Blogolj!

Összeáll a klasszikus Red Hot Chili Peppers

Dorogi László

A kultikus kaliforniai rockbanda Instagram oldalán jelentette be vasárnap, hogy visszatér a zenekarba John Frusciante gitáros.

Fotó: forbes.com

Hatalmas ajándékot kaptak karácsonyra a Red Hot Chili Peppers rajongói és még csak a Szentestét sem kellett kivárniuk. A banda rövid közleménnyel robbant bele az internetbe vasárnap: Josh Klinghoffer gitáros távozik a zenekarból és a helyét John Frusciante veszi át. Illetve vissza, kinek hogy tetszik.

Frusciante ezzel harmadik RHCP-s korszakát kezdi el, aki 1988 és 1992 között muzsikált először a kaliforniai bandában, majd 1998-ban tért vissza, hogy aztán 2009-ben ismét búcsút mondjon a társaknak.

Azt nem lehet mondani, hogy a Red Hot Chili Peppers gitárosi posztja a legbiztosabb állás a világon, az 1983-ban alapított zenekar első lemezén Jack Sherman, a következő két korongon Hilel Slovak tépte a hathúrost, ám utóbbi 1988-ban túladagolta magát heroinnal és meghalt, az ő helyét vette át tulajdonképpen Frusciante.

A Flea - aki a világ egyik legkülönlegesebb basszusgitárosának számít - vezetett RHCP Frusciante-tal a soraiban készítette el legsikeresebb lemezeit, ezek közé tartozik az 1991-es Blood Sugar Sex Magik, amelyen olyan dalok találhatók, mint a Give it Away, az Under The Bridge, vagy a Suck My Kiss.

Az album akkorát szólt, hogy addig soha nem látott népszerűséget hozott az RHCP-nek, a hirtelen jött csillogás pedig mint korábban oly sokakat, Frusciante-et is bedarálta. A drogproblémákkal küzdő zenész 1992-ben turné közben hagyta ott először a zenekart, ám nélküle nem volt az igazi a történet, ezrt hat évvel később Flea kérésére visszatért. Nagyon jól tette, ugyanis a visszatérését követő években született meg a Californication, a By The Way és a 2010-es évek egyik legmeghatározóbb rockalbuma, a Stadium Arcadium is.

Frusciante és a zenekar kapcsolata 2009-re ismét megfáradt, a gitáros szólókarrierbe kezdett és újra elhagyta a bandát. Ekkor érkezett meg a zenekarba Josh Klinghoffer, akivel két korongot dobott piacra az RHCP, de ezek egyike sem tudta megközelíteni színvonalában a Frusciante neve által fémjelzett albumokat. És az is az igazsághoz tartozik, hogy ő sem tudott szólóban semmiféle maradandó dolgot megalkotni. Úgy látszik, ez már csak így együtt megy nekik.

Azt egyelőre nem tudni, hogy most meddig marad sértetlen a gitáros és a zenekar fúziója, az mindenesetre már most biztos, hogy a jövő évi turnéját vele kezdi meg a csapat. Aztán remélhetőleg jönnek az új dalok is, amelyek kiköszörülik az elmúlt egy évtizedben a Red Hot Chili Peppers nevén esett csorbát.

Címkék: Rock
https://zenefuleidnek.blogstar.hu/./pages/zenefuleidnek/contents/blog/87517/pics/lead_800x600.jpg
Rock
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?