Blogolj!

Közel fél évszázada nincs velünk minden idők legnagyobb gitárosa

2018.09.18.
Dorogi László

Napra pontosan 48 évvel ezelőtt, egy végzetes londoni éjszaka vetett véget Jimi Hendrix életének. Halála körül a mai napig sok a kérdőjel, egyesek öngyilkosságra, mások orvosi hibára gyanakszanak, de a legvalószínűbb mégis az, hogy baleset történt.

Fotó: Morrison Hotel Gallery

Nem született a modern zene történetében a későbbi korokra nagyobb hatást gyakorló gitáros Jimi Hendrixnél. Játéka összetéveszthetetlen és utánozhatatlan, hangzása pedig annyira egyedi és nyers, hogy néhány másodperc után könnyedén felismerhető. A huszadik század legnagyobb rockgitárosai egytől egyik megemlítik Hendrixet, mint példaképet, vagy olyat, mint aki hatást gyakorolt rájuk pályafutásuk hajnalán, öröksége pedig gyakorlatilag felbecsülhetetlen. Úgy használta az elektromos gitárt, ahogy arról előtte senki nem álmodott, de még elképzelni sem tudott.

John Allen Hendrix néven született 1942. november 27-én, azaz édesanyja ezt a nevet szánta neki, ám édesapja, James 'Al' Hendrix, aki a második világháborúban harcolt akkoriban, 1945-ös hazatérését követően elvált feleségétől, fiát pedig James Marshall Hendrixre keresztelte át. Édesanyja nem sokat törődött vele, apja távollétében nagyszülei és más rokonok nevelték. A Jimi Hendrix nevet csak sokkal később, egy 1966-os koncertjén használta először, amit Chas Chandler, az Animals zenekar basszusgitáros, egyben Hendrix menedzsere adott neki.

A kis James nem volt jó tanuló és nem is érdekelték soha a kötöttségek, az iskolában sokszor csúfolták szakadt ruhái miatt, ezért nem igazán barátkozott senkivel. 1959-ben, talán apja példáját követve bevonult a hadseregbe, ahol a The Screaming Eagles ejtőernyős hadosztály tagja lett. Katonai pályafutása azonban kérészéletűnek bizonyult, a huszonhatodik ejtőernyős ugrása után annyira megsérült a bokája egy landolásnál, hogy orvosi felmentést kapott a további szolgálat alól.

Édesapja hatására kezdett el zenélni, aki öt dollárért vásárolta meg James első gitárját, amikor Jimi 15 éves volt. Egy legenda szerint azért alakult ki különleges játékstílusa, mert olyan szegények voltak, hogy sokáig nem volt lehetősége hangszert vásárolni, ezért kezdetben egy olyan "gitáron" tanult játszani, amin csak egyetlen húr volt, hiszen egy seprűnyélre feszített fel egy húrt, ebből viszont a lehető legtöbbet szerette volna kihozni.

Pályafutását háttér-gitárosként kezdte Jimmy James néven, 1965 végére pedig olyan kultikus előadókat kísért már koncerteken, mint Tina turner, Sam Cooke, vagy Little Richard. Ezt követően alapította meg első saját zenekarát, a Jimmy James And The Blues Flames-t, ahol kilépett az árnyékból és életében először szólógitárosként léphetett fel.

Hendrix és zenekara hamar nagy népszerűségre tett szert, elsősorban New York klubjaiban léptek fel, 1966-ban ismerkedett meg a Rolling Stones gitárosa, Keith Richards barátnőjével, Linda Keith-el, aki beajánlotta őt Chas Chandlernek. Chandlernek az egyik kedvenc száma a Hey Joe című blues ballada volt és csakis az járt a fejében, hogyan csinálhatna belőle egy listavezető slágert. A legenda szerint amikor Jimi elkezdte pengetni a jól ismert dallamokat Chandler izgatottságában leöntötte magát kezében lévő italával és azonnal magával vitte Londonba Hendrixet, ahol létrejött a Jimi Hendrix Experience trió.

Hendrix egyetlen dologban hitt egész életében, saját zenéjében, ő maga nemes egyszerűséggel az "Elektromos Egyház"-ként emlegette munkásságát. Alig négyéves pályafutása során három stúdióalbumot vett fel Are You Experienced?, Electric Ladyland és Axis: Bold as Love címmel. Nem csak egyedi hangzásával, hanem különleges játékstílusával is kiemelkedett kortársai közül, pengetett foggal, játszott a háta mögött, jobbkezes gitárt balkezesként húrozott fel. Ő használt először torzítókat, wah-wah pedált, koncert közben összetörte, felgyújtotta gitárját.

Utolsó hónapjaiban egyre kiszámíthatatlanabban és szeszélyesebben kezdett viselkedni, egyre többet drogozott, ivott és falta a nőket. Ekkoriban már az is előfordult, hogy fellépés közben egyszerűen lesétált a színpadról, halála előtt két nappal közönsége ki is fütyülte.

Jimi Hendrix 1970. szeptember 18-án halt meg, de a mai napig nem világos, mi okozta pontosan halálát. Egyes nyilatkozatok arról szóltak, hogy álmában fulladt meg saját hányásától, miután túladagolta magát altatóval, mások úgy gondolják öngyilkos lett.

Jimi Hendrix formabontó módon nyúlt a blues műfajához. Elrugaszkodott a korábban megszokott, exhibicionista felfogástól és az öncélú gitárszólók köré komplett dalokat formált, a tempót felgyorsította, összetéveszhetetlen tónusú hangjával pedig olyan fűszert adott a zenéhez, amitől valóban meg lehetett bolondulni. Kétségtelen tény, ő minden idők legnagyobb hatású gitárvirtuóza, aki már közel fél évszázada nincs közöttünk.

Címkék: Blues, Rock

Meghalt a soul királynője

2018.08.16.
Dorogi László

Aretha Franklin hosszas betegség után, 76 éves korában hunyt el Detroithoz közeli otthonában.

Néhány napja a Blogstar is beszámolt arról, hogy válságos az állapota Aretha Franklinnek. A soul királynőjének egészsége már évekkel ezelőtt megromlott, 2010-ben diagnosztizáltak nála rákot, tavaly vonult vissza a nyilvános szerepléstől. Egész életében küzdött az egészségi állapotával, sokat dohányzott és az alkohollal is meggyűlt a baja, ennek ellenére mindig pozitív kisugárzással állt színpadra. 2017 augusztusában lépett utoljára nagyközönség elé, de szervezete már akkor is gyenge volt, a koncerten kiszáradással küzdött.


Aretha Franklin a blues zene bölcsőjének számító Memphisben született egy híres baptista lelkész lányaként, gyerekkorában templomi kórusban kezdett énekelni, később kezdett érdeklődni a világ zenéi iránt. 24 éves volt, amikor szerződtette az Atlantic Records, ekkor kezdődött el páratlan pályafutása. Karrierje során 44 Garammy-jelölést kapott, amelyből 18-at meg is nyert, érdekesség, hogy 1968 és 1975 között minden évben ő nyerte meg a rythm and blues kategóriát. 112 dala került fel a Billboard slágerlistáira, az R&B slágerlista élére pedig hússzor férkőzött fel. Utolsó stúdiólemeze tavaly jelent meg A Brand New Me címmel, ez volt sorozatban a 42. albuma, az első 1956-ban jelent meg Songs of Faith címmel.


Aretha Franklin nem csak énekesnő, de emberjogi harcos is volt, küzdött a feketék és a nők egyenjogúságáért, Respect című dalát a mai napig használják a feminista mozgalmak. Három elnök beiktatásán énekelt az Egyesült Államokban, ő volt az első nő, akit beiktattak a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, de többször énekelte a nemzeti himnuszt is különböző sportrendezvényeken.

Címkék: Blues, R&B, Soul

Kim Tibbs - Kim

2017.10.16.
Ragnar Volarus

Kim Tibbs neve nem csenghet ismerősen. Még. Pedig 30 éve a zene az élete, mégis csak most augusztus végén jelent meg az első lemeze.

De nem azért mert ne lenne elég tehetséges. Egész egyszerűen nem érezte úgy, egészen mostanáig, hogy ki kéne lépnie a reflektorfénybe. De ha utánanézünk a névsornak, hogy kikkel dolgozott együtt az elmúlt években, rögtön meg kell fordítsuk a kérdést. Kivel nem? Számtalan stílusban kipróbálta magát, és olyan mértékű tapasztalatot szerzett mindenki mellett, hogy rengeteg nagy művész, akik az elmúlt 30 évben munkálkodtak, elbújhatnak mellette.

Egy alabamai baptista lelkész lányaként már két évesen a Hammond-orgonához ült, és óvodás korában már a templomban zenélt. Innen pedig már egyenes út vezetett Nashville-be, és mára Tibbs odáig jutott, hogy sok hangszergyártó cég, köztük a Hammond-orgona gyártója is is őt kérte fel termékeik népszerűsítésére. 

Természetes, hogy a templomi munkának és az alabamai környezetnek hála Kim Tibbs otthon érzi magát a gospel-, a soul- és a blues világában. És ezek a behatások a hangjában is mind ott képviseltetik magukat. Ez különösen kihallatszik azokban a lassú- és közepes tempójú dalokban, amikben igazán megcsodálhatjuk Tibbs remegő és érzelmes hangját. Neki tényleg a torka a hangszere. 

A "Come On By" egy olyan szinten lecsupaszított blues dallam, amely tökéletesen passzol a hangjához, és a témához is, hiszen a szeretőjéről énekel, és arról, mennyire hiányzik neki. Persze ez a dal is tartalmaz némi egyházi zenét, blues ihlette gitárdallamokat, és a billentyűknél pedig Kim zenél. A "For" már inkább egy R&B ballada, a "Building That will Last" dalt pedig saját élete inspirálta, hiszen tiszteletét fejezi ki azok felé akik akkor is biztatták és támogatták, amikor mások kételkedtek. A "Drifting" pedig egy a 70-es évek funk behatásait hordozza magán, így tényleg minden igényt kielégítő ízelítőt kaphatunk az amerikai zenetörténetből.

Ugyan ez Kim Tibbs debütáló albuma, de ha a zenei pályáját nézzük akkor ez közel sem az első rodeója! (Ha már Amerikáról beszélünk.) Tibbs több mint 30 éves zenei tapasztalattal rendelkezik, a gyermekkorától egészen mostanáig, és ezt a tudást mind felhasználta ezen a lemezen. És a rajongók - akár a régiek, akár az újak -, igazán szerencsésnek vallhatják magukat ezért.

Címkék: Blues, R&B, Soul

Kiefer Sutherland - Down in a Hole

2017.08.24.
Ragnar Volarus

Kiefer Sutherland neve hallatán százból százegy embernek nem a zene ugrik be. Sokkal inkább a filmszerepek. A három testőr, esetleg Az elveszett fiúk, az Egyenesen át, vagy például a Dark City. De még valószínűbb, hogy a 24 című sorozat és Jack Bauer. Amit ha eredeti nyelven néztünk, akkor biztosan emlékszünk a színész karcos hangjára. Amit bizony éneklésre is használ, nem is rosszul.

Persze a kapcsolódás a zenével nem most indult, a 2000-es években Ironworks néven saját zenei menedzsmentet és lemezkiadót is alapított Jude Cole gitáros-dalszerző-producerrel, aki végül rábeszélte, hogy más előadók karrierjének segítése mellett készítsen végre saját dalszerzői próbálkozásaiból is egy lemezt. Első albumát hallgatva nyugodtan írhatunk egy köszönőlevelet Jude Cole-nak.

Az album, stílusát tekintve americana, country rock, de a blues sem áll tőle távol. Tehát szerencsére nem a ma divatos pop-country, itt tényleg gitárral zenélnek. A dalok témája ellenben igazi country. A cowboy élet-nők-whiskey aranyháromszögre épül. Ami elsőre ellentmondásosnak tűnhet. Tekintve, hogy Sutherland londoni születésű kanadai. Bár van honnan merítenie ehhez a témakörhöz, hiszen a 90-es években vett egy montanai ranchot, lovakkal, tehenekkel és bikákkal, imád rodeózni, párkapcsolati problémái voltak (két válás is többek közt), de az alkohollal is közelebbi barátságba került, nem mellesleg másfél hónapot börtönben töltött. Ráadásul a keze is hamar eljár, 2009-ben például lefejelt egy divattervezőt. Szóval tudja, miről énekel.

Én bevallom kellemesen csalódtam, zene a jobbik fajtából. Jöhet a többi. Szerencsére az egész album meghallgatható a népszerű videómegosztón. 

Címkék: Americana, Blues, Country

Ezeket a cikkeket olvastad már?