Orbán: nemzeti konzultáció kezdődik
Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken.
Blogolj!

Gereben Zita - Az én fesztiválom

Ragnar Volarus

Sokáig halogattam ezt a lemezt. Mert tudtam, hogy jazz. Ahhoz pedig hangulat kell. Viszont ha előre tudtam volna, hogy ennyire jó, egy percig sem vártam volna.

Merthogy ez nem színtisztán jazz, de érzésem szerint ez nagyon előnyére válik. Annyira sokszínű - mondhatnám eklektikus -, de mégis annyira egyben van. Persze ezért most az ortodox jazz szakértők gyűlölethulláma indul meg felém, mivel szerintük ez nagyon távol áll attól, amit ők erről a műfajról gondolnak. Mert Az én fesztiválom szórakoztató, izgalmas, könnyed, ugyanakkor minőségi. Ugyanis ezek egyáltalán nem zárják ki egymást. Ha nagyon merészen fogalmazok, akkor azt is le merem írni, hogy ez egy nagyon stílusos "poplemez". Ez utóbbit azért csak idézőjelben, mert a mai divatos popzenét kár lenne ehhez az anyaghoz hasonlítani. Ahhoz képest Gereben Zitáék egy galaxisokon átívelő mesterművet alkottak.

Talán még soha nem énekelt senki ennyire tökéletes dalt egy Kiskabátról. Pedig mint látszik, lehet. Elég ha kiváló jazzmuzsikusok kísérnek egy ragyogó jazzénekesnőt. És mivel a zenészek rengeteg stílusban jártasak, így bátran keverik az akusztikus hangzást az elektronikus tánczenével, a jazzel, az R'n'B-vel és a funkkal. A dalok sokszínűsége azonban egységes stílust tükröz, amely kifinomultan elegyedik a Zitára eddig is jellemző sajátos dallamvilággal. 

„Nekem is egy nagy kaland volt, ahogy kipróbálhattam magam a dalokban, játszhattam a hangszíneimmel és az éneklésem intenzitásával. Úgy érzem, mindegyik műfajban sikerült megtalálni azt a dolgot, ami igazán én vagyok, és ami eddig is meghatározta a zenémet. Bízom benne, hogy ezekkel a számokkal a különböző műfajú zenék iránti nyitottságot a hallgatóknak is sikerül átadnom.”

– mondta az énekesnő.

Persze az sem árt, hogy a szövegeket jobbnál jobb szövegírók hozzák össze: Hajós András, Szalai Tamás, Lombos Márton, Gödri Bulcsu.

Gereben Zita és zenekara ezzel a lemezzel bebizonyította, hogy ha kicsit is merész valaki, akkor a jazz műfaj kiválóságai is képesek olyat alkotni, ami nem csak egy nagyon szűk rétegnek nyújt szórakozást, ennek ellenére roppant igényes. Amit csak egyszerűen jó hallgatni és dúdolni. Zita hangja erre lehetőséget is ad, annyira selymes, és mégis karcos, miközben gyönyörűen és mélyen búg. Eddig ez a lemez az idei kedvenc. 

A zenei sokszínűségről pedig saját fülünkkel is meggyőződhetünk, akár a március 14-i Budapest Jazz Clubban tartandó koncerten is.. 

2018. március 14., Budapest Jazz Club

A zenekar tagjai: Gereben Zita – ének, Bécsy Bence – gitár, Horváth „Tojás" Gábor – zongora, Bata István – basszusgitár, Gálfi Attila – dob  

Facebook eseményhttps://www.facebook.com/events/922525571248685/

Címkék: Jazz
https://zenefuleidnek.blogstar.hu/./pages/zenefuleidnek/contents/blog/49486/pics/lead_800x600.jpg
Jazz
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?