Orbán: nemzeti konzultáció kezdődik
Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken.
Blogolj!

Csillag az égben - Dolores O'Riordan

Ragnar Volarus

46 éves korában Londonban váratlanul elhunyt Dolores O’Riordan, a Cranberries énekesnője. A jellegzetes hangú O’Riordan éppen stúdiómunkálatok miatt tartózkodott a brit fővárosban. A halál okáról viszont nincs bővebb információ.

Az 1971-ben Limmerickben született énekesnő 1990-ben hirdetés útján csatlakozott Noel és Mike Hogan-hoz az akkor még The Cranberry Saw Us néven futó együtteshez, amelyet hamarosan egyszerűen Cranberries-re változtattak. A zenekar öt nagylemezt adott ki (Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We? (1993), No Need to Argue (1994), To the Faithful Departed (1996), Bury the Hatchet (1999), Wake Up and Smell the Coffee (2001)) 2002-ben egy Greatest Hits válogatást, majd 2003-ban szünetre vonult. A No Need to Argue 17 millió példányban kelt el, a '90-es évek egyik legnagyobb alternatív bandájává tette a The Cranberriest.

Legnagyobb slágerük a Zombie volt, de nem az egyetlen. O'Riordan különleges hangja és ír akcentusa által meghatározott dalokkal a The Cranberries óriási sikereket ért el az Atlanti-óceán mindkét oldalán, a Linger például bejutott az amerikai és ír top 10-es slágerek közé, az Egyesült Királyságban a top 14-be.

Dolores azonban a szünetben szólókarrierbe kezdett és két nagylemezt adott ki, amelyben szintén kapott a politikai kiállás is, csakúgy mint a Cranberries esetében. Az első önálló anyagot 2007-ben jelentette meg Are You Listening? címmel, melyről az Ordinary Day és a When We We're Young aratta a legnagyobb sikereket. O'Riordan természetesen turnézott is ezzel az albummal, de nem tisztázott betegség miatt félbeszakította azt 2007 novemberében.

A második szólólemez, a No Baggage 2009-ben jelent meg, erről a Cranberries is játszott dalokat, miután újjáalakult. Merthogy ebben az esztendőben ismét összeálltak, 2012-ben kiadták a Roses címet viselő lemezt, illetve 2017-ben egy akusztikus albumot a Something Else-t, ami után turnéra indultak. Ezt viszont félbe kellett szakítani O’Riordan állítólagos hátfájdalmai miatt. Utolsó koncertjüket május 20-án adták. 

Az énekesnőt 2014-ben bipoláris zavarral (mániás depresszió) diagnosztizálták. O’Riordan három gyermeket hagyott hátra.

Sajnos ez a jellegzetes hang már nem énekel nekünk újabb dalokat. Be kell érnünk a régiekkel.

Dolores O'Riordan   (1971. szeptember 6., Limerick, Írország - 2018. január 15., London, Anglia)

https://zenefuleidnek.blogstar.hu/./pages/zenefuleidnek/contents/blog/47258/pics/lead_800x600.jpg
Csillag az égben
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?