Blogolj!
Negyvenkét éve jelent meg klasszikus Rainbow utolsó nagylemeze

Negyvenkét éve jelent meg klasszikus Rainbow utolsó nagylemeze

2020.04.09. | Dorogi László

A klasszikus Rainbow-nál nem sok legendásabb felállás létezett a rock and roll történelmében. Ritchie Blackmore tépte a húrokat, a két lábon járó metálikon, Dio pedig gyémánt torkával keltette életre a varázslatot. Négy éven át …

Tovább
Meghalt John Prine amerikai country- és folkénekes, dalszerző

Meghalt John Prine amerikai country- és folkénekes, dalszerző

Tovább
A könnyűzenei fesztiválokat is térdre kényszeríti a koronavírus

A könnyűzenei fesztiválokat is térdre kényszeríti a koronavírus

Tovább

Madonna a kezdés előtt 45 perccel mondta le a koncertjét

2020.01.21.

Madonnával már eddig is voltak gondok, és nem csak a koncertezés terén, mostani húzása azonban még így sokaknál kiverte a biztosíték, az énekes ugyanis mindössze 45 perccel a kezdés előtt mondta le vasárnapi lisszaboni koncertjét egy korábbi sérülése hivatkozva.

Címkék: koncert, Madonna

Magyar zenekar lett Európa egyik legjobb feltörekvő bandája

2020.01.18.

Ha még nem hallott a magyar Harmed zenekarról, akkor se essen kétségbe, az ugyanis valószínű, hogy ezek után még hallat magáról a banda, ugyanis bekerült az idei Music Moves Europe Talent Awards nyolc győztese közé.

Címkék: díj, díjátadó, Harmed

Hoppá, itt egy friss és ropogós Eminem-album!

2020.01.17.
Dorogi László

Az amerikai rapper előzetes bejelentés nélkül dobta piacra legújabb albumát, amellyel a legendás filmrendező, Alfred Hitchcock előtt tiszteleg.

Eminem legutóbb két évvel ezelőtt jelentkezett új albummal, akkor éppen úgy, ahogy most, semmilyen előjele nem volt a megjelenésnek. Az amerikai rapper új korongja a Music To Be Murdered By címet kapta és a legendás filmrendező, Alfred Hitchcoch előtt tiszteleg.

A lemez borítóján Eminem az egyik kezével egy baltát, a másikkal egy pisztolyt tart a fejéhez, éppen úgy, ahogy azt tette Hitchcock is ugyanúgy Music to be Murdered by címre hallgató filmzenei korongjának borítóján.

Eminem lemezén hallgató egy Alfred című szám is, amelyben a filmrendező hangja is felfedezhető, tulajdonképpen ő konferálja fel a korongot. A Music To Be Murdered By a Spotifyon és az Apple Musicon is elérhető, Eminemék pedig a lemez megjelenésével egy időben egy klipet is fellőttek a világhálóra.

Az albumon jó néhány sztár közreműködő hangja is hallható, többek között Ed Sheeran, vagy az azóta gyógyszer-túladagolásban elhunyt Juice WRLD is készített egy-egy dalt Eminemmel.

Címkék: Rap

Tíz nappal a Grammy-díjátadó előtt elküldték az akadémia első női elnökét

2020.01.17.

Óriási a felbolydulás a zenei színtéren, miután tíz nappal a Grammy-díjátadó gála előtt eltávolították posztjáról Deborah Dugant, az amerikai lemezakadémia első női elnökét. 

Még tini, de már James Bond-filmhez ír dalt

2020.01.15.

Billie Eilish a huszonegyedik század egyik nagy popikonja, tinik milliói rajonganak érte, telt házas koncerteket ad, énekel ,dalszöveget ír, egy igazi különc és még csak 18 éves. És nem mellesleg a legújabb James Bond-mozihoz ő írja a főcímdalt.

Összefogtak a legendák, Elton Johnnal készített közös dalt Ozzy

2020.01.11.
Dorogi László

A sötétség hercegének nem régiben már a halálhírét keltette egy pletykalap, de mint tudjuk, akinek a halálát rebesgetik, az sokáig fog élni.

Fotó: Getty Images

Zajlik az élet Ozzy Osbourne-ék háza táján. Nemrégiben egy amerikai pletykalap egy ismeretlen forrásra hivatkozva arról írt, hogy a metál földi helytartója már halálos ágyán fekszik, de igen gyorsan kiderült, hogy ez hír hangosabban hápog mint Donald kacsa.

Egy amerikai pletykalap szerint Ozzy már a halálos ágyában fekszik

A Radar Online portál egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a Black Sabbath egykori frontemberének hatalmas fájdalmai vannak és már a feleségét sem ismeri meg. A titkos besúgó szerint pocsék állapotban van a Sötétség Hercege, olyannyira, hogy már a halálos ágyában fekszik. "Krónikus fájdalmai vannak, nagyon szenved.

Ozzy nem sokkal később mindenkit elküldött a picsába megnyugtatott, neki aztán az ég világon semmi baja nincs, sőt, hamarosan megjelenik legújabb lemeze, ami az Ordinary Man címet kapta. A címadó dal már meghallgatható többek között a YouTube-on, a szerzeményben pedig annyi legenda működik közre, hogy az már-már csalás.

A muzsikában Sir Elton John zongorázik és természetesen énekel duettet Ozzyval, a gitársávokért pedig a Guns'n Roses gitármágusa, Slash felel. Ozzy legújabb lemeze február 21-én jelenik meg, de kislemez formájában már piacra dobták a korongról az Under the Graveyard és a Straight to Hell című nótákat is. Az előzetesek alapján igencsak erősnek ígérkezik az album, de ezen már meg sem lepődünk.

Címkék: Heavy metal, Rock

A Metallica több mint 200 milliót ajánlott fel az ausztráliai tűzoltóknak

2020.01.08.

A világsztárok sem mennek el szó nélkül az Ausztráliában tomboló tűzvész mellett, ugyanis egyre több felajánlás érkezik a részükről, korábban például Nicole Kidman és Chris Hemsworth támogatta óriási adománnyal a tűzvész elleni küzdelmet.

Egy amerikai pletykalap szerint Ozzy már a halálos ágyában fekszik

2020.01.02.
Dorogi László

A Radar Online portál egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a Black Sabbath egykori frontemberének hatalmas fájdalmai vannak és már a feleségét sem ismeri meg.

Fotó: Loudwired

A titkos besúgó szerint pocsék állapotban van a Sötétség Hercege, olyannyira, hogy már a halálos ágyában fekszik.

"Krónikus fájdalmai vannak, nagyon szenved. Sosem volt még ilyen rossz állapotban. Egész nap az ágyban fekszik, és a nap minden órájában kínozza a fájdalom. Már a családtagjait sem ismeri fel, amikor a felesége, Sharon bemegy hozzá gyakran kérdezgeti, hogy ki vagy te?"

- írja a lap az ismeretlen forrást idézve.

A híreket egyelőre kezeljük fenntartásokkal, ugyanis sem Ozzy, sem a felesége nem erősítette meg.

A metál földi helytartója nem régiben adta ki legújabb dalait, december 11-én pedig a SiriusXM-nek adott videóinterjút, amelyen úgy tűnik, kutya baja, annak ellenére, hogy voltak egészségügyi problémái az elmúlt években.

Ozzy hetven éves korára hagyott fel az önpusztítással

A heavy metal földi megtestesítője egy interjúban árulta el, hogy már nem fogyaszt drogokat, nem iszik alkoholt és a cigit is letette. Február elején még arról lehetett olvasni, hogy egy influenza szövődményei miatt kórházba került Ozzy Osbourne, a Black Sabbath legendás frontembere, s ekkor bizony nagyon sokan komolyan elkezdtek aggódni a heavy metal ikon egészségéért, sőt, még arról is lehetett hallani, hogy néhány napig nem tudott magától lélegezni, csak gépek segítségével.

Ozzynak hamarosan Ordinary Man címmel jelenik meg legújabb lemeze, amelyről az Under the Graveyard című dal már meghallgatható.

Címkék: Heavy metal

3 One Oh - 11:11

2019.12.26.
Dorogi László

Ki más lenne képes tökéletesen eltalálni a modern pop-rock muzsika fogyasztóinak ízlését, ha nem három dörzsölt producer/dalszerző, akik hosszú évek óta gyártják a slágereket, csak éppen soha nem ők aratták le a babérokat? Tökéletes zenei album nem létezik, de a 3 One Oh nagyon-nagyon magasra tette a lécet.

Júliusban dobta piacra első nagylemezét a Shari Short, Rick Seibold, Crash Cove tagokból álló pop-rock trió, a 3 One Oh. Nem hibáztatok azért senkit, ha a semminél is kevesebbet mondanak neki ezek a nevek, egy nappal ezelőtt még én sem tudtam róluk sokat (semmit). Shari, Rick és Crash viszont nem tartoznak a nyeretlen kétévesek táborába a popipar kőkemény iskolájában, olyan sztároknak írtak dalokat korábban, mint Miley Cyrus, Rita Ora, Demi Lovato, vagy a megboldogult Jonas Brothers egykori tagja, Joe Jonas. Producerként és szövegíróként régóta ismerik az átlagos zenehallgatók vágyait, több népszerű sorozat muzsikáját - többek között a Lucifer - is ők jegyezték. Így aztán nem meglepő, hogy már első nekifutásra is parádés albumot raktak össze.

A Come out and play laza fütyülgetős nyitánya azonnal megadja az alaphangot néhány másodperccel később pedig megkapjuk a fülünkbe a lüktető basszust, ami a komplett korongon végigkalauzol minket. A 3 One Oh úgy nyúl a klasszikus rock alapokhoz, hogy közben mégis teljesen modern érzetet kelt. Bár a szövegeik nem fejtik meg a világ nagy titkait, de nem is ez a céljuk. A szanaszéjjel torzított gitár és a lágy szintetizátoros fátyol olyan összhangot teremt a hangsúlyos basszus és ritmus alap mellett, hogy egészen egyszerűen képtelenek a dalok nem belemászni az ember fülébe.

A Here we go is egy banális, mégis fülbemászó dallammal nyit és senki ne lepődjön meg, ha hajaz kissé a Shameless című amerikai sorozat főcím-dalára, ugyanis azt is a formáció követte el. A dal felhőtlen, lendületes, de ez a megállapítás érvényes a komplett lemezre. A Confident Woman elején aztán a főhősnő is megvillant magából valamit, country-s dallamvezetéssel, cowboy-csizmában lép a színre, ránk kacsint, majd tüzel. A bontott gitárakkordok és minimalista gitársávok - ez is végig jellemző a korongra - tökéletesen egészítik ki és öltöztetik fel a vokálban feltűnő, leginkább az 50-es évekre jellemző megoldásokat.

A 11:11-en minden egyes számnak megvan az önálló dinamikája, a formáció pontosan tudja, mikor kell feszültséget generálnia egy-egy basszusgitár kiállással és mikor kell újra berobbantani a muzsikát.

Ha lehet ilyet mondani egy könnyed pop-rock album bármely trackjére, a Heroes & Legends a legmonumentálisabb szerzemény a lemezen. Ezzel a dallal egyébként már biztosan találkoztak azok, akik figyelemmel kísérik az amerikai sportok történéseit, ugyanis az NBA-ben és az NFL-ben is feltűnt már olyan videós montázs, amelynek a hősök és legendák szolgáltatták a zenei alapját.

Az I Want It ezek után oldja a grandiózus hangulatot, valódi bulizene, s ha már megemlítettük az Egyesült Államokat, ennek a nótának köszönhetően fedeztem fel a 3 One Oh-t: a karácsonyi NBA-közvetítések szüneteiben futó Google-reklám aláfestőjeként ütötte meg a fülemet. Ebben a dalban már hangsúlyosabban előkerül az elektromos gitár és először csillogtatja meg Shari Short különleges, rekedtes hangját, amiből később még többet kapunk.

Sokat nem is kell erre várnunk, a Criminal kissé megfogja a gyeplőket és visszafogja a tempót. Ez a dal teljesen visszarepít minket hangulatában a hatvanas években - helló bontott akkordok ismét - az énekesnő pedig itt veszi meg végképp a hallgatót.

Ha eddig nem tette volna meg az album, a She's on Fire-rel tényleg a gyomorig hatol a basszusmenettel. Itt már mindennek vége, erős késztetést érzünk arra, hogy elkezdjünk lépegetni, táncolni, bólogatni - ki-ki dönthet vérmérsékletének megfelelően. Az Eyes on you incselkedve, sejtelmesen megjegyzi, hogy bizony még mindig a célkeresztben vagyunk, le ne merjük nyomni a Stop gombot, a Here Comes Trouble pedig már-már Lenny Kravitzes dallamokkal operál. Ez egy igazi, tökös rockdal, ha a gladiátorok ma élnének, tuti erre vonulnának az oroszlánok ellen a porondra. Itt már egy kósza gitárszólót is elcsíphetnek a vájt fülűek, persze ezt azért nem viszik túlzásba, de nem is kell.

A Going out tonight country-s felütése kissé kizökkent minket a darálásból, hogy aztán újra visszatérjen a bólogatós ütemek útjára. A 11:11 összességében egy huszonegyedik századi csillámpapírba csomagolt 60-as évek, megfűszerezve némi kétezres évek beli indie rockkal. A stílusokat viszont remek ízléssel párosították össze az alkotók, így a lemez mind a 35 perce totálisan élvezhető, nem unja el magát az ember fia, amikor hallgatja. A hab a tortán, hogy sok lemezzel ellentétben az utolsó taktusig energikus, a We Got the Powerrel pedig felteszi a koronát az i-re.

Szilveszteri bulikhoz kifejezetten ajánlott, 3, 2, 1, tűzijáték!

Címkék: Indie, Indie Rock, Pop

Ed Sheeran visszavonul

2019.12.26.

De csak egy rövid időre. Viszont így sem épp egy kellemes karácsonyi ajándék ez a rajongóknak.