Blogolj!

Elhunyt Marie Fredriksson, a Roxette énekesnője

Ragnar Volarus

Az együttes a Facebookon hozta nyilvánosságra a tragikus hírt. Fredrikssonnál 2002-ben diagnosztizáltak agydaganatot. 

Családja, magyar származású férje, Mikael Bolyos - akivel már 1994 óta házasok - és két gyermekük gyászolják. A svéd Expressnek eljuttatott gyászközleményében a család úgy fogalmaz: "mély szomorúsággal kell közölnünk, hogy az egyik legnagyobb és legszeretettebb művészük elment. Marie Fredriksson december 9-én reggel halt meg korábbi betegségének következményeként".

Azt énekesnő 61 éves volt.

A Roxette másik tagja, Per Gessle Twitteren posztolt ki egy búcsúüzenetet, melyben azt írja:

Az idő annyira gyorsan telik. Nem is volt olyan rég, hogy éjjeleken és nappalokon át álmodoztunk a kis lakásomban. És micsoda álom ez, amit végül megosztottunk egymással! Megtisztelve érzem magam, hogy találkozhattam a tehetségeddel és nagylelkűségeddel. Minden szeretetem küldöm neked és a családodnak. Semmi sem lesz már ugyanaz.

A különleges hangú svéd énekesnő és társa, Per Gessle 1986 óta zenéltek együtt Roxette néven, olyan dalokkal megörvendeztetve a világot, mint a Sleeping in my car vagy éppen a Listen to your heart. A duó tagjai 2015-ben újabb nagy turnéra indultak, melynek keretében ismét ellátogattak Magyarországra is. Ekkor már széken ülve és egy fémállványra támaszkodva tudott csak fellépni Marie. Sajnos 2019. december 10-én, 17 évnyi küzdelemmel a háta mögött, végül alulmaradt a betegséggel szemben.  

Először 1981-ben lépett fel Marie Fredriksson Per Gessle együttesével, a Gyllene Tiderrel, ekkor még háttérvokalistaként, majd mindketten kiadtak szólólemezt is, végül 1986-ban az EMI svéd leányvállalatának buzdítására állt össze Gessle és Fredriksson, hogy felvegyék első közös, angol nyelvű számukat a Neverending Love-ot, immár Roxette név alatt. 1986 októberében megjelent első nagylemezük, a Pearls of Passion. 1987-ben Fredriksson harmadik szólóalbuma is elkészült, majd 1988-ban megnyerte a legjobb női pop/rock előadónak járó svéd Grammis Díjat, valamint két Rockbjörnen díjat (legjobb svéd album, legjobb svéd női előadó).

A Look Sharp! című album 1988 októberében jelent meg Európában, majd később az EMI az USA-ban is kiadta a The Look-ot. 1989. április 8-án a The Look első helyet ért el a Billboard Hot 100 toplistáján, ahol egy hétig tartotta magát, valamint Németországban, Ausztráliában és Japánban is a slágerlisták élére került (összesen 26 országban volt első). A Dressed For Success , a Listen To Your Heart és a Dangerous is hasonló sikert aratott. A Look Sharp! album 8 millió példányban fogyott. Ráadásul az albumért Gessle megkapta a legjobb dalszerzőnek járó Grammy-díjat.

Ez idő tájt a Touchstone Pictures kapcsolatba lépett az EMI-jal és a Roxette-tel, hogy a készülő Micsoda nő című filmhez komponáljanak egy számot. Ez volt az 1987-es It Must Have Been Love, amely talán az együttes legismertebb száma lett.

Következő albumuk, a Joyride 1991 márciusában jelent meg. A címadó dal hamarosan olyan népszerűségre tett szert, mint korábban a The Look. Ezt követte a Fading Like A Flower (Every Time You Leave) és ekkor turné keretében 108 koncertet adtak 1,7 millió rajongó előtt, az USA-ban is felléptek. A Joyride album végül 10,5 millió példányban kelt el. 

1992-ben Marie kiadta a Den Ständiga Resan c. svéd nyelvű szólóalbumát, mely Skandináviában ostromolta a listákat. 1992 augusztusában jelent meg a Tourism című albumuk, melyen jó néhány dal található, melyet a Join the Joyride turné alatt vettek fel, különböző hotelszobákban és egyéb helyeken. Erről az albumról jelent meg a How Do You Do! c. dal, mely hatalmas siker lett. A következő kislemez egy gyönyörű ballada, a Queen Of Rain volt. Az album - eladási adatok alapján - nem tudott felzárkózni a Joyride-hoz, de 5 millió példányban fogyott. 

1993-ban a duó kicsit visszafogottabb lett, mint az előző években. Marie Inez-Josefin nevű lányának adott életet áprilisban. 1993-ban kiadták a Super Mario Bros. c. film soundtrackjét, az Almost Unreal-t. Bár a film sikere csekély volt, a dal hatalmas európai nyári sláger lett.

1994 áprilisában jelent meg a duó ötödik stúdióalbuma, a Crash! Boom! Bang!. Az első kislemez, a Sleeping in my Car hatalmas siker lett, ezzel a számmal sikerült a nagy visszatérés. Az albumról olyan kislemezeket másoltak ki, mint a Crash! Boom! Bang!, a Fireworks, a Run to You, és a Vulnerable, az I'm Sorry c. szám Brazíliában 1. helyezést ért el. 

1995 őszén jelent meg a szintén többszörös platinalemez Dont't Bore us - Get to the Chorus - Roxette's Greatest Hits c. válogatáslemezük. Az album 18 számot tartalmaz, 14 régebbi nagy slágert és 4 újat (You Don't Understand Me, June Afternoon, She Doesn't Live Here Anymore és az I Don't Want to Get Hurt). 

A duó 1996-ban kiadta a Baladas en Espanol című spanyol nyelvű albumukát, mely Spanyolországban platinalemez, Dél-Amerika számos országában aranylemez lett. Ez az album 12 lassú számot tartalmaz. Nem vadonatúj dalokról van szó, a régebbi angol nyelvű balladáikat írta át egy spanyol szövegíró (Luis Gomez Escolar). Bár sem Marie, sem Per nem tud spanyolul, az album (és persze az énekhang) tökéletesre sikerült. Az album 1 millió példányban kelt el.

1998-ban a Roxette megkezdte vadonatúj albumának (Have a Nice Day) felvételeit. A dalok egy részét svédországi stúdiójukban, másik részét a Spanyolországban található El Cortijo-ban vették fel. Az album 1999. február 23-án jelent meg, rajta a Wish I Could Fly c. slágerrel. A dal előkelő helyezéseket ért el így a duónak ismét sikerült a nagy visszatérés. Sokak szerint a dal a Roxette legeslegjobb száma. A Wish I Could Fly után a következő kislemez az Anyone lett - a kiadó javaslatára (eredetileg a Crush On You-t akarták kimásolni). Bár az Anyone (1999 májusában jelent meg) egy gyönyörű ballada (a rádiók is sokat játszották), számos országban megbukott, részben a videóklip miatt, melyben Marie belegyalogol a tengerbe, összecsapnak a feje fölött a hullámok, végül mentő viszi el. Sok tévétársaság csak későn este, vagy egyáltalán nem játszotta a klipet (szerintük öngyilkosságra buzdított a klip).

2000 januárjában a Roxette MTV Music Awards díjat kapott. A duó a legtöbbet eladott skandináv együttes kategóriában nyert. Ugyanebben az évben az USA-ban megjelent a Don't Bore Us - Get to the Chorus, Greatest Hits című válogatásuk, melyen helyet kapott új számként a Wish I Could Fly és a Stars. Az 1995-ös, hasonló című válogatásról - az akkori új számok közül - csak a You Don't Understand Me maradt a lemezen.

2001 áprilisában a duónak megjelent a Room Service című albuma. Az album néhány európai országban (Svédország, Németország, Ausztria, Svájc, Finnország) és Dél-Amerikában is a listák élére került. Angliában és más európai országban kevésbé volt sikeres. Az album első kislemeze a The Centre of the Heart lett. 

2002-ben megjelent a Ballad Hits című válogatás a Roxette legnagyobb romantikus slágereivel valamint két új számmal. 2002 ősze aztán a Roxette legsötétebb hónapja volt. A szőke díva még 2002. szeptember 11-én szenvedett balesetet a saját fürdőszobájában, megcsúszott és úgy beütötte a fejét, hogy agyrázkódást kapott. Később az orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy az énekesnőnek agytumorja van, így a soron következő turnéjukat le kellett mondania. Pár héttel később már el is távolították a daganatot, amelyről kiderült, hogy rosszindulatú volt, ezért az énekesnőnek hónapokig kemoterápiára és sugárkezelésre kellett járnia. 

2003-ban megjelent a válogatás második része Pop Hits címen a pörgösebb slágerekkel és szintén két új számmal. Marie megbirkózott a rákkal, de mivel a műtét maradandó nyomokat hagyott rajta, félő volt, hogy soha többet nem tud színpadra állni.

2006-ban a Roxette megalakulásának 20 éves évfordulójára újabb válogatással jelentkeztek, kiadták a ROXBOX-ot, melyben rengeteg demo és egyéb érdekes felvétel kapott helyet. Roxette Hits címen egy kevésbé bő változat is megjelent.

A Roxette kényszerszünete idején Per szólóban nyomult svéd és angol nyelven is, ez utóbbival 2009 tavaszán körbeturnézta Európát és a rajongók legnagyobb örömére az amszterdami koncerten vendégként fellépett Marie is, majd bejelentették, hogy a Roxette visszatér.

2009 őszén 8 év kihagyás után a Roxette újra fellépett, a Night of the Proms koncertsorozat keretén belül Belgiumban, Hollandiában és Németországban. 2010-ben hat önálló koncertet adtak, kettőt Svédországban, egyet Norvégiában és Dániában, valamint kettőt Oroszországban, mindenhol óriási sikerrel.

A popsztár rákos megbetegedése ellenére is egy ideig olyan energikus és lehengerlő a színpadon, mint 30 évvel ezelőtt. Bár sokan aggódtak állapota miatt, Maire Fredriksson sokáig úgy tűnt, tünetmentes. Vagy legalábbis a megváltozott egészségi állapotával megtanult együttélni. Az énekesnő szerelmes volt a színpadi létbe, nem akart visszavonulni, zenésztársa szerint a gyógyulásban is segítette őt, hogy időnként koncerteztek. Néhány évvel ezelőtt aztán újra romlani kezdett az állapota, a 2015-ös budapesti fellépés után pedig sokakban megfogalmazódhatott a kérdés, vajon mi lehet vele, rendesen meggyógyult-e, nincs-e esetleg komolyabb baja, és nem lett-e volna jobb ötlet, ha inkább a pihenést választja? Választ sosem kapunk, Marie Fredriksson most már örökre megpihent. 

https://zenefuleidnek.blogstar.hu/./pages/zenefuleidnek/contents/blog/87256/pics/lead_800x600.jpg
Csillag az égben
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?