Blogolj!

Most akkor lopott Katy Perry, vagy nem?

Dorogi László

Katy Perry plágium-ügye lassan régebb óta tart, mint a száz éves háború. Tavaly egy bíróság kimondta, hogy plagizált az énekesnő, most egy másik azt, hogy mégsem. Ki tegyen itt igazságot?

Fotó: NBC

A popiparban nem ritka, hogy két, esetleg több előadó egymástól függetlenül nagyon hasonló dallamot alkot meg. Ha logikusan belegondolunk, ez nem is annyira ördögtől való, hiszen a popdalok egy jól behatárolható dallamkészletből dolgoznak, s mivel futószalagon gyártják le a slágereket a slágergyárosok, elkerülhetetlen, hogy néha hasonló dallamívek ütik meg a fülünket.

Katy Perry a Dark Horses című nótájával szaladt bele a rengetegbe, ugyanis egy Perry Flame (a névegyezés tényleg a véletlen műve) névre hallgató keresztény rapper azzal vádolta meg, hogy ellopta 2009-ben kiadott Joyful Noise számának dallamkészletét. Tavaly nyáron végre ítélet is született az ügyben, amely kimondta: Katy Perry bűnös, ellopta Flame ötletét és ebből kasszírozott csinos kis összegeket.

Döntött a bíróság: Katy Perry plagizálta az egyik legnépszerűbb dalát

Már egy ideje húzódott Katy Perry koppintásos ügye, amiben most új fejlemények születtek, ugyanis egy Los Angeles-i bíróság hétfői döntése szerint az énekesnő egy keresztény rapper dalából másolt részleteket Dark Horse című 2013-as slágeréhez. Az eredeti szám: Az ítélet szerint az énekesnő Marcus Gray Joyful Noise című 2008-as dalának egyes elemeit használta slágeréhez.

Egy másik bíróság azonban most, néhány hónappal később mégis felmentette a popénekest. Az ügyben ítéletet hirdető bírónő elmondása szerint, a keresztény rapszám kérdéses zenei futam se különösen eredeti, sem rita hangkombináció nem volt, így meg aztán bárki kitalálhatta volna saját kútfőből.

Az ítélet már csak azért is lehet üdvözítő Katy Perry és csapata számára, mert különben 890 millió forintnak megfelelő kártérítést kellett volna fizetnie Flame-nek. Az énekesnő ügyvédje, Christine Lepera a zeneszerzők és a zeneipar fontos győzelmeként könyvelte el az ítéletet.

Snyder bíró egyébként a múlt héten a Led Zeppelin együttes Stairway to Heaven című számával kapcsolatos plágiumperben hozott felmentő ítéletet is idézte indoklásában. Az együttes esetében szintén azt vizsgálta a bíróság, hogy egyszerű zenei motívumokért lehet-e szerzői jogokat érvényesíteni. A Dark Horse-ügynek viszont még közel sincs vége, Flame-ék jelezték, kérdés nélkül fellebbeznek az ítélet ellen.

Címkék: Pop
https://zenefuleidnek.blogstar.hu/./pages/zenefuleidnek/contents/blog/91978/pics/lead_800x600.jpg
Pop
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?