Blogolj!
Negyvenkét éve jelent meg klasszikus Rainbow utolsó nagylemeze

Negyvenkét éve jelent meg klasszikus Rainbow utolsó nagylemeze

2020.04.09. | Dorogi László

A klasszikus Rainbow-nál nem sok legendásabb felállás létezett a rock and roll történelmében. Ritchie Blackmore tépte a húrokat, a két lábon járó metálikon, Dio pedig gyémánt torkával keltette életre a varázslatot. Négy éven át …

Tovább
Meghalt John Prine amerikai country- és folkénekes, dalszerző

Meghalt John Prine amerikai country- és folkénekes, dalszerző

Tovább
A könnyűzenei fesztiválokat is térdre kényszeríti a koronavírus

A könnyűzenei fesztiválokat is térdre kényszeríti a koronavírus

Tovább

26 év után újra Budapesten koncertezik az Aerosmith

2019.12.06.

Elég eseménydúsnak ígérkezik a 2020-as év, ugyanis a már eddig is impozáns fellépők mellé most bejelentettek még egy Aerosmith koncertet is, ami alapjáraton is elég nagy durranás, úgy meg pláne, hogy a banda huszonhat év után tér visszatér Magyarországra. A világhírű zenekar az új Puskás arénában fog fellépni 2020. július 24-én.

A koncertet szervező Live Nation közlése szerint a jövőre 50. születésnapját ünneplő csapat európai turnéja a 2020. júniusában záruló Deuces Are Wild című, Las Vegas-i fellépéssorozatot követi.

Az első európai állomás az olaszországi Milánóban, az iDays fesztiválon lesz június 13-án, a koncertsorozat Svájcban, Belgiumban, Csehországban, Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában, Ausztriában, Lengyelországban, az Egyesült Királyságban folytatódik, végül a budapesti show után, 2020. július 27-én Németországban zárul - írja az MTI.

Az Aerosmith (Steven Tyler, Joe Perry, Brad Whitford, Tom Hamilton és Joey Kramer)  világszerte több mint 150 millió albumot adott el, a Rock and Roll Hírességek Csarnokának tagja, négyszeres Grammy-, nyolcszoros American Music-, hatszoros Billboard- és tizenkétszeres MTV Video Music-díjas.

A Steven Tyler és bandája  legutóbb 1994-ben járt Magyarországon, akkor az MTK-stadionban lépett fel. Előtte egy évvel, 1993-ban a Budapest Sportcsarnokban koncertezett.

(Borító: magyarhirlap.hu)

A Sziget lett az angolok kedvenc külföldi fesztiválja

2019.12.06.

Úgy látszik, hogy a britek még mindig mindig nagyon csípik a hazai Sziget fesztivált, ugyanis idén is azt választották a legjobb külföldi fesztiválnak a UK Festival Awards díjátadóján.

Címkék: díj, fesztivál, Sziget

Amy Macdonald: büszke vagyok mindarra, amit nőként elértem

2019.12.04.

Több, mint 12 millió eladott lemez után Amy Macdonald legutóbb egy válogatás albummal jelentkezett. A szimpatikus skót énekesnő ennek kapcsán eddigi karrierjéről mesélt, de megosztotta gondolatait a streaming igazságtalanságairól és a Brexit kapcsán érzett csalódottságáról is.

Fotó: The Scottish Sun

Amy, nemrég jelentetted meg első válogatás albumodat. Miért épp most érezted úgy, hogy itt az ideje visszapillantani?

A zeneipar gyorséletű és állandóan változik, sok minden hamar feledésbe merül. A mindennapi életben is fontosnak tartom, hogy néha megálljak és értékeljem mindazt, amin keresztülmentem. Immár tizenkét éve, hogy megjelent a bemutatkozó albumom. Ez egy szép alkalom az ünneplésre, hisz akkoriban még nem tudhattam, hogy mi vár rám. Nem sejtettem, hogy egy évtizeddel később még mindig turnézni fogok és ennyi rajongóm lesz.

Az albumot a ‘Woman of the World’ [Nagyvilági nő] című dalod után nevezted el. 

Igen, úgy éreztem, hogy ez jól kifejez engem. Nem járok feminista felvonulásokra, de hiszek a nők egyenjogúságában és abban, hogy mi is bármit megtehetünk és elérhetünk. Amikor beindult a karrierem még tinédzser voltam és sok mindent teljesen egyedül kellett megtanulnom és kezelnem. Ez sokszor nehezebb egy nőnek, mert például gyakran a kinézeted alapján ítélnek meg, ami nem szükségszerűen igaz egy férfi esetében. A cím azt jelzi, hogy sokszor nehéz volt az út, de büszke vagyok arra, amit nőként elértem.

Egyes dalok új verzióban csendülnek fel. Ezek tudatos változtatások vagy csak kiszínezted a régi dalokat? 

Tudatos döntés volt. Az albumok készítésekor eljön a pillanat, amikor úgy döntesz, hogy befejezed, egyébként a végtelenségig írnád. A nagy produkciókban azonban néha elvesznek a szép részletek. Egyes dalokat aztán az évek során elkezdtem eltérően játszani a koncerteken. A 'Give it all up' című dal élő verzióját például ma már sokkal jobban kedvelem, mert a dalszöveg hangsúlyosabbá vált és a dallam szépsége is jobban előtör.

Hogyan kezeled a zeneipar állandó változásait?

Alig tudom követni. Minden egyes alkalommal, amikor új albumot jelentetek meg, már minden megint megváltozott.

A streaming szolgáltatás lenyomta a legális dal-letöltéseket, mivel mindenki számára egyszerű és olcsó.

De úgy érzem, ezen a területen még sok a tennivaló. Igazságtalannak tartom például, hogy a streameket hasonlóan számítják be a sikerlistás helyezésekbe, mint a cd eladásokat. Az én rajongóim inkább hanghordozókat vásárolnak és nem streamelnek vagy letöltenek. De az, hogy csak egyszer fizettek a cd-ért, nem jelenti azt, hogy azt nem játsszák le számtalanszor otthon. De ki számolja azokat a lejátszásokat? Úgy hiszem, kell, hogy legyen egy igazságosabb módja annak, hogy hogyan értékeljük az emberek  zenehallgatási szokásait. Arról nem is beszélve, hogy a művészekkel szemben sem mindig fair, mert bizonyos szolgáltatók nem fizetnek jutalékot, ahogy azt kellene. Mindez hagy egy kis keserű szájízt maga után. 

De persze a streaming azt is jelenti, hogy többekhez juthat el a zenéd, ami miatt aztán talán többen jönnek a koncertekre is. De minden pozitív hatás mellett fontosnak tartom, hogy a hallgatók a művész munkáját továbbra is értékeljék és ne tekintsék magától értetődőnek.

Nagyon fiatal voltál, amikor megjelent a bemutatkozó albumod, rajta a címadó ‚This is the Life’ sikerdallal. Milyen hatással volt a hirtelen siker a mindennapjaidra és hogyan kezelted a nyomást, ami Rád nehezedett a második album megjelenésekor? 

Ilyen komoly siker esetén nagyon nagy a nyomás, mert mindenki szemmel tartja a következő lépésed, és persze, vannak, akik arra várnak, hogy hogyan buksz orra. Ez mindig így volt, és mindig így is lesz. De azért a második albumomat is több, mint egymillióan vették meg, ami azért nem hangzik olyan rosszul (szerényen elmosolyodik).

De most, hogy így kérdezed, valóban nagyon komoly nyomás nehezedett rám, de akkoriban egyszerűen csak a folytatásra gondoltam. Mindig is őszintén büszke voltam mindenre, amit megjelentettem. Tényleg nagyon szeretem ezeket a dalokat és fontosak nekem. Az idei turnéra a 'Don't tell me that it’s over' című dalt a második albumról teljesen átdolgoztuk vonósokkal. Miközben énekeltem a színpadon, hirtelen megint éreztem, hogy milyen jó kis dal ez.

Az említett második albumon a legendás Paul Weller is játszik két dalon. Hogy jött létre ez az együttműködés?

Igen, valóban játszik a lemezen. Az ő stúdiójában vettük fel azt az albumot és előtte pedig én nyitottam az Európa turnéján. Őrület, ha belegondolok, hogy tinédzserként az első, igazi turnémon Paul Weller előzenekara voltam.

A bemutatkozó lemezed sikere után valószínűleg bárkivel együtt dolgozhattál volna, de igazából csak a harmadik lemezeden kezdtél másokkal közösen dalokat írni.

A kezdetekben egyszerűen túl fiatal voltam és nem igazán tudtam, hogy működnek ezek a dolgok. De az is igaz, hogy nehezen hagyom el a komfortzónám. Számomra nagyon fura élmény idegenekkel összeülni és a semmiből megosztani velük az ötleteid, gondolataid és az érzéseid. De a megfelelő emberekkel nagyon laza és produktív élmény lehet mindez. Amikor a harmadik albumot készítettem, sok időt töltöttem együtt Jimmyvel, aki a basszistám és a haverom is, és sokat jammeltünk. Így éreztem rá, hogy a barátaimmal könnyebben tudok közösen dalokat írni, mert ismerjük egymást és nem kínos a szituáció. Így mostanra már szívesen írok együtt dalokat a barátaimmal, mert az nem tudatos összeülés idegenekkel, hogy egy sikerdalt írjunk.

Ahogy énekled is, nagyvilági nő vagy, aki folyamatosan járja Európát. Hogy éled meg a Brexit mizériát?

Szörnyű lesz. Még mindig arra gondolok, hogy mindez csak egy rossz vicc. Az embereket átverték egy hazug kampánnyal. Ennyi. A tény pedig, hogy még mindig semmi sincs rendezve, egyszerűen csak kínos.

Büszke vagyok, hogy a skótok a maradás mellett voksoltak. És szerintem az egész Brexit kavalkád megmutatta azt is, hogy nincs fair demokrácia az Egyesült Királyságban. Hihetetlen, hogy egy teljes ország a maradás mellett voksol, és az embereket az akaratuk ellenére mégis kiráncigálják az EU-ból. Állandóan Európát járom. Nyilván vannak komoly hiányosságok, de melyik intézményrendszerben nincsenek, és végülis az EU egyik fő értéke a béke, mint cél. Boldog vagyok, hogy részese vagyok és szeretem, hogy a részese vagyok. Valamennyi ismerősöm így gondolja. Még nem is találkoztam senkivel, aki a távozás mellett voksolt volna. Érthetetlen.

Európában kiemelkedően sikeres vagy. Mivel magyarázod, hogy itt különösen azonosulni tudnak a dalaiddal? 

Valóban nagyon nagy itt a sikerem. Nem is tudom. Akikkel beszéltem, többször említették, hogy számukra nagyon autentikus vagyok, hogy lehetnék a szomszédlány vagy akár az egyik barátnőjük is,  és ez tetszik az embereknek. 

Az európai országok ilyen szempontból mások, mint Nagy-Britannia, ahol mindig az aktuális nagy dobás a legérdekesebb. Könnyen meglehet, akkor is, ha sikeres vagy, hogy holnap a kutyát sem érdekli a legújabb albumod. A kontinentális Európában az az érzésem, ha az emberek egyszer a szívükbe zártak, legtöbbször hűségesek is maradnak hozzád. Jó érzés és hálás vagyok érte.

Amy Macdonald igen aktív a közösségi médiában, Instagram oldalát  @amy__macdonald néven találják meg.

Címkék: Pop

Megvannak az évtized legtöbbet hallgatott előadói

2019.12.03.

A Spotify idén is közzétette azt az éves listáját, melyből megtudhatjuk, hogy kit/mit hallgattunk a legtöbbet. Az összeállítás sok meglepetést nem okozott, ugyanis Drake és Ed Sheeran vezeti az évtized legtöbbet streamelt előadóinak listáját.

Címkék: lista, Pop, Rap, Spotify

Azt nem hiszed el, hogy ki dolgozta fel a Nélküledet!

2019.12.03.
Kecskés István

Mindenki minősítse maga a klippet és a feldolgozást. Maradjunk a százaz ténynél: a 3+2 dolgozta fel az Ismerős Arcok klasszikusát.

Hogy a fiatalabb olvasókat kisegítsük a 3+2 zenekarral kapcsolatban: a formáció a múlt század nyolcvanak éveinek közepén alakult. A három Bugyi-testvér Zoltán, Gyula és János műfajt teremtett a lakodalmasrock hazai meghonosításával. Olyan klasszikust köszönhetünk nekik, mint például a Csipkés Kombiné, amit 1,4 millió alkalommal néztek meg a youtube-on. Nekünk persze annak idején még kazettán és bakelit korongon volt meg ez az örökbecsű. De az Egy asszony miatt vagyok ilyen léha című műdal feldolgozást is zabálják a népek – mondjuk ez érthető, mert ehhez képest Majka kutyafüle. 

A Nélküled után álljon itt a már emlegetett klasszikus. 

Budapest lesz a rock és a metál fővárosa jövőre, jön a Pearl Jam is

2019.12.02.
Dorogi László

Okosan kell sáfárkodnia a kemény zene rajongóinak szabadságuk beosztásával és a karácsonyi bevásárlásnál is meg kell húzniuk a nadrágszíjat, ha minden világsztár koncertjére el akarnak jutni 2020-ban Budapesten.

Fotó: Grungery

A lista eddig is brutálisan festett, hiszen korábban már a Sabaton, a Slipknot, a Five Finger Death Punch, a Megadeth, Santana, a Korn, a System of a Down, a Judas Priest, a Kiss, a Deftones, vagy legutóbb Billy Talent is bejelentette, hogy jövőre koncertezik nálunk. Hétfőn újabb legendás banda hajította le a rockbombát a magyar rajongók táborára: a Pearl Jam csaknem negyedszázad után visszatér Magyarországra jövő nyáron.

A világhírű banda 2020. július 15-én a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet egy tizenhárom állomásos európai turné keretein belül. A turné során olyan városokba is elutaznak, amelyekben nagyon régen nem muzsikáltak, Budapesten utoljára 1996-ban zenéltek, majd 2000-ben lett volna egy újabb bulijuk, ám azt technikai problémák miatt végül le kellett mondaniuk.

A Pearl Jam a legendás seattle-i grunge hullám jeles képviselője - innen indult például a Nirvana is. A bandát 1990-ben alapították, az alapító tagok közül Eddie Vedder (ének, gitár), Jeff Ament (basszusgitár), Stone Gossard (gitár) és Mike McCready (gitár) ma is tag, a dobos 1998 óta Matt Cameron. A Pearl Jam eddig tíz stúdióalbumot készített fennállása során, az első, a Ten 1991-ben, a legutóbbi, a Lightning Bolt 2013-ban jelent meg. A zenekar világszerte több mint 85 millió albumot adott el, 2017-ben beiktatták őket a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

1996-ban Grammy-díjat nyertek és olyan slágereket írtak az elmúlt évtizedekben, mint a Jeremy, az Alive, a Rearviewmirror, a World Wide Suicide, a Yellow Ledbetter vagy az Even Flow.

Az elmúlt években egyébként kifejezetten szeretnek Magyarországra látogatni a világhírű zenekarok és előadók, ami nem lehet véletlen. A magyar közönség az egyik leghálásabb publikum a világon.

Címkék: Rock

Újra összeáll a Pussycat Dolls

2019.11.30.

A napokban robbant a hírt, miszerint közel tíz évvel a feloszlásuk után újra összeáll a Pussycat Dolls.

Családi tragédiájáról mesélt a Nélküled szerzője

2019.11.28.

Nyerges Attila nem beszélt róla eddig, de most elmesélte, hogy milyen csapás érte alig húsz éves korában. 

Az Ismerős Arcok énekese nem rég hagyta el a kórházat, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta – egy motorbaleset után szétrobbant a lépe. Azt még talán ágyban fekve látta, ahogy négy gyermek énekelte legismertebb dalát a Puskás Aréna átadóján.

Nem lehet szavakkal leírni, mit éreztem aznap, amikor ezt hallottam. Pedig tíz évvel ezelőtt, amikor megírtam a dalt, eszembe sem jutott, hogy ekkora sikere lesz

– mesélte a Storynak Nyerges Attila.

A betegségével kapcsolatban elmondta a bulvárlapnak, hogy az utolsó pillanatban került a műtőasztalra, de köszöni szépen már jól van. Ellenben volt olyan tragédia az életében, amit sisem hever majd ki: alig volt húszéves, amikor elveszítette háromesztendős kisfiát. 

Az a borzalom kettétörte az egész életemet. Szegény fiam agyhártyagyulladást kapott, amit nem tudott leküzdeni...

– elenítette fel a tragédiát az énekes, majd hozzátette: fia halála talán megelőzhető lett volna, ha elviszi védőoltásra.

A súlyos csapást akkori házassága is megsínylette, korábbi partnerével elváltak. Harmadik feleségével, Dorkával, korábbi gimnáziumi iskolatársával viszont megvan a közös hang. Dorka lánya, Dominika Bruges-ben él, Attila fia, Bálint Ausztriába, a lánya pedig Görögországba költözött. Attilának már két unokája is született, ám őket – a földrajzi távolságokból adódóan – ritkán látja, sőt a kisebbikkel személyesen még nem is találkoztak.

Négy év után visszatér Budapestre a Billy Talent

2019.11.25.

Nyáron ismét Budapesten csap a húrok közé a népszerű kanadai punkrockformáció, a Billy Talent; az együttes 2020. június 14-én lép ismét a Budapest Park színpadára.

Amerikai Zenei Díjak: Taylor Swift megdöntötte Michael Jackson rekordját

2019.11.25.

Átadták az idei Amerikai Zenei Díjakat (AMA), a vasárnap esti Los Angeles-i ceremónián Taylor Swift  - Amerika egyik ügyeletes kedvence - letaszította a több évtizedes trónjáról Michael Jacksont, ugyanis az énekesnő 25. trófeáját is bezsebelte, ezzel pedig megelőzte a pop királyát, akinek 24 díja volt.