3841 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt újabb 8 krónikus beteg, ezzel 517 főre emelkedett az elhunytak száma.
Blogolj!

Meghalt Florian Schneider, a Kraftwerk alapítója

73 éves korában meghalt az elektronikus zene úttörő formációjának, a Kraftwerknek, alapítója, Florian Schneider.

Schneider 1970-ben alapította az elektronika felé induló zenekart Ralf Hutterrel. A Kraftwerk hangzása forradalminak számított, a zenészek otthon összeeszkábált eszközökkel léptek eleinte színpadra, és később számos zenei műfajra hatással volt a munkásságuk. Úgy tartják, hogy az indusztriális zene, a techno gyökerei is a Kraftwerkig vezetnek. David Bowie pedig elismerte, hogy Florian Schneider hatással volt rá.

Schneider párhuzamosan játszott strukturált és improvizatív zenét a hatvanas évek végén. Tagja volt többek között a Pissoff formációnak is, ami a Joseph Beuys tanítványának, Eberhard Kranemannak és baráti társaságának volt folyamatosan változó felállású, nem hagyományos zenekara, amiben 1967-től egy évig az akkor fuvolán játszó zenész is tagja volt. 

Florian Schneider négy évtized után, 2008-ban hagyta ott a Kraftwerket. Amíg a zenekar tagja volt, addig a Kraftwerk 10 stúdióalbumot adott ki. 2014-ben életműdíjjal tüntették ki. A koronavírus-járvány előtt a zenekar még úgy tervezte, hogy észak-amerikai turnéra indul, megünnepelve fennállásának 50. évfordulóját.

A zene mellett érdekelték társadalmi problémák is, 2015-ben a belga Dan Lachsmannal és az Atom*, illetve Señor Coconutként is ismert Uwe Schmidttel készített Stop Plastic Pollution címmel zenét, az óceánok tisztaságáért kampányoló Parley for the Oceans szervezetnek készítettek. 

https://zenefuleidnek.blogstar.hu/./pages/zenefuleidnek/contents/blog/94438/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?