3841 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt újabb 8 krónikus beteg, ezzel 517 főre emelkedett az elhunytak száma.
Blogolj!

Negyvenkét éve jelent meg klasszikus Rainbow utolsó nagylemeze

Dorogi László

A klasszikus Rainbow-nál nem sok legendásabb felállás létezett a rock and roll történelmében. Ritchie Blackmore tépte a húrokat, a két lábon járó metálikon, Dio pedig gyémánt torkával keltette életre a varázslatot. Négy éven át tartó kapcsolatukból három zseniális lemezgyerek született.

Ritchie Blackmore nem tartozik a rock and roll történelmének top gitárosai közé, de 1975-ben valami olyasmit álmodott meg, ami hatalmas nyomot hagyott a könnyűzenei élet orcáján. A Rainbow a klasszikus hard rock, heavy metal nyomvonalát kívánta tovább taposni, amelyet debütáló, nemes egyszerűséggel Ritchie Blackmore's Rainbow névre keresztelt albumával azonnal nyomatékosított. A korongról olyan ikonikussá váló dalok robbantak be a köztudatba, mint a Man on the Silver Mountain, a Catch the Rainbow, vagy éppen a Temple of the King.

A sikert meglovagolva, egy évvel később újabb lemezt adott ki a banda, az 1976-os Rising is tartogatott bőven csemegéket, a Tarot Woman, a Starstruck és a Stargazer azóta is zenekarok tömkelegének szolgáltat kedvelt feldolgozási témát.

A brit fogat 1977 májusában vonult ismét stúdióba, hogy rögzítse harmadik - Ronnie James Dióval utolsó - nagylemezét. Geoff Ginsberg, az AllMusic alkalmazottja akkor már sejtette, hogy a klasszikus felállás üstökösként robbant be és úgy is fog elégni, akkor azt írta a Long Live Rock 'n' Roll korongról: talán ez lesz az utolsó nagyszerű lemeze a Rainbownak. Ez így is lett, annak ellenére, hogy a Dio utáni korszakban is sikerült egy-két híres dalt összehozniuk.

A Long Live Rock 'n' Roll 1978. április 9-én "látta meg a napvilágot" és a zenekar első két korongjához hasonlóan a dalok szövegvilágának középpontjában a mágia, a varázslók, a sárkányok és a misztikum állt, ami egyre kevésbé ragadtatta el Blackmore-t. Egyes szakértők szerint éppen ezzel, a Dio által megteremtett varázslatos világgal ágyazott meg a Rainbow a későbbi power metal szubkultúrának, de a gitáros bandavezér sokkal kommerciálisabb vonalra kívánta terelni zenekarát.

Blackmore azonban a Long Live Rock 'n' Roll megjelenése után úgy döntött, ideje megtörni a fantáziavilág zománcát és ezzel tulajdonképpen alá is írta a klasszikus Rainbow halálos ítéletét. Dio nem tudta lenyelni ezt a békát és úgy döntött, kilép a zenekarból. Blackmore egy 1979-es interjúban úgy fogalmazott, ha elég jó lett volna Dio a Rainbownak, még mindig a zenekar tagja lenne.

"Ronnie nagyon jó énekes, még mindig kedvelem, de nagyon közönyössé vált. Biztos vagyok benne, ha itt lenne, vitatkozna ezzel az állítással, de ez van. Az elmúlt két évben mindent megtettem, amit kért, olyan melódiákat, dallamokat írtam, amelyekre szövegeket írhat, de úgy tűnt, már nem akarja ezt csinálni"

- mondta akkor a gitáros, aki ezt követően még jó sok frontembert elfogyasztott, szóval nem biztos, hogy csak Dio füle mögött lapult vaj ebben a konfliktusban.

Szerencsére a Long Live Rock 'n' Rollt azért még sikerült összehozni, olyan legendás dalokat hagyva az utókornak, mint a Kill The King, vagy a korong címadója.

https://zenefuleidnek.blogstar.hu/./pages/zenefuleidnek/contents/blog/93095/pics/lead_800x600.jpg
Hard Rock,Heavy metal
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?