Orbán: nemzeti konzultáció kezdődik
Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken.
Blogolj!

Csillag az égben - öt éve nincs már velünk Cipő

Ragnar Volarus

Szomorú évforduló a mai, 2013. március 11-én, hosszú betegség után meghalt Bódi László Cipő, a Republic frontembere. 

Bódi László 1965. május 3-án született az akkor a Szovjetunió területéhez tartozó Ungváron. Egy ideig családjával Kisgejőcön élt, majd 1966-ban költöztek Kisvárdára, ahol a Weiner Leó Zeneiskolába járt. Gyerekkorában zongorázni tanult, tizennégy éves korában pedig már dalszövegeket írt. Saját bevallása szerint a Beatles együttes Egy nehéz nap éjszakája című zenés filmjének hatására választotta a zenei pályát. A Bessenyei György Gimnáziumba járt, mikor megalapította a Cipőfűző zenekart. Az együttes öt éven át volt aktív és Bódi apai nagybátyjának ötletére írt népdalszerű popszámokat játszott.

1983-ban a sárvári diáknapokon verseivel és dalaival díjakat nyert, ekkor ismerkedett meg Bródy Jánossal. 18 évesen Budapestre költözött, ahol konzervatórium-előkészítőre járt, ezzel egy időben pedig a Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium Vasúti Főosztályánál és a Magyar Postánál dolgozott mint vasutas és újságkihordó. Az 1980-as évek végén postaforgalmi segédtisztként végzett.

Később Szigeti Ferenccel alakítottak egy duót Krokodil néven, amely igen rövid életű volt, mindössze egyetlen felvétele készült a rádióban, Számolj el tízig címmel. Eközben dalszövegeket írt Szigeti másik együttese, a Känguru számára, és ekkor ismerte meg a basszusgitáros Boros Csabát.

1990. február 23-án (innen ered a lemezborítókon feltűnő hal, amely ezt szimbolizálja) a nagy nap, mikor a Republic megalakult, Boros Csabával, Tóth Zoltánnal, Bali Imrével és Szilágyi Lászlóval. Utóbbit nem sokkal az alapítás után Nagy László Attila, Bali Imrét pedig Patai Tamás váltotta. Már nyáron felléptek a Beatrice koncertjein, mivel Nagy Feró szimpatizált velük és szerette a zenéjüket. Még ugyanebben az évben kiadták első albumukat, Indul a mandula!!! címmel.

1991-ben elnyerték a Magyar Rádió eMeRTon-díját, 1993-ban pedig a Hahó Öcsi!!! albumukkal a MAHASZ Arany Zsiráf-díját. 1994-ben a Disco elképesztően gyorsan arany-, majd platinalemez lett. Cipő 1995-ben Rajcs Renátával közös szólólemezzel jelentkezett, és még ugyanebben az évben, a 67-es úton és a Ha itt lennél velem sikerén felbuzdulva, október 6-7-én ünnepi koncertet adtak Kaposvárott, a 67-es út mellett, melynek anyagából CD és videó is készült. Közreműködött a Somogy Néptáncegyüttes, Rajcs Renáta, és hegedűn Szabó András, aki ettől kezdve szinte állandó kísérője lett a Republicnak.

1995-ben ismét elnyerték az Arany Zsiráf-díjat „Az év rocklemeze” kategóriában és az év elején megjelent Tüzet viszek című album is – a Szállj el kismadárral – két héten belül aranylemez lett, hamarosan platinalemez státuszba került, 100 000 példány eladása után pedig még 1995-ben gyémántlemez lett. A kilencvenes évek második felétől már kevesebb Republic-dal kerül a rádiókba, az együttes is egyre többet kísérletezik: előkerülnek a fúvósok és a legkülönfélébb zenei hatások. 1998-ban megjelent A Rózsa Vére című film zenéje, melyet szintén a Republic alkotott, és ezen az albumon érvényesülnek már igazán Tóth Zoltán képességei, hiszen a dalok nagy részét ő szerezte. 1999-ben a hármas válogatásalbum (a Szerelmes, Népi zenei, Közérzeti dalok) után Boldogság.hu címmel újabb lemezt adnak ki.

Az új évezred 2000-ben a Cseh Tamással közös kiadású Levélváltással és egy, a 10. évfordulóra készült válogatáslemezzel, az Aranyalbum 1-gyel kezdődik.  A 2005-ben 15. születésnapját ünneplő csapat e kerek évforduló alkalmából kiadja újabb nagylemezét 1 Magyarország 1 Mennyország címmel, és ekkor jelenik meg a kuriózumnak számító első önálló DVD-jük is, amely 3 kivételével, az eddig megjelent összes klipet tartalmazza. 2009-ben adják ki a 2000-től 2010-ig terjedő évek dalaiból válogató Aranyalbum 2. dupla CD-t. 

2010-ben a 20. születésnapi jubileumát a Köztársaság című albummal ünnepli az együttes. 2013-ban rendhagyó különleges zenei élménnyel kedveskedett az együttes a rajongóknak. A zeneirodalom kiválóságainak örök darabjait a saját hangzásviláguk szerint formálták és adták elő a Road 67 Symphonic Orchestra kíséretével. Ekkoriban viszont már beárnyékolta a sikereket Bódi László betegsége.

Cipő több mint kétszáznegyven dalt szerzett a Republicnak, köztük számos olyan slágert amit a mai napig játszanak a rádiók. De rengeteg dalt írt más előadóknak is, így többek között Koncz Zsuzsának az Ég és föld között című dalt. 

2010. március 15-én a Republic tagjaként „az Együttes megalakulása 20. évfordulója alkalmából, méltán népszerű, nagy sikernek örvendő előadóművészi tevékenységük elismeréseként” Bódi László az együttes többi tagjával – Boros Csabával, Nagy László Attilával, Patai Tamással és Tóth Zoltánnal – a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének polgári tagozatában részesült. Bódi László ekkor már éveken át krónikus szívritmuszavarban szenvedett, 2009-ben pedig megműtötték koszorúér-betegsége miatt, és lábon hordott ki egy szívinfarktust.

Életének utolsó időszakában súlyos tüdőgyulladással kezelték, 2013. február 15-én szívritmuszavara szívrohamhoz vezetett. Rögtön az intenzív osztályra került, ahol mélyaltatásba helyezték, amelyből – bár többször megpróbálták felébreszteni – már nem ébredt fel, harmadfokú kómás állapotba került. Néhány nappal később gégemetszést hajtottak végre rajta, hogy szabadabbá tegyék a szervezetében az oxigénáramlást. 

Február 23-án a Republic megtartotta 23. születésnapi baráti közönségtalálkozóját a budapesti Kossuth Klubban, ahol nem léptek fel, hanem a legközelebbi rajongók a zenekarral együtt szorítottak a gyógyulásáért. Az eseményen dr. Merkely Béla professzor, Cipő kezelőorvosa is megjelent, aki tájékoztatást adott az énekes állapotáról a jelenlévőknek. Az orvosok ugyan még láttak elvi esélyt gyógyulására, Bódi László 2013. március 11-én hajnalban, Budapesten, életének negyvennyolcadik évében mégis elhunyt.

Most öt év elteltével mi még mindig csak azt kívánjuk: bár még egyszer hallhatnánk.

https://zenefuleidnek.blogstar.hu/./pages/zenefuleidnek/contents/blog/49728/pics/lead_800x600.jpg
Csillag az égben
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?