3841 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt újabb 8 krónikus beteg, ezzel 517 főre emelkedett az elhunytak száma.
Blogolj!

50 éve jelentette be McCartney a Beatles feloszlását

Bár utolsó hivatalos koncertjüket San Franciscóban adták 1966. augusztus 29-én és ezek után már csak a lemezekre koncentráltak. Miközben megőrizték óriási népszerűségüket, pénzügyi helyzetük azonban rosszabbodni kezdett. Menedzserük, Brian Epstein 1967-es halála után, a zenekar pedig elkezdett szétesni.

1970-ben Paul McCartney szólóalbumot adott ki, melynek kapcsán készült interjúban jelentette ki a zenész, hogy a zenekar felosztlott, a világ egyik legmeghatározóbb zenekara nincs többé. A feloszláshoz személyes feszültségek, kreatív nézetkülönbségek és kiégés vezettek, de ne feledjük Yoko Ono személyét is, akinek sok rajongó varrja nyakába a zenekar megszűnését.

Utolsónak minősíthető koncertjük egy, az Apple stúdió tetején történő élő fellépés volt 1969 januárjában, amelynek a felvételei végül a Let It Be albumon jelentek meg. 1969-ben vették fel utolsó valóban közös albumukat, az Abbey Roadot.  Az újraegyesülés reménye pedig John Lennon 1980-as halálával végleg elveszett.

A Beatles a rockzene legnagyobb hatású és legsikeresebb zenekara, akik 2004 végéig világszerte több mint 1,3 milliárd lemezt adtak el. A Beatles tagjai John Lennon (ének, vokál, ritmusgitár, billentyűs hangszerek), Paul McCartney (ének, vokál, basszusgitár, zongora),George Harrison (ének, vokál, szólógitár) és Ringo Starr /eredeti nevén Richard Starkey/ (dob, vokál) voltak; mindannyian az angliai Liverpoolban születtek. A zenekar elsődleges dalszerzői Lennon és McCartney voltak. Karrierjük során kiadott lemezeik többségének a producere George Martin volt. Menedzserük 1967-ben bekövetkezett haláláig Brian Epstein volt.

A Beatles több eladási rekordot is felállított és több mint ötven Top 40-es kislemezük jelent meg. Az első brit zenekar volt, mely folyamatos népszerűségre tett szert az USA-ban, nem kevesebb, mint 27 no.1. helyezett dalt jegyezve csak Nagy-Britanniában és az USA-ban; ennek köszönhetően a Beatles a 20. század legsikeresebb zenekara lett. Az EMI 1985-ös becslései szerint addigra már több mint egymilliárd lemezt adtak el világszerte. „Yesterday” című daluk a modern kori zenetörténet legtöbbször feldolgozott dala.

https://zenefuleidnek.blogstar.hu/./pages/zenefuleidnek/contents/blog/93142/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?