Blogolj!

Coldplay - Everyday Life (videó)

2019.11.22.
Ragnar Volarus

Ma jelent meg a Coldplay legújabb stúdióalbuma, az Everyday Life, amit különleges módon ünnepel az együttes. Pedig annyira nem lenne okuk örülni, hiszen a lemez már közel 10 napja elérhető a torrentoldalakon. De Chris Martinék ezek szerint tudják, hogy rajongóik ennek ellenére is megveszik az albumot.

Az új zenekari fotónak igazi retró hatása van. Direkt, mert a borítót a Coldplay gitárosának, Jonny Buckland-nek nagyapja, és az ő zenekarának egy 1919-es fotója inspirálta

Ami kicsit újra olyan hangzást hozott mint a régi Coldplay. Akarva akaratlan minden együttes stílusa változik némileg az évek során, és ebben a brit zenekar sem különbözik a többitől. A rajongók ezt többször sérelmezték, de talán most még a fanyalgók is visszavehetnek kicsit a morgásból. Mert ez tényleg visszahoz valamit a korábbi időkből. És ugyanakkor sokkal többet ad.

Mert itt bizony széles palettán mozog az együttes. A Broken (nem is) kicsit gospeles hangzású, az Arabesque a 70-es évek funk zenéi között is toplistás lehetett volna, amihez Femi Kuti szaxofonjátéka ad igazi varázst. Ráadásul Stromae is közreműködik a dalban, és olyan füstös hangon énekli a francia szöveget, hogy tényleg megcsap minket a klubok ködös hangulata. A Daddy olyan szívszorító ballada, amit nem lehet nem könnyes szemmel hallgatni, már a témája miatt sem, de a dallamok csak tovább erősítik a varázst. Az Orphans több szempontból is különleges, egyrészt Martin 13 éves fia Moses is a szerzők közt szerepel, másrészt a szíriai háború árváíról szól a dal. A Champions of the World pedig mintha talán az egyik legjobb albumukról, a Viva la Vida-ról indulna hódító hadjáratra a fülünk irányába.

Szó mi szó, bitang jól sikerült ez a lemez! Érdekes módon már elsőre hallgatva is olyan mint ha ismernénk. Pedig nem arról van szó, hogy a Coldplay önmagát ismételné. Egyszerűen utat talál a fülön át a szívünkbe, és a zsigereinkben visszahangzik tovább. 

Chris Martin talán az az énekes, akinek tényleg két szíve van. Az egyik a vért pumpálja, a másik pedig a belőle áradó muzsikát. És bár minden album után azt nyilatkozza, ez volt az utolsó, most kicsit más a helyzet mint eddig. Mert az Everyday Life után tényleg abbahagyhatnák, hiszen rég írtak ennyire jó dalokat, mondhatnánk a csúcson vonulnának vissza. Ugyanakkor most ismét olyan úton járnak, hogy nagy kár lenne, ha most hagynák abba.

És mi az a különleges mód, ahogy ünnepelnek? Ahogy megírtuk, környezetvédelmi okokból nem indulnak turnézni az új lemezzel.

Környezetvédelmi okokból nem indul lemezbemutató turnéra a Coldplay

Egy igen szokatlan bejelentéssel lepte meg a rajongóit a Coldplay, ugyanis a brit zenekar úgy döntött, hogy n em indul lemezbemutató turnéra, mert túl aggasztónak tartják koncertjeik környezetre mért hatását. Kell egy kis idő, hogy megvizsgáljuk, hogy lehetnének egy turnénak kedvező hatásai a környezetre - nyilatkozta Chris Martin a banda frontembere a BBC-nek.

Cserébe viszont két koncertet adnak Jordániában, amit az album megjelenésének napján - azaz ma, november 22-én - az interneten is közvetítenek. Az egyiket napkeltekor, a másikat napnyugtakor. Merthogy a friss album is "két részre van szedve": Sunrise és Sunset. 

A Sunrise itt már meghallgatható, de délután háromkor meghallgathatjuk a lemez másik felét is. 

Címkék: Coldplay

Környezetvédelmi okokból nem indul lemezbemutató turnéra a Coldplay

2019.11.21.

Egy igen szokatlan bejelentéssel lepte meg a rajongóit a Coldplay, ugyanis a brit zenekar úgy döntött, hogy nem indul lemezbemutató turnéra, mert túl aggasztónak tartják koncertjeik környezetre mért hatását.

Kell egy kis idő, hogy megvizsgáljuk, hogy lehetnének egy turnénak kedvező hatásai a környezetre

- nyilatkozta Chris Martin a banda frontembere a BBC-nek.

A rajongóknak azért nem kell teljesen kétségbe esniük, hiszen az együttes nem mond le teljesen a koncertezésről pénteken Ammanban, Jordánia fővárosában lesz két fellépésük is, amit az interneten még élőben is nyomon követhetünk. Az egyiket napfelkeltekor, a másikat naplementekor tartják, az Everyday Life című albumuk két felét mutatják be. Az album egyébként pénteken fog megjelenni.

Martinék utoljára 2016-2017-ben voltak világkörüli turnén, akkor négy kontinensen összesen 122 koncertet adtak. A frontember azt is elárulta a turné lemondásával kapcsolatban, hogy nagyon csalódottak lennének, ha a következő turnéjuk nem lenne karbonsemleges.

Azért választottuk Jordániát, mert olyan helyet kerestük valahol a világ közepén, ahova általában nem jutunk el koncertjeinkkel

- magyarázta Martin.

A Coldplay a londoni Természettudományi Múzeumban is ad egy koncertet november 25-én, melynek az összes bevételét környezetvédelmi szervezeteknek ajánlják majd fel.

(Borító: magyarhang.org)

Ezeket a cikkeket olvastad már?