Orbán: nemzeti konzultáció kezdődik
Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken.
Blogolj!

Meghalt a Ponyvaregény legendás dalának szerzője, a szörfrock keresztapja

Dorogi László

Dick Dale még a műfajon belül sem számított a legnépszerűbb előadónak, de ha nem írja meg a Let`s Go Trippin című dalt a hatvanas évek elején, akkor a műfaj sosem jön létre.

Fotó: Concequence of Sound

81 éves korában vasárnap meghalt Dick Dale, akit nemes egyszerűséggel csak az úgynevezett szörfrock atyjaként tartottak számon. Hogy mi is pontosan az a szörfrock? Nos, a műfaj az 1960-as évek elején tett szert igazán nagy népszerűségre, ebben az időszakban a legmeghatározóbb zenei műfajnak számított a könnyűzenei palettán. Az átlagnál általában gyorsabb tempójú, végtelenül egyszerű tánczenére aggatták rá a kifejezést, a műfaj pedig párhuzamosan fejlődött a rock and rollal. Tulajdonképpen ezek a zenekarok is rock`n`rollt nyomattak végső soron, de egy olyan újfajta hangzással és egzotikus finomsággal megspékelve, ami mégis különállóvá tette őket.

Amiért igazán jelentős áttörést jelentett a könnyűzenében a szörfrock műfaja, az egyrészt a tény, hogy ezek a bandák cserélték le először a nagybőgősöket elektromos basszusgitárral zúzó basszerosokra, másrészt pedig úgy egyesítették a pop zene és a rock and roll elemeit, hogy az erős ritmikus elemek éppen olyan erős melodikus elemekkel társuljanak. A szörfrock daloknak nem volt szövege, mégis tökéletesen testesítették meg a hatvanas évek amerikai fiataljainak szabadságvágyát, a fiatalságot magát és a szörfözéssel összekapcsolt felhőtlen bulizás érzését, ezzel együtt a hatvanas évek második felében már egyáltalán nem számított népszerű műfajnak.

A stílus a Dick Dale által lefektetett alapokra épült fel, a szakirodalom az 1961-ben megjelent, Let`s Go Trippin` című dalt szokta a műfaj első szerzeményének megnevezni, ezt a dalt egyébként később az egyik leghíresebb szörfrock banda, a The Beach Boys is feldolgozta.


Dick Dale-t a Ponyvaregény tette igazán híressé, ami ugye azért is érdekes, mert Quentin Tarantino klasszikusa jóval később, 1994-ben jelent meg, mégis a film által vált világszerte ismertté különböző popkulturális körökben az 1962-ben írt Misirlou című száma - ennek a dalnak a gitártémáját vette kölcsön a Black Eyed Peas is Pump it című slágeréhez.


Annak ellenére, hogy Dale már a hatvanas években is többször küzdött kisebb-nagyobb betegségekkel - rákot is diagnosztizáltak nála -, élete végéig koncertezett, elsősorban azért, hogy fedezni tudja egészségügyi kiadásait.

Címkék: Rock
https://zenefuleidnek.blogstar.hu/./pages/zenefuleidnek/contents/blog/70359/pics/lead_800x600.jpg
Rock
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?