Blogolj!

Blake Shelton - Texoma Shore

2018.01.22.
Ragnar Volarus

Amerika egyik legnagyobb kedvence, a People magazin szerint 2017 legszexibb pasija, a Voice egyik mentora. Ismerjék meg a kiváló hangú Blake Shelton-t.

Tudom, hogy a country az Egyesült Államok "lakodalmas zenéje". Tehát ahogy Bunyós Pityut és Lagzi Lajcsit is csak maroknyian hallgatják Magyarországon kívül, úgy a country sem a világ kedvenc zenéje. Mégis miért hallgatom? Bevallom nem tetszik mostanában az európai popzene, a rock műfajában sem találni túl sok kiemelkedő darabot, így pótlékként kerestem valamit. De ennél többet találtam. Dallamos, ami a modern zenékre nem feltétlenül jellemző. 

Ráadásul valamiért meglepően sok érdekes, karakteres hangú zenészt és énekest találtam már elsőre is. Közülük is az elsők között Blake Sheltont, aki Amerikában roppant népszerű. Az 1976-ban született énekes egy szépségszalon tulajdonos anya és egy használtautó-kereskedő fiaként jött a világra, 12 évesen kezdett énekelni, gitározni pedig a nagybátyjától tanult. Három évvel később első dalát is megírta, 16 évesen pedig az első díj már ott csücsült a polcán. A középiskola után 17 évesen Nashville-be költözött, hogy énekes legyen. Erre 2001-ig kellett várnia, mikor megjelent első kislemeze az Austin, ami öt héten át vezette a country-slágerlistát és több mint 1 millió példányban fogyott. 

Innen pedig felgyorsultak az események, a 2017-ben kiadott Texoma Shore már a 11. albuma. Közben persze történt egy s más. Az amerikai Voice első szezonja óta ő az egyik mentor, és már hat győztes is az ő kezei közül került ki az eddigi 13 évadban. Számtalan zenei díjat nyert, 2014 óta az Oklahoma Hall of Fame tagja, 2010-ben a Grand Ole Opry szervezetbe is beválasztották. Már túl van két házasságon és két váláson, jelenleg abban a szerencsés helyzetben van, hogy Gwen Stefani-val él boldog párkapcsolatban, aki szintén a Voice egyik mentora. Az énekesnőről korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy countrydalt énekeljen, de Shelton egyik félkész szerzeményét már az ő hatására fejezte be, így adva volt, hogy ez kettejük közös produkciója legyen. 

Most pedig itt a Texoma Shore, amiben minden benne van, amiért Sheltont és a countryt szeretni lehet. Laza, kedves, vicces és szeretnivaló szövegek, dúdolható dallamok. Az első kislemez az I'll Name The Dogs pedig tényleg egy jól sikerült darab. 

Valamiért ez a műfaj azért jó, mert ugyan megmarad a farm, whisky és nők aranyháromszögben, de legrosszabb pillanatában is megmarad keserédesnek. Egy szakításról, csalódásról szóló dal közben sem nyúlunk a borotváért, ami kimondottan üdítő a mai depresszív popzenék mellett. Talán sokat a szememre vethetik mennyire igénytelen és egyszerű ez a zene. Én akkor is kitartok amellett, hogy inkább egy évig megállás nélkül ezt hallgatom, minthogy egyszer meg kelljen hallgatnom egy Pitbull, Justin Bieber vagy David Guetta albumot. Mert a countryban hangszereket használnak és saját hangjukon énekelnek. Ez pedig nem elhanyagolható szempont az én értékrendemben. 

Hölgyek pedig nézhetnek róla klipeket, elvégre Blake Shelton a People magazin szerint a 2017-es év legszexibb pasija. 

Ráadásul humorérzéke is van. A fenti címet ugyanis néhány éve a Voice másik mentora, a Maroon5 énekese, Adam Levine nyerte. Shelton erre az Igazából szerelem című film táblás stílusában üzent piszkálódva kollégájának.

Hé, Adam! Én vagyok, a legszexibb élő pasi. Emlékszel, amikor tiéd volt ez a cím? 2013-ban volt, egy igen zavaros időszakban. Az emberek megőrültek a Harlem Shake-ért, Justin Bieber majmát elkobozták, és valaki tényleg azt hitte rólad, hogy szexi vagy. De most engedd meg, hogy elmondjam, számomra te NEM vagy tökéletes. És most én vagyok a szexi!

Szóval ha egy kicsit nyitottak, tegyenek próbát ezzel a zenei stílussal. Blake Shelton mellett már ajánlottam Scotty McCreery-t is, de később visszatérek még további country előadókkal.

Címkék: Country, Country-Rock

Shania Twain - Now

2017.10.28.
Ragnar Volarus

Tizenöt évnyi csend után újra hallhatjuk Shania Twaint. De már nem ugyanazt akit hajdanán, hanem egy másik kiadást, aki sokkal jobb és érettebb.

Shania Twain eddig élete eseményekben gazdagra sikeredett. Az Eilleen Regina Edwards néven született énekesnő Kanadában, az Ontario állambeli Windsorban láta meg a napvilágot. Öten voltak testvérek, ő volt a második legidősebb közülük. Gyerekkorát Timminsben töltötte, 500 mérföldre Torontotól, ahol ojibwe ("Pattogós beszédű") indián mostohaapja, Jerry Twain és édesanyja, Sharon nevelték közösen. Shania gyakran ragadta meg gitárját és vonult vissza a szobájába, hogy énekelhessen és dalt írhasson. Édesanyja észrevette, hogy Shania igazi tehetség, ezért a rádióban, TV Stúdiókban, közösségi házakban, nyugdíjas-otthonokban is énekelt már nyolcéves korától kezdve.

1987-ben, amikor 21 éves volt, a szülei meghaltak autóbalesetben, így rá hárult az összes ház körüli munka és vigyáznia kellett a három, nála fiatalabb testvérére, vezetnie kellett a háztartást. Három évig szinte kizárólag a testvérei nevelésével foglalkozott.

Első, 1993-ban megjelent albuma finoman szólva is mérsékelt sikert aratott. Szerencsére az énekesnő ezután megismerkedett Robert John "Mutt" Lange rockproducerrel, aki felfigyelt Shania tehetségére és tovább egyengette zenei karrierjét. A második nagylemez a The Woman in Me címet kapta és több mint 18 millió példányban kelt el. Twain megkapta a minden idők legkelendőbb countryénekesnőjének járó díjat, az album nyert egy Grammyt és az év countrylemezének kiáltották ki. A sikerek ellenére azonban Shania mindig kihangsúlyozta, nagyon szomorú, mert szülei nem láthatták a sikereit. Pedig innen az 1997-ben megjelent Come On Over és a 2002-es Up! is szállította a nagyobbnál nagyobb slágereket.

1999-ben a Broadcast Music Inc. (BMI) Shaniát a legjobb dalszerzőnek és a legjobb popdalszerzőnek járó díjjal lepte meg a You’re Still the One című számért. Ezt a számot az év balladájának és az év popdalának is nevezték.

Majd következett az Up!, amiből alig egy hónap alatt 3 millió darabot adtak el és az év legjobb albuma lett. A lemezt 11 millióan vették meg csak Amerikában. Shania rekordot döntött: három egymás utáni nagylemeze több, mint tízszeres platinalemez lett: a The Woman in Me tizenkétszeres, a Come On Over hússzoros, az Up! tízszeres platinalemez minősítést kapott a RIAA-tól. 

Ekkor az énekesnő visszavonult, és csak magánélete miatt lehetett hallani róla. Házassága férjével 2008-ban romlott meg, mikor az beleszeretett Shania legjobb barátnőjébe, majd 2010. június 9-én elváltak. Néhány évvel később, 2011-ben volt egy kísérlete a visszatérésre, de egy Lyme megbetegedés miatt veszélybe került a hangja, így ebből végül nem lett semmi. Egészen mostanáig. A visszatérés pedig a történtek után szinte kész csoda.

Shania Twain pályája csúcsán egyedi, csak rá jellemző stílust teremtett. Ezt viszont így 15 év után már nem csinálhatta tovább, hiszen azóta nagyot változott a világ, és hát ugye értelemszerűen volt férje sem dolgozott vele ezen az anyagon. Az már az első, nyáron kiadott kislemezen is látszott, hogy egészen mást kapunk, de közel sem rosszat.

A teljes anyagot pedig most szeptemberben vehettük a kezünkbe. És bitang jó lett. Kár lett volna ha ezt a hangot nem hallhatjuk többet. Ez nem egy rehabilitációs, és a történteken rágódó lemez lett. Shania erősebb mint valaha, ahogy azt már az első kiadott dalon is énekelte, a gyógyulás fájdalmas, de ő teljesen egészséges. A Home Now és az I'm Alright is ezt hangsúlyozza ki. Sajnos a hangján icipicit érzékelni a korábbi betegséget, kicsit mélyebb mint egykor, de még mindig sok énekes éveket adna az életéből, ha ilyen hangja lehetne. 

Mivel a lemezen rengeteg tehetséges fiatal pop, rock és EDM alkotó is otthagyta a keze nyomát, így egy igen színes albumot kapunk. A nyitódal, a “Swinging With My Eyes Closed” igazi country-rock, a “Roll Me on the River” némi reggae és blues-rock egyvelege, az “I’m Alright” kísérője egy gospel-kórus. Mi kell még?

Shania ezzel nem régi önmagát hozta vissza a zenei világba, hanem egy új királynőt. Aki túl van néhány nehéz éven, de énekelni, azt még piszkosul tud! Az év egyik legkellemesebb meglepetése a visszatérése és ez az album is. Az pedig becsülendő, hogy nem most ismert zenészekkel állt össze duettezni, hogy újra reflektorfénybe kerüljön 15 év után, és idomuljon a mostani igényekhez. Egy karakán nő, akit lehet szeretni és rajongani a tehetségéért és tudásáért. 

Címkék: Country-Rock, Pop

Ezeket a cikkeket olvastad már?