Orbán: nemzeti konzultáció kezdődik
Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken.
Blogolj!

Több tényező is közrejátszott a Szigetes pánik kialakulásában

Dorogi László

Ahogy arról a Blogstar is beszámolt, hatalmas tömeg gyűlt össze szerda este a popsztár Ed Sheeren Szigetes koncertjére, s akadtak olyanok, akik - fogalmazzunk finoman - nem feltétlenül élvezhették felhőtlenül kedvencük előadását. A gigantikus embertömegben néhány helyen pánikhangulat tört ki, s akadtak olyanok is, akiknek az italos pultokba kellett bemenekülniük a tömeg nyomása elől.

Majdnem tragédia történt tegnap a Szigeten

Óriási pánik alakult ki tegnap a nagyszínpadnál, amikor a teltházas Ed Sheeran koncerten a hömpölygő tömeg oldalra szorult és gyakorlatilag egymáshoz paszírozódtak az emberek. Csak a pultosok lélekjelenlétén múlt, hogy nem történt tragédia, elkezdték áthúzni a bárpultok mögé rosszul letteket.

Ed Sheeren koncertjét egyébként 60 ezer(!) ember tekintette meg a fesztiválon, ez pedig brutális szám, ugyanakkor Benis Dániel, a Sziget műszaki vezetője az Indexnek elmondta, a Nagyszínpad előtti tér összesen 2,2 hektáros, a szervezők szerint pedig pontosan 60-65 ezer ember "befogadására" alkalmas, tehát papíron bár kimaxolta a fesztivál a szerdai nap kapacitását, nem voltak többen a megengedettnél, biztonságosnál.

A Sziget napi maximális kapacitása egyébként 95 ezer ember, ennyien férnek el biztonságosan a fesztiválterületen a különböző színpadok és sátrak erdejében, tavaly a hét nap alatt összesen 565 ezer ember fordult meg a fesztiválon, ami átlagosan napi 80 ezer fesztiválozót jelent, ebből három nap is telt házas volt - ez egyébként rekordlátogatottság a fesztivál történetében.

A Sziget szervezői arról tájékoztatták az Indexet, hogy a Nagyszínpad előtti területet bővítették tavaly óta, és a főbb gyalogos útvonalakat is szélesítették, hogy a fesztiválozók kényelmesebben tudjanak közlekedni akkor is, ha tömeg alakul ki, de a szerda esti pánikhangulat kialakulásához hozzájárulhatott az is, hogy a Nagyszínpad előtti tér fizikailag mégsem bír el annyi embert, mint azt a szervezők gondolják.

Benis Dániel elmondta, három oka lehetett annak, hogy szerda este pánikhangulat alakult ki Ed Sheeran koncertjének idején: egyrészt akadnak olyan emberek, akik alapvetően nem érzik magukat biztonságban nagy tömegben és ennek hatására nyugtalanul viselkednek, másrészt a vörös hajú popsztár olyan embereket is bevonzhat koncertjeire, akik egyébként nem rutinos fesztiválozók, tehát nem voltak még ilyen nagy közönségű koncerten. Harmadrészt pedig a hőség, a magas páratartalom is hozzájárult ahhoz, hogy egyes emberek szélsőségesen viselkedjenek és pánikot keltsenek.

Benis hozzátette, a Nagyszínpad előtti tér befogadóképessége nem csak a terület, hanem az oda és onnan elvezető utak keresztmetszetének a függvénye is, miközben szigorú katasztrófavédelmi sztenderdeknek kell megfelelniük, s bár az elmúlt három évben számos fejlesztés történt ezen a téren - sok utat nyilvánítottak menekülési útvonallá többek között -, a fesztiválról kifelé tartó tömeg egy ilyen koncert után még mindig elkerülhetetlen.

Címkék: fesztivál
https://zenefuleidnek.blogstar.hu/./pages/zenefuleidnek/contents/blog/82249/pics/lead_800x600.jpg
fesztivál
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?