Orbán: nemzeti konzultáció kezdődik
Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken.
Blogolj!

Ma 70 éves az elektronikus popzene atyja, Jean-Michel Jarre

Ragnar Volarus

Ma hetvenéves Jean-Michel Jarre, az elektronikus popzene egyik úttörője, legkreatívabb és legnagyobb hatású alakja, aki monumentális koncertjeivel a Rekordok Könyvébe is bekerült. 

Fotó: Courtesy Marc Tso

Jarre Lyonban született, és volt kitől örökölnie zenei tehetségét, hiszen apja a többszörös Oscar-díjas filmzeneszerző Maurice Jarre, akinek nevéhez fűződik többek között a Doktor Zsivágó kísérőzenéje. Persze túl sokáig nem élvezhette apja társaságát, mindössze ötéves volt, amikor szülei elváltak, és apja Amerikába költözött, ő viszont édesanyjával Franciaországban maradt.

Egészen kiskorától tanult zongorázni, nagy hatással volt rá a dzsessz és a modern klasszikus zene, különösen Sztravinszkij Tavaszi áldozata. Tinédzserként egy rockegyüttesben is gitározott, de édesanyja ezt nem nézte jó szemmel, szerinte rossz hatással volt fia tanulmányi előmenetelére, ezért elkobozta a hangszereit. Jean-Michel a párizsi konzervatóriumban klasszikus zenét tanult, de egyre inkább vonzotta a kísérletezés, és szerencséjére hamarosan az elektronikus zene prófétája, Pierre Schaeffer francia zeneszerző tanítványa lett. Megismerkedett a szintetizátorral - ami akkoriban még igazi kuriózumnak számított -, és kis lakásának konyhájában stúdiót alakított ki és innen már nem volt visszaút. 

Első kislemeze 1971-ben, első albuma a következő évben jelent meg. Már fiatalon írt dalokat francia sztárok, köztük Francoise Hardy számára, film- és színházi zenéket komponált, többek közt az Égő pajták című 1973-as Alain Delon filmhez, s ő a legfiatalabb zeneszerző, akinek művét - egy elektroakusztikus kompozíciót - bemutatták a párizsi operaházban.

1976-ban megjelent a saját stúdiójában rögzített, hat tételből álló Oxygene című lemeze, amely szerkezetével és hangszerelési formáival, a visszhangok és szokatlan hanghatásai révén teljesen forradalminak számított. Mi sem természetesebb, hogy a nagyon merész anyagot több nagy kiadó nem is volt hajlandó megjelentetni. Így végül egy vállalkozó kedvű kis cég 50 ezer példányt nyomott belőle, de ma már tudjuk, hogy ez nagyon kevés volt. Az albumból összességében végül 15 millió példány kelt el, minden idők legsikeresebb francia lemezei közé tartozik, a 4. tétel az angol slágerlistán a negyedik helyig jutott.

Az 1978-as Equinoxe albumon már saját fejlesztésű hangszerit is használta, így a hangzás még dinamikusabb és ritmusosabb lett, de a 1981-es Magnetic Fields című lemez is felejthetetlenre sikerült. E három klasszikus Jarre-lemezen a hangzás erőssége, hogy a hosszan kitartott, lebegő szintetizátor-futamok folyamába jól dúdolható melódiák úsznak be.

Ezután a kísérletezés korszaka következett. 1983-as Music for Supermarkets című alkotásából mindössze egy példányt nyomtak, amely egy aukción 10 ezer dollárért kelt el. Az 1984-es Zoolookon különféle nyelvű, köztük magyar beszédfoszlányokból kreált zenét, az 1988-as Revolutions Jarre "forradalmian" eklektikus arcát mutatta szimfonikus, indusztriális és etnodzsesszes beütésű szerzeményekkel. A kilencvenes években az aktuális tánczenei irányzatok zenéjébe emelésével próbálkozott, de hamar kiderült: ez nem az ő terepe. Ami nem is meglepő, hiszen Jarre zenéje mindig is kifinomult volt, ellentétben a 90-es évek zenéivel.

2000-ben viszont újat húzott és megjelent első vokális albuma, a Métamorphoses (Átváltozás) és a kiváló zenész azóta sem henyéléssel tölti mindennapjait. Azóta is mintegy féltucatnyi albuma látott napvilágot, a 2015-ös, kétrészes Electronicán olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Pete Townshend, a Tangerine Dream, Laurie Anderson, John Carpenter, a Pet Shop Boys, Gary Numan, Hans Zimmer, Cyndi Lauper. Két éve az Oxygene harmadik részével lepte meg rajongóit (az 1976-os album folytatása 1997-ben született meg), eddigi utolsó lemeze tavaly Radiophonie vol. 9 címmel jelent meg.

Jarre monumentális szabadtéri koncertjeiről is ismert, ezeken lézershow-val, holografikus hatású vetítésekkel olyan látványvilágot teremt, amelyet szerte a világon páratlannak tartanak. Fellépett a gizai piramisoknál és Athénban az Akropolisz lábánál, a kínai Nagy Fal tövében, a karthágói amfiteátrumban és a párizsi Eiffel-torony előtt, a környezetet és az épületeket is látványelemként alkalmazva. 1979-ben a párizsi Concorde téren egymillió néző gyűlt össze fellépésére, 1990-ben ugyancsak a francia fővárosban egy gigantikus méretű piramis színpadon 2,5 millió embert szórakoztatott. Eddigi - és minden idők - legnagyobb koncertjét 1997-ben Moszkva 850. születésnapján adta három és fél millió néző előtt, amivel természetesen bekerült a Rekordok Könyvébe.

Amit még szeretni lehet benne, hogy abszolút nincsenek sztárallűrjei. Egy interjúban megkérdezték tőle, milyen érzés, hogy sok elektronikus zenész legendaként tekint rá, amire azt válaszolta, hogy nagyon megtisztelő, de szerinte már túlnőttek rajta, inkább ő tud ösztönzést meríteni a Chemical Brothers vagy az Orb munkáiból.

JMJ, ahogy a gallok emlegetik, 1995 óta a francia Becsületrend lovagi címének, 2011 óta tiszti rendjelének büszke tulajdonosa. Több mint 80 millió lemeze kelt el szerte a világon, és számos kitüntetés mellett háromszor kapott Grammy-díjat a new age kategóriában. Az UNESCO jószolgálati nagykövete, akit komolyan aggaszt bolygónk jövője. 2013 júniusában a Szerzői Jogkezelők Nemzetközi Szövetségének (CISAC) elnökévé választották.

Több házasságon, váláson is túl van, társa volt többek közt Charlotte Rampling, Isabelle Adjani és Anne Parillaud színésznő, és három gyermeke van.

Jean-Michel Jarre Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend, a zenéire komponált fénykoncertek több százszor voltak láthatóak a Lézerszínházban. 1993-as Chronologie című albumát a Népstadionban mutatta be, az Oxygene 7-13 bemutató koncertjét 1997-ben a Budapest Sportcsarnokban láthatta a magyar közönség. A francia világsztár 2008-ban és 2010-ben a Sportarénában, 2009-ben Debrecenben bűvölte el show-jával a hazai rajongókat. Legutóbbi, 2016-os budapesti fellépésén a jól ismert klasszikus számok mellett akkor legújabb, sztárok közreműködésével született Electronica című lemezéről mutatott be tételeket és az általa fejlesztett látványos hangszeren, a lézerhárfán is előhívott dallamokat a közönség lelkes tetszésére.

Most pedig napokon belül (2018. szeptember 14.) megjelenik egy Best of válogatás Planet Jarre - 50 years of Music címmel, amin a mester 41 száma található meg újrakeverve, és ebből a 41-ből négy új szerzemény lesz. Rajongóknak kihagyhatatlan.

https://zenefuleidnek.blogstar.hu/./pages/zenefuleidnek/contents/blog/57297/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?