Orbán: nemzeti konzultáció kezdődik
Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken.
Blogolj!

Meghalt Little Richard

87 éves korában elhunyt Little Richard, a rocktörténelem egyik legmeghatározóbb alakja, akinek többek között olyan slágereket köszönhetünk, mint a Tutti Frutti, a Long Tall Sally, a Good Golly Miss Molly vagy a Lucille.

A zenész halálhírét a fia, Danny Penniman erősítette meg a Rolling Stone magazinnak, a halála oka egyelőre ismeretlen. Little Richardot szintén olyan legendák tartották példaképüknek, mint James Brown vagy Mick Jagger.

Little Richard jellegzetes előadás stílusa mellett olyan dalokkal futott be az ötvenes években, mint a Tutti Frutti, Long Tall Sally és a Good Golly Miss Molly. Zenéjét már kortársai is rendszeresen feldolgozták, köztük olyan nevek, mint Elvis Presley, Buddy Holly és Bill Haley.

A zenész emellett inspirációt jelentett még a Beatlesnek, Rolling Stonesnak, AC/DC-nek Bob Dylannek is.

A zenész 1932-ben Richard Wayne Penniman néven látta meg a napvilágot az Egyesült Államokban, Georgia államban egy 12 gyerekes család harmadik gyermekeként. A Lil’ Richard becenév még gyerekkorában ragadt rá alacsony és vékony termete miatt. Családja elég vallásos volt, az énekes később úgy nyilatkozott, hogy ők és a környéken élők is nagyon sok gospelt énekeltek, mert ez segített abban, hogy a szegregáció és szegénység közepette is optimisták maradjanak.

Zenei munkássága akkor kezdődött, amikor 1947-ben Sister Rosetta Tharpe hallotta a 14 éves Pennimant énekelni, egyből meg is hívta az egyik koncertjére hogy lépjen fel vele. 1949-től különböző formációk tagjaként utazgatott Amerika déli részén, mígnem 1955-ben leszerződött a Specialty Records kiadóhoz. Még ebben az évben kiadta a Tutti Frutti című dalát, amely rögtön sláger lett, nem csak az USA-ban, hanem Nagy-Britanniában is.

Feltűnő öltözködéséről és a jellegzetes hangjáról- és előadás stílusáról is ismert Little Richard 60-as évek elején egy időre felhagyott a zenéléssel és inkább prédikátorként járta az államokat. 1962-ben a Beatles előzenekaraként tért vissza, majd fellépett az Everly Brothers és a Rolling Stones mellett is.

Ahogy az ebben a szakmában, na meg főleg a 70-es években szinte elkerülhetetlen volt, ő is belecsúszott egy durva alkohol- és drogfüggőségbe,majd ezek és egyéb személyes tragédiái miatt egy időre a rock and roll helyett újra a gospel felé fordult.

Little Richard utolsó, nagy könnyűzenei időszaka 1984-től 1999-ig tartott, azonban még a 2000-es években is rendszeresen adott koncertet, végül 2013-ban vonult vissza.

(Borító: udiscovermusic.com)

https://zenefuleidnek.blogstar.hu/./pages/zenefuleidnek/contents/blog/94573/pics/lead_800x600.jpg
gyász,Little Richard
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?