3841 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt újabb 8 krónikus beteg, ezzel 517 főre emelkedett az elhunytak száma.
Blogolj!

A könnyűzenei fesztiválokat is térdre kényszeríti a koronavírus

Dorogi László

A jelentős - és kevésbé jelentős - európai könnyűzenei fesztiválok szervezői sorra jelentik be a nyári dzsemborik törlését. A nagyobb hazai fesztiválok közül egyelőre még mind talpon, de csak idő kérdése, mikor esnek el.

Fotó: meyersound.com

Kedden Európa egyik legnagyobb zenei fesztiváljának, a dán Roskildének a szervezői is bedobták a törölközőt és bejelentették: a koronavírus-járvány miatt idén elmarad a legendás "összejövetel". A Woodstock fesztivál nyomán először 1971-ben megrendezett dzsemborin tavaly olyan sztárok álltak színpadra mint Bob Dylan, Robert Plant a Led Zeppelin alapítója, vagy éppen a The Cure, idén pedig az amerikai szupersztár, Taylor Swift vitte volna a pálmát.

A Roskilde fesztivált június 29. és július 6. között rendezték volna meg a Koppenhágától nem messze található városban, de nem ez az első nagyszabású könnyűzenei tömegrendezvény, aminek törléséről döntöttek. A brit Isle of Wight és a metálfanok Mekkájának számító Download fesztivál sem úszta meg a koronavírus-járvány súlyos gyomrosát. Előbbin évente nagyjából 70 ezren, utóbbin 80 ezren is megfordulnak. A Downloadon idén olyan rocklegendát léptek volna fel, mint a Kiss, az Iron Maiden vagy a System of a Down - utóbbi formáció Magyarországon is koncertezne idén...

A szintén a brit fesztiválpalettát erősítő Glastonbury-t sem rendezik meg idén, de elmarad az osztrák Nova Rock is.

Bár itthon a legtöbb embert megmozgató fesztiválok - mint a Sziget, vagy a VOLT - egyelőre kitartanak, igencsak kérdéses, hogy megrendezhetők lesznek-e a koronavírus-járvány árnyékában. Az európai fesztiválok példájából kiindulva a válasz: aligha. És ez különösen igaz a soproni VOLT-ra, amely július első hétvégéjén lenne esedékes, de ugyanígy veszélyben van a dunaújvárosi Rockmaraton is, amely mára a rokkerek egyetlen tisztán rock- és metál zenei fesztiválja maradt az országban.

A magyar könnyűzenei fesztiválszezont az elmúlt években hagyományosan megnyitó Fishing on Orfű szervezői éppen kedden jelentették be, hogy elhalasztják a bulit az eredetileg tervezett júniusi időpontról és augusztus 26-tól 29-ig tartják meg. Ők ezt viszonylag kisebb áldozatokkal - vagy még azokkal sem - megtehetik, hiszen fellépőik magyarok, viszont azok a fesztiválok már sokkal nehezebb helyzetben vannak, akik külföldi fellépők "segítségével" adják el bérleteiket, napijegyeiket, hiszen a neves külföldi sztárok már aligha tudnak idomulni egy-egy halasztáshoz.

Az első és legfontosabb persze mindenkinek az egészsége, így ha vérző szívvel is, de le kell mondanunk a nyári bulik jelentős részéről. A legtöbb zenekar egyébként szemmel láthatóan minden tőle telhetőt igyekszik megtenni azért, hogy az elmaradó koncerteket más időpontban pótolja, vagy visszatérítse a már megváltott jegyek árát. Ne feledjük, a zeneipar azon iparágak közé tartozik, amely nagyon megsínyli a koronavírus-járvány okozta intézkedéseket, hiszen bevétele jelentős hányadát az élő koncertek és fesztiválok teszik ki. A zenészek, énekesek, zenekarok most átmenetileg felköltöztek az internetre és a közösségi médiában igyekeznek szórakozni és szórakoztatni, így bárki, akinek arra lehetősége van, támogassa őket. Például azzal, hogy jogtisztán szerzi be albumaikat, számaikat.

https://zenefuleidnek.blogstar.hu/./pages/zenefuleidnek/contents/blog/92989/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?