a country sem a világ kedvenc zenéje. Mégis miért hallgatom? Bevallom nem tetszik mostanában az európai popzene, a rock műfajában sem találni túl sok kiemelkedő darabot, így pótlékként kerestem valamit. De ennél többet találtam. Dallamos, ami a modern zenékre nem feltétlenül jellemző. 

Ráadásul valamiért meglepően sok érdekes, karakteres hangú zenészt és énekest találtam már elsőre is. Közülük is az elsők között Blake Sheltont, aki Amerikában roppant népszerű. Az 1976-ban született énekes egy szépségszalon tulajdonos anya és egy használtautó-kereskedő fiaként jött a világra, 12 évesen kezdett énekelni, gitározni pedig a nagybátyjától tanult. Három évvel később első dalát is megírta, 16 évesen pedig az első díj már ott csücsült a polcán. A középiskola után 17 évesen Nashville-be költözött, hogy énekes legyen. Erre 2001-ig kellett várnia, mikor megjelent első kislemeze az Austin, ami öt héten át vezette a country-slágerlistát és több mint 1 millió példányban fogyott. 

Innen pedig felgyorsultak az események, a 2017-ben kiadott Texoma Shore már a 11. albuma. Közben persze történt egy s más. Az amerikai Voice első szezonja óta ő az egyik mentor, és már hat győztes is az ő kezei közül került ki az eddigi 13 évadban. Számtalan zenei díjat nyert, 2014 óta az Oklahoma Hall of Fame tagja, 2010-ben a Grand Ole Opry szervezetbe is beválasztották. Már túl van két házasságon és két váláson, jelenleg abban a szerencsés helyzetben van, hogy Gwen Stefani-val él boldog párkapcsolatban, aki szintén a Voice egyik mentora. Az énekesnőről korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy countrydalt énekeljen, de Shelton egyik félkész szerzeményét már az ő hatására fejezte be, így adva volt, hogy ez kettejük közös produkciója legyen. 

Most pedig itt a Texoma Shore, amiben minden benne van, amiért Sheltont és a countryt szeretni lehet. Laza, kedves, vicces és szeretnivaló szövegek, dúdolható dallamok. Az első kislemez az I'll Name The Dogs pedig tényleg egy jól sikerült darab. 

Valamiért ez a műfaj azért jó, mert ugyan megmarad a farm, whisky és nők aranyháromszögben, de legrosszabb pillanatában is megmarad keserédesnek. Egy szakításról, csalódásról szóló dal közben sem nyúlunk a borotváért, ami kimondottan üdítő a mai depresszív popzenék mellett. Talán sokat a szememre vethetik mennyire igénytelen és egyszerű ez a zene. Én akkor is kitartok amellett, hogy inkább egy évig megállás nélkül ezt hallgatom, minthogy egyszer meg kelljen hallgatnom egy Pitbull, Justin Bieber vagy David Guetta albumot. Mert a countryban hangszereket használnak és saját hangjukon énekelnek. Ez pedig nem elhanyagolható szempont az én értékrendemben. 

Hölgyek pedig nézhetnek róla klipeket, elvégre Blake Shelton a People magazin szerint a 2017-es év legszexibb pasija. 

Ráadásul humorérzéke is van. A fenti címet ugyanis néhány éve a Voice másik mentora, a Maroon5 énekese, Adam Levine nyerte. Shelton erre az Igazából szerelem című film táblás stílusában üzent piszkálódva kollégájának.

Hé, Adam! Én vagyok, a legszexibb élő pasi. Emlékszel, amikor tiéd volt ez a cím? 2013-ban volt, egy igen zavaros időszakban. Az emberek megőrültek a Harlem Shake-ért, Justin Bieber majmát elkobozták, és valaki tényleg azt hitte rólad, hogy szexi vagy. De most engedd meg, hogy elmondjam, számomra te NEM vagy tökéletes. És most én vagyok a szexi!

Szóval ha egy kicsit nyitottak, tegyenek próbát ezzel a zenei stílussal. Blake Shelton mellett már ajánlottam Scotty McCreery-t is, de később visszatérek még további country előadókkal.

Címkék: Country, Country-Rock

Képzavar/hangzavar - Scotty McCreery

2018.01.01.
Ragnar Volarus

Mi itt Európában nem nagyon hallgatjuk, nem tartjuk sokra a country zenét. Pedig érdemes lenne kicsit nyitottabbnak lennünk. Nem mondom, hogy igazi szakértője lettem ennek a műfajnak, de rajongója igen. És bátran kijelenthetem, van egy-két igencsak jó előadó a tengerentúlon.

Hogy én miképpen kerültem kapcsolatba a countryval? Egy filmben vagy sorozatban hallottam valami igazi fülbemászó dallamot amire rákerestem, majd tovább szörfölgettem a videómegosztón, és ekkor találtam rá Scotty McCreery-re. Aki valami döbbenetes hatással volt rám. Annyira nem passzolt egymáshoz az előadó és a hozzá tartozó hang. A srác 1993 októberében született, a klip amit láttam tőle 2011-es, tehát 18 éves volt akkoriban. Megjelent a kölyökgólya fejű Scotty, és valami olyan hang jött ki a torkán, amitől tényleg leesett az állam. De nem magyarázom, inkább megmutatom miről is írok.

Az Egyesült Államok az American Idol nevű tehetségkutató 10. évadában fedezte fel magának a fiút. Egészen a fináléig jutott, ahol a döntőben Lauren Alaina volt az ellenfele. Mindketten pimaszul fiatalok voltak ekkor, Lauren 16, Scotty pedig éppen a műsor vége felé töltötte a 17-et. A döntőt végül az észak-karolinai fiú nyerte, ezzel máig ő a legfiatalabb férfi győztes, és Jordin Sparks mögött a második legfiatalabb aki az American Idol győztese lett. A "koronázási dala" pedig a I Love You This Big volt amit gyorsan ki is adtak, majd rövidesen első lemezszerződését is megkapta és 2011. augusztusában meg is jelent a Clear as Day.

Azóta eltelt öt év. Scotty kiadott két újabb albumot, ebből az egyik egy karácsonyi lemez a Christmas with Scotty McCreery, majd 2013-ban a See You Tonight következett.

Idén, 2018-ban pedig érkezik a Seasons Change, amiről az első kislemez már megjelent, Five More Minutes címmel, amit a közelmúltban elhunyt nagyapjának írt. Én várom a lemezt. Most pedig hallgassák meg mit változott az elmúlt években a hangja. Semmit. Vagy ha mégis, akkor csak jobb lett. 

Végezetül itt a bizonyíték, hogy élőben is így szól. A Five More Minutes élőben.

Kiefer Sutherland - Down in a Hole

2017.08.24.
Ragnar Volarus

Kiefer Sutherland neve hallatán százból százegy embernek nem a zene ugrik be. Sokkal inkább a filmszerepek. A három testőr, esetleg Az elveszett fiúk, az Egyenesen át, vagy például a Dark City. De még valószínűbb, hogy a 24 című sorozat és Jack Bauer. Amit ha eredeti nyelven néztünk, akkor biztosan emlékszünk a színész karcos hangjára. Amit bizony éneklésre is használ, nem is rosszul.

Persze a kapcsolódás a zenével nem most indult, a 2000-es években Ironworks néven saját zenei menedzsmentet és lemezkiadót is alapított Jude Cole gitáros-dalszerző-producerrel, aki végül rábeszélte, hogy más előadók karrierjének segítése mellett készítsen végre saját dalszerzői próbálkozásaiból is egy lemezt. Első albumát hallgatva nyugodtan írhatunk egy köszönőlevelet Jude Cole-nak.

Az album, stílusát tekintve americana, country rock, de a blues sem áll tőle távol. Tehát szerencsére nem a ma divatos pop-country, itt tényleg gitárral zenélnek. A dalok témája ellenben igazi country. A cowboy élet-nők-whiskey aranyháromszögre épül. Ami elsőre ellentmondásosnak tűnhet. Tekintve, hogy Sutherland londoni születésű kanadai. Bár van honnan merítenie ehhez a témakörhöz, hiszen a 90-es években vett egy montanai ranchot, lovakkal, tehenekkel és bikákkal, imád rodeózni, párkapcsolati problémái voltak (két válás is többek közt), de az alkohollal is közelebbi barátságba került, nem mellesleg másfél hónapot börtönben töltött. Ráadásul a keze is hamar eljár, 2009-ben például lefejelt egy divattervezőt. Szóval tudja, miről énekel.

Én bevallom kellemesen csalódtam, zene a jobbik fajtából. Jöhet a többi. Szerencsére az egész album meghallgatható a népszerű videómegosztón. 

Címkék: Americana, Blues, Country