Blogolj!

Anna and the Barbies - UTÓPIA

Ragnar Volarus

Az Anna and the Barbies zenekart a Pásztor testvérek hívták életre. Anna, az énekesnő igazi kaméleon, extravagáns teremtés, aki anno majdnem megnyerte az RTL Klub túlélőshow-ját is.

Pásztor Anna korábban mint táncos járta a világot, és elkezdett rappelni, tesója pedig itthon, mint alternatív zenész próbált érvényesülni. Anna 2004–ben jelentkezett az RTL túlélőshowjába, a Survivorbe, 42 napot töltött Dominikán, és nemhogy túlélte, hanem kis híján meg is nyerte a versenyt, majd elvégezte Gór Nagy Mária Színitanodáját, úgy, hogy közben ott tanított táncot és koreografált.

Pásztor Anna a Survivorban

Ezután nem sokkal, egy napon Anna azzal az ötlettel ment haza testvéréhez, hogy csináljanak együtt valamit. 2005 tavaszán jelent meg a zenekar első lemeze angol nyelven. Ezt követte két év vívódás, hogy külföldön folytassák vagy maradjanak itthon? Szerencsére utóbbi mellett döntöttek, kiadták második lemezüket, és elkészítették a Tangó című dalra az első klippet, majd az Álmatlanra a másodikat. A zenekar 2008–ban a Budapesten koncertező Lenny Kravitz előzenekarként játszhatott, majd a fesztiválszezon közepette még forgattak két videoklippet, a Nyuszika többszázezres nézettséget produkált egy videomegosztó portálon.

Az Utópia pedig már az Anna and The Barbies hetedik nagylemeze, talán az eddigi legizgalmasabb hangvételű és legkiforrottabb zenekari csapatmunka eredménye, mély, nyers és varázslatosan őszinte szövegvilággal.

A lemez megjelenésekor az érkező dalok egy része már bejáratott koncerthimnusszá vált a rajongók körében, ugyanis a lemez debütálását egy feje tetejére állított bemutatósorozat előzte meg. Az UTÓPIÁT hét állomásos, azonos címre keresztelt turnén vezették fel, melynek során néhány el is hangzott a most megjelenő dalok közül. Ehhez a turnéhoz a Fővárosi Nagycirkusz adta a finálé helyszínét, ahol artisták, táncosok, cirkuszművészek és csodálatos előadók emelték az amúgy is igen nívós színvonalat. 

Ráadásul a turnét megnézhetjük filmen is, hiszen Álmatlan címmel a mozikban is bemutatták a koncerten készült felvételekből és interjúanyagokból álló kivételes filmet, mely még az eddigieknél is közelebb hozza a zenekart a közönségéhez. Mindegyik dal szövegét és zenéjét Pásztor Anna és Pásztor Sámuel szerezte.

A Holtodiglant egy Nagy László vers sorai ihlették: „S ki viszi át fogában tartva / a Szerelmet a túlsó partra!” (Nagy László: Ki viszi át a szerelmet). Picikét máshogy került a refrénbe, mintegy utalás a versre. Míg a 7 lépésnek Pásztor Sámuel írta a zenéjét, Anna pedig a szöveget, és a 99 évesen meghalt nagymamájuk halálát dolgozza fel, hogy milyen nehéz az az utolsó lépés élet és halál között.

4-es 6-os nem meglepő, de a villamosról szól, ahol számos összecsuklott, megbicsaklott életet látni. A társadalom nagy része hihetetlen megvetéssel néz rájuk, pedig bárki odakerülhet pillanatok alatt, hogy mindenét elveszíti. Ez a dal ezekről az emberekről szól, akik a társadalom peremén vannak.

Segges a Balatonba egy igazi bájos, életigenlő szám, amivel kapcsolatban kapott az együttes hideget – meleget. 

Az 1980-valahány egy kép alapján született, a refrént leszámítva egészében Anna öccse írta. 

T.K. István dal története egészen furcsa, ugyanis Anna egy népszavazáson olvasta a sajátja mellett, és elkezdett azon gondolkodni, hogy ki lehet ez a teljesen átlagos nevű ember, van-e családja, mi a foglalkozása, vajon boldog-e... Ez egy gyűjtődala lett az állampolgároknak, akik T.K. István mögött fel tudnak sorakozni. Az Egyre inkább idegent Bubnó Marci, a dobos írta, ahogy a Sajnálom refrénjét is. Nagyon őszinte, nagyon erős dal lett, lemeztelenedett lélekkel, felszólaló, felüvöltő, életbe kapaszkodó.

Karjaimban, karjaidban (Szeresd a vesztest is, ne csak a bajnokot) egy gyönyörű szerelmes dal, míg a Tegnapelőtt, holnapután (UTÓPIA) az utolsó utáni pillanatban került a lemezre. Az album egyetlen angol nyelvű dala az I belong to you egy több mint 10 éves dal, még az első albumról lett átemelve. 

Szó ami szó, tényleg jó kis lemez lett az Utópia. Ha eddig elkerülte bárki figyelmét, akkor mindenképpen pótolja.

Címkék: Alternative
https://zenefuleidnek.blogstar.hu/./pages/zenefuleidnek/contents/blog/51373/pics/lead_800x600.jpg
Alternative
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?