Blogolj!

Taylor Swift szerint Soros György a popipar egyik bábmestere

A popipar résztvevőinek élete nemcsak játék és mese. Hallottál már a gonoszról, a csúf, kopasz Sorosról?

Fotó: Showbiz Cheat Sheet

Alaposan kifakadt Taylor Swift csütörtökön a Billboard Women in Music zenei rendezvényen. Aki nem ismerné a 29 éves hölgyet, annak elmondom: Swift az egyik, ha nem a legsikeresebb popelőadó ma a világon. November végén megdöntötte Michael Jackson díjrekordját az Amerikai Zenei Díj történetében, korábban ez egyetlen énekesnek, vagy előadónak sem sikerült, a 25. trófeáját zsebelte be az American Music Awards-on néhány hete.

Swift-et a gálán nemcsak az év, egyenesen az évtized legjobb előadójának választott meg a közönség, de ő lett a legjobb pop/rock kategóriában "versenyző" énekesnő, a kedvenc felnőtt kortárs előadó, de Lover című lemezét is a legjobb pop/rock kategóriájú albumnak szavazták meg.

A tízszeres Grammy-díjas énekesnő pályája 2006-ban indult világhódító útjára, pillanatok alatt rajongók millióinak szívét és fülét nyerte el. Első kislemeze többszörös platina lett az Egyesült Államokban, második albuma 11 hétig vezette a Billboard kétszázas listáját. Ez utóbbival tört be a nemzetközi piacra is, a Love Story-t és a You Belong With Me című számokat már a magyar zenecsatornák is orrba-szájba pörgették. 2009-ben a Billboard magazin az Év előadójának választotta meg, pályafutása pedig töretlenül szárnyal: világszerte 20 millió lemezt és 50 millió kislemezt adott el.

Menedzsert viszont nagyon rosszul választott, ezt persze akkor még nem tudhatta. Az énekesnő idén nyáron beszélt arról először, hogy Scooter Braun éveken át zaklatta és kihasználta őt, tette mindezt annak apropóján, hogy Braun megvásárolta Swift korai felvételeinek a jogait egykori kiadójától. A többek között Justin Bieber és Ariana Grande menedzsereként is ügyködő Braun cége 300 millió dollárért vásárolta meg a Swift-dalok jogait, ezt pedig törvényesen tehette meg, ugyanis az énekesnő akkori szerződése szerint nem rendelkezett a saját zenéinek a jogával.

A jogkivásárlás hat albumot érint, Swift pedig még nyáron tervbe vette, hogy szőröstül-bőröstől újra rögzíti ezeket a lemezeket, hogy aztán az új jogok - és természetesen az ezzel járó jogdíjak - a saját zsebébe vándoroljanak. Valahol azért furcsa, hogy egy előadó a saját szellemi termékéből származó bevételekért kell, hogy harcoljon, de így működik a show-biznisz, fogadjuk el. Vagy ne.

No, de kanyarodjunk vissza a Billboard Women in Music rendezvényre, ahol Swift ismét erőteljesen kiállt saját ügye mellett, amely nagyon sok előadót érint, nemcsak Hollywoodban, hanem világszerte.

"Úgy veszik meg a zenénket, mintha csak ingatlan volna"

- hívta fel a figyelmet Swift az amerikai show-bizniszben jelenlévő problémára. Az énekesnő kijelentette, a magántőke fokozott jelenléte miatt egyes befektetők úgy adják-veszik a szellemi termékek feletti jogokat, hogy magukat az alkotókat meg sem kérdezik.

Swift Soros Györgyöt, a Carlyle Group-ot és a 23 Capital névre hallgató befektetőket jelölte meg legveszélyesebb fenevadként a popipari piacon, ám az énekesnő azt is sérelmezi, hogy ezen nagytőkések mind segítették Braun törekvéseit, hogy felvásárolja első hat lemezének jogait.

"Ez mind az én jóváhagyásom nélkül, a velem való konzultáció vagy a beleegyezésem nélkül történt. Miután megtagadták tőlem a lehetőséget, hogy megvegyem a saját zenémet, a teljes zenei katalógusom el lett adva Scooter Braun Ithaka Holdingjának egy olyan üzletben, amelyről úgy értesültem, hogy azt a Soros család, a 23 Capital és a Carlyle Group támogatták. Mind a mai napig ezek közül a befektetők közül egyik sem vette a fáradtságot, hogy kapcsolatba lépjen velem, vagy közvetlenül a stábommal. Hogy befektessenek belém. Hogy megkérdezzék, hogy érzem magam a művészetem, a zeném, amit én magam írtam, a videók, amiket én készítettem, a rólam készült fotók, a kézírásom és az albumok kinézetének új tulajdonosával kapcsolatban"

- nyilatkozta Swift a Rolling Stone magazinnak.

"A valóság az, hogy a magántőke az, ami hozzájárult, hogy ez az ember azt gondolja, a saját közösségi médiás posztja szerint, hogy meg tud vásárolni engem"

- mondta el véleményét az énekesnő Braun akciójáról.

Címkék: Pop
1
https://zenefuleidnek.blogstar.hu/./pages/zenefuleidnek/contents/blog/87488/pics/lead_800x600.jpg
Pop
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-12-17 18:06:50
Van olyan részterülete a világ jelenlegi aktuális tevékenységének, amihez ennek az aljas, mocskos spekulánsnak nincs valami köze ?!
Másképp kérdezem:
Van olyan területe a világnak, ahol ez a szemétláda még nem vett meg mindent a mocskos, rabolt pénzén ?!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?