Blogolj!
Megérkezett Billie Eilish Bond-főcímdala

Megérkezett Billie Eilish Bond-főcímdala

2020.02.14. | Tündi

Befutott az új James Bond-film főcímdala, amely csakúgy, mint a film a No Time To Die (Nincs idő meghalni) címet viseli.

Tovább
A lány, aki megírta a világ legborzasztóbb számát és majdnem belerokkant

A lány, aki megírta a világ legborzasztóbb számát és majdnem belerokkant

Tovább
Visszatér a Heavan Street Seven, majd újra fel is szívódik

Visszatér a Heavan Street Seven, majd újra fel is szívódik

Tovább

Jobb mint az eredeti? - Part1

2018.01.07.
Ragnar Volarus

Elsőként mindig az eredetit halljuk. Aztán születnek a feldolgozások, ma pedig itt a rengeteg cover. De nyújtanak olyan élvezetet mint az eredeti?

Elsőként vegyük Hannah Montana Miley Cyrus - Wrecking Ball című slágerét. Ami nem egy rosszul sikerült darab, több országban - többek közt nálunk is - első helyig jutott a toplistán. Ilyen az eredeti.

Természetesen nem kerülhette el a sorsát, számos énekes újragondolta, és elénekelte a maga módján. Lássunk néhányat. Elsőként a Boyce Avenue és Diamond White közös produkciójában.

Majd itt az angyali hangú Jasmine Thompson cover-je.

Ha már angyali hang, Madilyn Bailey se maradjon ki.

Néhány férfi is nekifutott, nem is hétköznapi módon. Itt van rögtön Eli Lieb.

De az Our Last Night feldolgozása sem utolsó. Csak most itt.

Nehéz választás. Ön szerint melyik a jobb?

Jobb mint az eredeti? - Part1

Szavazok

Passenger - The Boy Who Cried Wolf

2018.01.05.
Ragnar Volarus

Egy gyermek lelke egy felnőttben, aki egy hatalmas szabadtéri koncerten is képes intim atmoszférát teremteni. A hangja pedig igazán egyedi. Ez az ember az 1984. május 17.-én született Michael David Rosenberg, a 2003 és 2009 közt aktív Passenger frontembere.

Ekkor ugyan az együttes feloszlott, de mégsem, hiszen még ugyanabban az évben úgy döntött, azonos néven belevág szólókarrierjébe. Szintén 2009-et írtunk, mikor meg is jelentette első önálló albumát Wide Eyes Blind Love címmel, amelyet a következő évben még kettő követett - ebből az egyik csak limitáltan volt elérhető-, majd elérkezett a 2012-es esztendő. Ekkor született az a dal, amit mindenki hallott, mindenki ismer, csak talán nem tudja, hogy ezt a remekművet Michael David Rosenberg-nek köszönhetjük.

A Let Her Go pedig nem csupán az ismertséget hozta meg a brit zenésznek, hanem több díjat is besöpört vele, többek közt az Ivor Novello Awardsot. Azóta pedig ő az indie-folk szupersztárja, nem is véletlenül. Lemezein mindig olyan gyermeki csodálkozással énekli meg a világ szépségeit, hogy képtelenség nem szeretni mindezt. A hangszerelés egyszerű, teljesen akusztikus hangzás, de ehhez a zenéhez ez kell és ez tökéletes.

Most megjelent albuma, a The Boy Who Cried Wolf egy kicsit melankólikusabb lemez lett. Ne nagyon keressünk rajta olyan tempósabb szerzeményt, mint a legutóbbi, 2016-os Young As The Morning Old As The Sea kiadványon mondjuk az Anywhere. (Ezen az albumon még a Beautiful Birds is igazi telitalálat, bár számomra az egész lemez az.)

Mit érdemes még tudni erről a fickóról? Mondjuk akár azt is, hogy a Whispers II című albuma egész bevételét a brit UNICEF-nek ajánlotta fel. Vagy azt, hogy nem kísérletezik, nem vált elektromos gitárra, nem variálja a hangzást, mindig ugyanazt adja. Amit talán egyesek unalmasnak gondolhatnak. Viszont akkor, mikor az életünk rohan, mindig minden bizonytalan, akkor jól esik ha valami változatlan és állandó, ha valakitől azt kapjuk, amire számítunk. Nincs meglepetés. 

Michael ráadásul még mindig az a vidám utcazenész, akit nem vakított el a pompa és csillogás, nem a pénz érdekli - amit az UNICEF-es példa is bizonyít -, hiszen legutóbbi lemezét is élőben mutatta be a legnagyobb videómegosztón.

Ez ráadásul egy meglepetés, hiszen saját lemezkiadóján keresztül adta ki az anyagot, de ezzel a lemezzel el is köszön egy időre a rajongóktól. Pihenőre vonul. Addig be kell érnünk a régi dalokkal, amiket rongyosra hallgathatunk a visszatéréséig. Részemről ennek nincs akadálya. Bármilyen napszakban, bármilyen időben, bármelyik évszakban jöhet.

Képzavar/hangzavar - Scotty McCreery

2018.01.01.
Ragnar Volarus

Mi itt Európában nem nagyon hallgatjuk, nem tartjuk sokra a country zenét. Pedig érdemes lenne kicsit nyitottabbnak lennünk. Nem mondom, hogy igazi szakértője lettem ennek a műfajnak, de rajongója igen. És bátran kijelenthetem, van egy-két igencsak jó előadó a tengerentúlon.

Hogy én miképpen kerültem kapcsolatba a countryval? Egy filmben vagy sorozatban hallottam valami igazi fülbemászó dallamot amire rákerestem, majd tovább szörfölgettem a videómegosztón, és ekkor találtam rá Scotty McCreery-re. Aki valami döbbenetes hatással volt rám. Annyira nem passzolt egymáshoz az előadó és a hozzá tartozó hang. A srác 1993 októberében született, a klip amit láttam tőle 2011-es, tehát 18 éves volt akkoriban. Megjelent a kölyökgólya fejű Scotty, és valami olyan hang jött ki a torkán, amitől tényleg leesett az állam. De nem magyarázom, inkább megmutatom miről is írok.

Az Egyesült Államok az American Idol nevű tehetségkutató 10. évadában fedezte fel magának a fiút. Egészen a fináléig jutott, ahol a döntőben Lauren Alaina volt az ellenfele. Mindketten pimaszul fiatalok voltak ekkor, Lauren 16, Scotty pedig éppen a műsor vége felé töltötte a 17-et. A döntőt végül az észak-karolinai fiú nyerte, ezzel máig ő a legfiatalabb férfi győztes, és Jordin Sparks mögött a második legfiatalabb aki az American Idol győztese lett. A "koronázási dala" pedig a I Love You This Big volt amit gyorsan ki is adtak, majd rövidesen első lemezszerződését is megkapta és 2011. augusztusában meg is jelent a Clear as Day.

Azóta eltelt öt év. Scotty kiadott két újabb albumot, ebből az egyik egy karácsonyi lemez a Christmas with Scotty McCreery, majd 2013-ban a See You Tonight következett.

Idén, 2018-ban pedig érkezik a Seasons Change, amiről az első kislemez már megjelent, Five More Minutes címmel, amit a közelmúltban elhunyt nagyapjának írt. Én várom a lemezt. Most pedig hallgassák meg mit változott az elmúlt években a hangja. Semmit. Vagy ha mégis, akkor csak jobb lett. 

Végezetül itt a bizonyíték, hogy élőben is így szól. A Five More Minutes élőben.

Jó, jobb, Perfect!

2017.12.26.
Ragnar Volarus

Van úgy, hogy egy feldolgozás jobban sikerül mint az eredeti. Nem sűrűn, de előfordul. Itt most nem arra gondolok, hogy Justin Bieber pofátlanul "beleénekelt" a Despacito-ba, mert attól inkább jelentősen csökkent az élvezeti érték. 

Ed Sheeran viszont csavart egyet a dolgon. Legutóbbi albumán van egy dal, a Perfect, ami címéhez hűen egy káprázatosan jól sikerült darab. 

Az utóbbi évtizedekben már kiderült, hogy az az igazi csúcs a zeneiparban, ha valaki karácsonykor vezeti a listát, hiszen ilyenkor jelentősen megnő a zenefogyasztás. Sokan éppen ezért ilyenkorra időzítik az új album megjelenését, legerősebb slágerüket is ilyenkor dobják piacra. Persze bezavarnak a visszatérő karácsonyi örökzöldek is. 

Ed Sheeran idén azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ő szeretné vezetni a slágerlistát karácsonykor. Az angol énekes év elején megjelent lemezén a Shape of You című dal tucatnyi rekordot megdöntött, ám ennyivel nem érte be 2017-re. 

A Perfect fenti videóklipje ősszel kezdte meg támadását a zenecsatornákon és az internetes videómegosztón. Jelenleg 380 millió megtekintés felett jár. Ám néhány hete - nehogy véletlenül valahol ne hallják - egy duett verzió is született a dalból, Beyonce közreműködésével. Ennek köszönhetően december közepén a Perfect máris a slágerlisták élére ugrott Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is. 

Igen ám, de karácsonyig még volt hátra egy kis idő, és valahogy ott kellett tartani a dalt az első helyen. Ekkor kezdte meg Ed Sheeran az egész pályás letámadást. Készített egy harmadik verziót is, Andrea Bocellivel

Ezzel pedig elérte célját, a Perfect végzett a brit slágerlista élén. A 26 éves angol srác lábai előtt hever a zenei világ.  

Ám bármily hihetetlen, itt még nincs vége a történetnek. Karácsony ide, karácsony oda, Sheeran legnagyobb ellenfele a versenyben Eminem volt. Az amerikai repper az ünnepekre időzítette új albuma megjelenését, és a River című szám lett végül a második a briteknél. De ezt a dal valakivel közreműködve adja elő Eminem. Kitalálják kivel? Naná! Ed Sheeran-el. 

Így idén a slágerlista első és második helyén is olvashatjuk a nevét. Ilyen legutóbb 1984-ben fordult elő. Akkor a George Michael fémjelezte Wham! és a Last Christmas lett a második, míg az első a Do They Know It's Christmas a Band Aid-től, amiben szintén szerepelt George Michael. Amúgy idén pont a Last Christmas lett a harmadik Ed Sheeran, valamint Eminem és Ed Sheeran mögött. 

A Perfect egyébként egy tényleg nagyon jól sikerült dal. Az eredeti remek, a Beyonce-duett nélkül tudnék élni, a Bocelli-féle verzió viszont tényleg hoz valami újat. Így lett talán egy jó dalból, perfekt.

Címkék: Karácsony

The Pogues feat. Kirsty MacColl - Fairytale of New York

2017.12.22.
Ragnar Volarus

Tizenhét éve történt, hogy az egyik legnépszerűbb karácsonyi dal női előadója, Kirsty MacColl elhunyt. Melyik ez a dal? Hát a Fairytale of New York, amit a The Pogues adott elő az említett énekesnővel. A dal nálunk nem annyira kedvelt és ismert, külföldön ellenben nincs nélküle karácsony, és számtalan feldolgozása is született.

A The Pogues egy kelta punkot játszó londoni zenekar, amely 1982-ben alakult. A banda első frontembere Shane MacGowan volt, de 1991-ben alkoholproblémái miatt kénytelen volt elhagyni a zenekart. Az új énekes Joe Strummer, majd Spider Stacy lett. A The Pogues 1996-ban feloszlott, de az együttes - benne MacGowannel -, 2001-ben ismét összeállt egy karácsonyi túrára, majd 2004 decemberében kilenc koncertet adott az Egyesült Királyságban és Írországban. Az együttes azóta aktív, felléptek többek között a Sziget Fesztiválon is. MacGowan életét sajnos végig jellemezte az alkoholizmus, egészségi állapota mostanra nagyon megromlott, tolószékbe is kényszerült. 

Shane MacGowan

Kirsty MacColl egy táncosnő, Jean Newlove és egy ismert folkénekes, Ewan MacColl gyermekeként született 1959 októberben, de mire világra jött, az apja már rég elhagyta az anyját egy másik nő miatt. Kirsty tehát csonka családban nőtt fel, anyjuk egyedül nevelte őt és testvérét, Hamisht. Még húsz éves sem volt, amikor háttérénekesként bekerült a Drug Addix punkzenekarba, akikkel egy EP-n is szerepelt. Itt fedezte fel őt a Stiff Records és szerződést ajánlottak neki. Egy év sem telt el a felfedezés után, amikor megjelent Kirsty MacColl legelső kislemeze, a They Don't Know. 1985-ben hozzáment Steve Lillywhite zenei producerhez, aki összesen hat Grammy-díjat zsebelt be az évek során, 2006-ban például az év producerének választották. 

Kirsty MacColl ezután sorra adta ki albumait, 1989-ben a Kite, az 1991-es Electric Landlady albumot még férjével, de a következő nagylemez, az 1993-as Titanic Days már Lillywhite nélkül jelent meg, és máig igazi válós-szakítós lemezként jegyzik, hiszen épp abban az időszakban született, amikor MacColl és Lillywhite házassága már az utolsókat rúgta.

A zenészkollégák és a kritikusok elismerő szavai ellenére a Kirsty MacColl-lemezek nem fogytak túl jól. MacColl sikertelenségét a vele duettet éneklő Pogues-frontember, Shane MacGowan sem értette, szerinte mindene megvolt ahhoz, hogy menő és felkapott énekesnő legyen: tehetséges, szenvedélyes és talpraesett volt, ráadásul jól nézett ki. Magát MacCollt is frusztrálta, hogy képtelen kereskedelmileg is sikeres előadóvá érni, ezért egy időben komolyan is kacérkodott a gondolattal, hogy felhagyjon a zenéléssel. Ám végül nem futamodott meg, és hosszú kihagyás után ugyan, de 2000 márciusában előrukkolt a Tropical Brainstorm című albummal, amiről akkor még nem tudhatta, hogy ez lesz az utolsó lemeze is egyben.

Kirsty ekkor utazott fiaival és a válása után megismert párjával, James Knight-al a Mexikóhoz tartozó Cozumel szigetére, hogy a munkát kipihenje. A sziget igazi búvárparadicsom, ahová az énekesnő azért hozta el a gyermekeit, hogy megismertesse velük a hobbiját. 2000. december 18-án MacColl a gyermekeivel és egy tapasztalt merülésvezetővel látott neki a víz alatti kalandnak.

Csodálatos volt, rengeteg mindent láttunk. Aztán feljöttünk. Én értem fel elsőként, majd azt hallottam, hogy Iván, a vezetőnk azt kiáltja, hogy ‘vigyázz!’. Megfordultam, és láttam, hogy egy motorcsónak száguld egyenesen felénk

– mesélte évekkel később a kisebbik fiú, Louis Lillywhite. Közben az énekesnő is észrevette a motorcsónakot, ami egyenesen a nagyobbik gyermeke, Jamie felé tartott, ezért gyorsan ellökte őt az útjából. Ez volt Kirsty MacColl az életében az utolsó tett: az életét adta azért, hogy megmentse a fiát. Jamie végül néhány kisebb fej- és bordasérülésekkel megúszta az esetet, az anyja azonban azonnal életét vesztette. A gyerekek az anyjuk vérében úszva próbálták megtalálni őt, mielőtt megpillantották a holttestet néhány méterre tőlük, arccal lefelé.

Azóta több emlékkoncertet adtak a tiszteletére, 2001-ben pedig egy padot helyeztek el a londoni Soho Square déli bejáratánál. Így állítva emléket neki, hiszen egyik dalában ezt énekelte: "One day I'll be waiting there / No empty bench in Soho Square". Rajongói azóta is minden a születésnapjához (október 10.) legközelebb eső vasárnapon összegyűlnek itt rá emlékezve. 

Az album, amin az említett karácsonyi dal, a Fairytale of New New York is szerepel, 1987-ben jelent meg If I Should Fall from Grace with God címmel. A kislemezen is kiadott Kirsty MacColl-Shane MacGowan duett a karácsonyi csúcsszezonban első helyre került az ír, másodikra a brit listán. A VH1 UK 2004-es, 2005-ös és 2006-os felmérésén is a legjobb karácsonyi dalnak választották. Beszavazták a 27 legjobb dal közé is, amely nem vezette a brit slágerlistát. 

Íme az eredeti:

Tény, hogy a szöveg alapján nem az igazi meghitt és szeretetteljes dal, mégis van benne valami. Pedig a  "you scumbag, you maggot, you cheap lousy faggot", ami szabad fordításban annyit tesz, hogy "te gennyzsák, te féreg, te ócska, aljas köcsög" tényleg nem túl ünnepi. Ráadásul a sértésekre hasonló hangnemben válaszol Shane MacGowan is. A BBC 1-es csatornája 2007-ben ki is törölte a számból a trágárságokat. Ennek ellenére a dal annyira népszerű, hogy talán könnyebb felsorolni azokat, akik még nem énekelték el. 

De például Ronan Keating és a Once című musical szereplői megtették:

Aztán itt van az egyik legfrissebb, amit Ed Sheeran adott elő Anne-Marie-val:

Itt pedig talán az egyik utolsó, amit maga Shane MacGowan énekel egy párizsi koncerten Ella Finer-el 2012-ben.

És ez csak tényleg néhány példa. Ha kíváncsiak, írják be a népszerű videómegosztó keresőmezőjébe: Fairytale of New York. Elárulom: kb. 1640000 találat. 

Címkék: Karácsony

Kim Wilde - Wilde Winter Songbook

2017.12.20.
Ragnar Volarus

Hamarosan itt a karácsony, és az unalomig ismételt dalok. Most próbálok néhány alternatívát kínálni különböző stílusokban az ünnepi hangulat megteremtéséhez.

Kim Wilde nem ma kezdte zenei karrierjét, hanem még 1980-ban, és bár manapság már nem annyira aktív, azért néhány éve (2013-ban, majd 2015-ben egy Deluxe verzióban is kiadták ezt az albumot) még összehozott egy karácsonyi lemezt. Ami egyáltalán nem baj, hiszen a hangja még mindig adott ahhoz, hogy igazán kellemes perceket okozzon. Ráadásul az albumon található 12 dal között alig van igazi klasszikus, tehát ha valakinek kicsit elege van a tradicionális karácsonyi szerzeményekből, akkor ne habozzon, mert Kim így is maradandót alkotott. Sőt, ha valakinek bejön a nosztalgiafaktor, akkor elárulom, hogy Rick Astley és Nik Kershaw is közreműködik az albumon. Előbbi például így:

Ez persze rossz példa arra, hogy nem a klasszikus dalok csendülnek fel. Éppen ezért itt egy másik szerzemény, ami szintén ezen a lemezen található, és nem a Csendes éj vagy a Fehér Karácsony. (Bár teszem hozzá, ezekkel sincs semmi baj, mielőtt bárki rossz néven venné.) Viszont annyira tökéletes és nyugodt ballada, Kim szinte angyali hangjával, hogy máris bearanyozza az ünnepet.

A lassú dallamok mellett persze akad némileg tempósabb darab is, de ne tessék valami speedmetal darabra gondolni. Viszont arra tökéletesen alkalmas például a Hey Mr. Snowman, hogy kellemesen dülöngélve díszíthessük a fát. És itt a dülöngélést nem a tojáslikőr okozza, hanem a táncra és mozgásra ingerlő ütemek.

A záródarab a lemezen a hajdanán Mel&Kim által előadott Rockin' Around the Christmas Tree, de ezúttal Nik Kershaw a partner és némileg át is lett hangszerelve a dal, de ez nem áll neki rosszul. Sőt, biztosan lesz akiknek jobban is tetszik mint az eredeti. 

Persze még berakhatnánk ide a többi dalt is a lemezről, mert a Hope, a Winter Song vagy a New Life is maga a varázs, és szerencsére a videómegosztón meghallgatható szinte az egész anyag. Talán nem nagy túlzás azt állítani, hogy Kim Wilde 2013-as visszatérése az egyik legüdítőbb és legjobban sikerült karácsonyi lemezt hozta el nekünk az elmúlt jónéhány évben. Kattintsanak ide, és máris Kim videócsatornáján találhatják magukat, ahol ezt saját fülükkel is megtapasztalhatják.

Címkék: Karácsony

Zsédenyi Adrienn - Ünnep

2017.12.18.
Ragnar Volarus

Hamarosan itt a karácsony, és az unalomig ismételt dalok. Most próbálok néhány alternatívát kínálni különböző stílusokban az ünnepi hangulat megteremtéséhez.

Már három 2017-es kiadású karácsonyi lemezt is górcső alá vettünk, és eddig sem Gwen Stefani, sem Fantasia, sem pedig Gájer Bálint karácsonyi albumával sem lőttünk mellé. Sőt. 

Azonban vannak igazi klasszikus kiadások, amiket érdemes évről-évre elővenni. Zsédenyi Adrienn - Ünnep című lemeze pedig ezek közé tartozik. Az anyag nem friss, hiszen 2005-ben került a boltokba, de népszerűségét hűen tükrözi, hogy 2008-ban platinalemez lett. Pedig Zséda nem a bevált formulát alkalmazta, hiszen a jól ismert karácsonyi dalok helyett új szerzeményeket ajándékozott nekünk karácsonyra.

De azóta mindegyik nagy kedvenc lett. Különösen a Szürke patás.

Persze nehéz - és igazságtalan is - kiemelni a sok remek dal közül egyet-egyet. Mert már a nyitány, a Ha egy csillag sem ég című dal is maga a varázs, hiszen egy ötventagú gyermekkórus emeli teljesen új szintre az élményt. Amit tovább is tud fokozni, hiszen a Túl a fények városán még mindig az egyik legmeghatóbb karácsonyi hangjegyköltemény. A Szánkózás pedig talán a legvidámabb. A Ha mindez csak egy álom...-ban pedig a Bolyki Brothers is küzreműködik. Felejthetetlen darabok.

Igazi klasszikus karácsonyi lemez magyar nyelven. A videómegosztón az egész meghallgatható.

Címkék: Karácsony

Gájer Bálint - Swing Karácsony

2017.12.16.
Ragnar Volarus

Hamarosan itt a karácsony, és az unalomig ismételt dalok. Most próbálok néhány alternatívát kínálni különböző stílusokban az ünnepi hangulat megteremtéséhez.

Eddig két külföldi előadó karácsonyi lemezéről írtunk, és Gwen Stefani, valamint Fantasia albuma is kiváló arra, hogy hozzájáruljon egy szép karácsonyhoz. Azonban nem lenne igazságos, ha a hazai előadók kimaradnának. Éppen ezért most Gájer Bálint, a swing hazai koronázatlan királyának lemezét is bátran ajánljuk. 

Mégis mitől különleges? Hogy az angol nyelvű örökzöldeket magyarul tolmácsolja, így végre anyanyelvünkön dalolhatunk Frosty-ról a hóemberről (Frosty The Snowman), de ott a Télapó a legnagyobb sztár (Santa Claus is Coming To Town), a Legyen hó (Let Is Snow), vagy a Rajtad kívül nem kértem mást (All I Want For Christmas Is You). Akad persze magyar nyelvű karácsonyi dal, a Szürke patás, és duett is, a nem kevésbé káprázatos hangú Csondor Katával, mégpedig az Add tovább.

És itt még nem ért véget a csoda, hiszen a Holly Jolly Christmas először hangzik el magyar nyelven - Szép lesz majd az ünnep címmel -, de még erre is rátett egy lapáttal Gájer Bálint, és a dalt édesapjával, Gájer Tamással rögzítette és adja elő.

10 amerikai karácsonyi klasszikus magyarul, 2 új feldolgozás és 2 eredeti magyar dal. Igazi karácsonyi kincs ez az album, kizárólag élő hangszerek, igényes hangszerelés, a műfajra jellemző dús hangzásvilág.

Ízelítőnek itt az Úgy, mint rég című dal, amelyben Bálint szerelme a másik szereplő.

Címkék: Karácsony, Swing

Fantasia - Christmas After Midnight

2017.12.14.
Ragnar Volarus

Hamarosan itt a karácsony, és az unalomig ismételt dalok. Most próbálok néhány alternatívát kínálni különböző stílusokban az ünnepi hangulat megteremtéséhez.

Gwen Stefani karácsonyi albuma után egy újabb ajánlat az ünnepekre. Talán már a borító is elárulja, egészen más stílust kapunk mint amit a szőke énekesnő nyújtott. Ez bizony egy ízig-vérig R&B lemez az ünnepekre. 

Valószínűleg nem sokan ismerik a Fantasia (Fantasia Monique Taylor) névre hallgató énekesnőt, pedig Amerikában nagyon népszerű. Öt évesen kezdett énekelni, 2004-ben ő nyerte az American Idol tehetségkutatót, és 19 évesen ő volt az addigi legfiatalabb győztes. (2007-ben a 17 éves Jordin Sparks ebben megelőzte őt.) Két évvel később debütáló albumát (Free Yourself) három Grammy-díjra jelölték, majd ugyanebben az évben az életéről szóló filmsorozat főszerepét is elvállalta, amely a Lifetime Television csatorna második legnézetteb műsora lett 19 millió nézővel. 2007. februárjában jelentette be, hogy a The Color Purple Broadway-musicalben ő alakítja a főszereplő Celie-t, ám túl sokáig nem élvezhette a sikert, 2008-ban egy daganatot találtak a hangszálán. 

Szerencsére a műtét sikerült és az énekesnő második albuma (Fantasia) is két Grammy-jelölést kapott, majd 2010-ben már harmadik nagylemeze (Back To Me) is megjelent, amivel az első Grammy is érkezett, a Bittersweet című dalért. Filmszerep, 2013. júniusában rövid turné Andrea Bocelli-vel, októberben pedig visszatérés a Broadwayre az After Midnight című darabbal. 2014. októberében beválasztották a North Carolina Music Hall Of Fame-be, tavaly pedig már ötödik lemeze jelent meg The Definition Of... címmel, amely a Billboard R&B slágerlista első helyén nyitott. 

Most pedig itt a hatodik, a karácsonyi. Amely tényleg olyan anyag, amit különbözik a nálunk megszokottól. Megtalálható rajta például egy régi klasszikus James Brown karácsonyi dal, a Santa Claus Go Straight to the Ghetto, amit nem sűrűn hallhatunk. De erre a feldolgozásra még az eredeti előadó is büszke lenne.

De az egész lemez tele van hangulatos darabokkal, nagyon jó jazz-es alapokkal, mint a The Snow is Falling, vagy éppen a CeeLo Green-el előadott Baby, It's Cold Outside.

És ezek csak apró szeletek, Fantasia az az énekesnő aki mindent el tud énekelni. Nehéz eldönteni, hogy a Silent Night, a The Christmas Song (Chestnuts Roasting on an Open Fire), vagy a Have Yourself a Merry Little Christmas az album csúcspontja. Esetleg a záródarab, a Hallelujah? De talán nem is kell eldönteni, hanem csak átadni magunkat a hangulatnak. Igazán ínycsiklandó darab karácsonyra ez az album.

Címkék: Karácsony, R&B

Gwen Stefani - You Make It Feel Like Christmas

2017.12.10.
Ragnar Volarus

Hamarosan itt a karácsony, és az unalomig ismételt dalok. Most próbálok néhány alternatívát kínálni különböző stílusokban az ünnepi hangulat megteremtéséhez.

Kezdésnek itt van az egykori No Doubt énekesnőjének, Gwen Stefani-nak a lemeze. Az énekesnő szólóban is sikeres tudot lenni, de elég sokáig nem hallatott magáról. 2006-ban jelent meg lemeze, a The Sweet Escape, majd újra dolgozni kezdett a No Doubt-al, de megszületett második gyermeke, így végül eléggé elhúzódott a projekt. Szólóban legutóbb tavaly adott ki lemezt, This Is What the Truth Feels Like. Gwen az évek alatt a divatszakmába is belekóstolt és mostanra saját kollekciója is van. 

És szerencsére ezen a karácsonyon sem kell őt nélkülöznünk, hiszen elkészítette első tematikus lemezét a szeretet ünnepére. A You Make It Feel Like Christmas album címadó dalát ráadásul jelenlegi kedvesével, a countryénekes Blake Shelton-nal adja elő. Íme:

És bár leginkább ez egy szerelmi vallomás egymáshoz, de simán elhallgathatjuk miközben díszítjük a fát, vagy éppen a bejglit sütjük. Talán kicsit füllentettem mikor azt állítottam, hogy nem a megszokott dalokat ajánlom. De azért talán néhány nagy klasszikus elfér. Merthogy ezen a lemezen is van Jingle Bells, Let It Snow, Silent Night, White Christmas és Last Christmas, de előbbi négyet kiválóan testre szabta az énekesnő. Utóbbiból meg nem lehet nagy csodát csinálni, de azért Gwen megpróbálta és nem tört bele teljesen a bicskája. Tojáslikőrrel elmegy.

A címadó dal mellet pedig vannak nagyon kellemes darabok, a My Gift Is You és a Never Kissed Anyone With Blue Eyes Before You elmegy romantikus dalnak is, persze ha csengőszóval kísérik a háttérben, máris ott a helye egy karácsonyi lemezen. Utóbbi kitalálják kinek szól?

Blake Shelton

De mivel ez a szeretet ünnepe, még ez is belefér, így akik kedvelik őt, ne hagyják ki ezt a lemezt. Íme néhány bizonyíték, hogy Gwen 48 évesen is gyönyörű, a hangja pedig még mindig összetéveszthetetlen.

Ha nem lenne elég.

Címkék: Karácsony, Pop

Ezeket a cikkeket olvastad már?