Orbán: nemzeti konzultáció kezdődik
Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken.
Blogolj!

Alternatív mikszáthi vonalon mozgunk

Dorogi László

Az 1990-es években nyers erővel, sorra törtek fel a föld alól az alternatív zenekarok, olyan különböző vonalon ingázó bandák ejtették rabul újszerűségükkel világszerte a rétegcsoportok muzsikahabszoló egyedeit, mint a Nirvana, a Soundgarden, a Rage Against the Machine, a Red Hot Chilli Peppers, hogy a teljesség teljes igénye nélkül megnevezzünk párat. A stílus vírusként terjedt, az underground kimászott a pincékből és garázsokból, a hívő alternatívok pedig szakadt farmerban és bő pulcsiban kezdtek el mászkálni.

Az alter stílus Magyarországon talán később találta meg követőit, de azért a Nyers, a Kimnowak, a Kispál és a Borz vagy a Pál utcai fiúk már az 1990-es években is viszonylag nagy rajongótáborral rendelkeztek. Az elmúlt években gombamód szaporodtak el a kisebb-nagyobb híresebb és kevésbé híres formációk, de őszintén szólva én magam sosem rajongtam a stílusért. Azért, mert gyakran előfordul, hogy valami egészen szarra ráaggatják, hogy ez barátom alter, aztán meg már tessék, jó is. Bele lehet magyarázni. Lófaszt mama. Azért akadnak azért üdítő kivételek.

Fotó: monitormagazin.hu

A Mikszáth Kálmán rajongó keszthelyi csodabogár dobos, Burucs Szabolcs 2004-ben alapította meg a Néhai Bárány - Mikszáth utolsó novellája után - nevű zenekarát öccsével, Burucs Marcell gitárossal és Jakab Attila basszusgitárossal. Alapvetően - és önmagában - már az is eléggé alternatív, hogy egy dobos a zenekar frontembere, azért erre nem láttunk olyan sok példát az egyetemes zenetörténetben, a magukat elektronikus alternatív rock stílusirányzatba soroló srácok pedig nem sokat hazudnak a megjelöléssel. Na jó, semmit.

Az országos ismertséget az Index és az ő "tehetségkutatójuk" hozta meg a bárányoknak, ahol az Egyperces című velős, és tényleg egy perces rock dallal arattak sikert.


A Néhai Bárány egyébként tökéletes névválasztás. Jakab Attila egy interjújában úgy fogalmazott, ő zeneileg Mikszáth rajongó: olyan zenéket kedvel és szeretne megalkotni, mint a novellák. Rövid, tömör, lényegretörő, ugyanakkor nagyhatású. Ezt nálam a Mar/ad című számukkal érték el. A track végén parádés zenei megoldást használnak a srácok, a basszusgitár veszi át a gitár dallamát, miközben a hathúros továbblép egy teljesen disszonáns hangsorral és kitör a katarzis. De nem veszek a részletekbe.


Az elektronikus hangzás egyébként nem ritka az alternatív világban - már amennyit ugye én ismerek belőle - de a Néhai Bárány nagyon okosan nyúl ezekhez az elemekhez. Téve mindezt úgy, hogy nem lesz kellemetlen a fülnek, miközben megtartja nyersségét és nem lesz sterilen megszerkesztett kommunális rétegzene belőle. Szép munka!


Aki pedig többet akar a srácokból, azoknak ajánlom a 2016-os Fishing on Orfű fesztiválon rögzített koncertjüket.

Címkék: Alternative Rock
https://zenefuleidnek.blogstar.hu/./pages/zenefuleidnek/contents/blog/66981/pics/lead_800x600.jpg
Alternative Rock
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?