Blogolj!

The Pogues feat. Kirsty MacColl - Fairytale of New York

Ragnar Volarus

Tizenhét éve történt, hogy az egyik legnépszerűbb karácsonyi dal női előadója, Kirsty MacColl elhunyt. Melyik ez a dal? Hát a Fairytale of New York, amit a The Pogues adott elő az említett énekesnővel. A dal nálunk nem annyira kedvelt és ismert, külföldön ellenben nincs nélküle karácsony, és számtalan feldolgozása is született.

A The Pogues egy kelta punkot játszó londoni zenekar, amely 1982-ben alakult. A banda első frontembere Shane MacGowan volt, de 1991-ben alkoholproblémái miatt kénytelen volt elhagyni a zenekart. Az új énekes Joe Strummer, majd Spider Stacy lett. A The Pogues 1996-ban feloszlott, de az együttes - benne MacGowannel -, 2001-ben ismét összeállt egy karácsonyi túrára, majd 2004 decemberében kilenc koncertet adott az Egyesült Királyságban és Írországban. Az együttes azóta aktív, felléptek többek között a Sziget Fesztiválon is. MacGowan életét sajnos végig jellemezte az alkoholizmus, egészségi állapota mostanra nagyon megromlott, tolószékbe is kényszerült. 

Shane MacGowan

Kirsty MacColl egy táncosnő, Jean Newlove és egy ismert folkénekes, Ewan MacColl gyermekeként született 1959 októberben, de mire világra jött, az apja már rég elhagyta az anyját egy másik nő miatt. Kirsty tehát csonka családban nőtt fel, anyjuk egyedül nevelte őt és testvérét, Hamisht. Még húsz éves sem volt, amikor háttérénekesként bekerült a Drug Addix punkzenekarba, akikkel egy EP-n is szerepelt. Itt fedezte fel őt a Stiff Records és szerződést ajánlottak neki. Egy év sem telt el a felfedezés után, amikor megjelent Kirsty MacColl legelső kislemeze, a They Don't Know. 1985-ben hozzáment Steve Lillywhite zenei producerhez, aki összesen hat Grammy-díjat zsebelt be az évek során, 2006-ban például az év producerének választották. 

Kirsty MacColl ezután sorra adta ki albumait, 1989-ben a Kite, az 1991-es Electric Landlady albumot még férjével, de a következő nagylemez, az 1993-as Titanic Days már Lillywhite nélkül jelent meg, és máig igazi válós-szakítós lemezként jegyzik, hiszen épp abban az időszakban született, amikor MacColl és Lillywhite házassága már az utolsókat rúgta.

A zenészkollégák és a kritikusok elismerő szavai ellenére a Kirsty MacColl-lemezek nem fogytak túl jól. MacColl sikertelenségét a vele duettet éneklő Pogues-frontember, Shane MacGowan sem értette, szerinte mindene megvolt ahhoz, hogy menő és felkapott énekesnő legyen: tehetséges, szenvedélyes és talpraesett volt, ráadásul jól nézett ki. Magát MacCollt is frusztrálta, hogy képtelen kereskedelmileg is sikeres előadóvá érni, ezért egy időben komolyan is kacérkodott a gondolattal, hogy felhagyjon a zenéléssel. Ám végül nem futamodott meg, és hosszú kihagyás után ugyan, de 2000 márciusában előrukkolt a Tropical Brainstorm című albummal, amiről akkor még nem tudhatta, hogy ez lesz az utolsó lemeze is egyben.

Kirsty ekkor utazott fiaival és a válása után megismert párjával, James Knight-al a Mexikóhoz tartozó Cozumel szigetére, hogy a munkát kipihenje. A sziget igazi búvárparadicsom, ahová az énekesnő azért hozta el a gyermekeit, hogy megismertesse velük a hobbiját. 2000. december 18-án MacColl a gyermekeivel és egy tapasztalt merülésvezetővel látott neki a víz alatti kalandnak.

Csodálatos volt, rengeteg mindent láttunk. Aztán feljöttünk. Én értem fel elsőként, majd azt hallottam, hogy Iván, a vezetőnk azt kiáltja, hogy ‘vigyázz!’. Megfordultam, és láttam, hogy egy motorcsónak száguld egyenesen felénk

– mesélte évekkel később a kisebbik fiú, Louis Lillywhite. Közben az énekesnő is észrevette a motorcsónakot, ami egyenesen a nagyobbik gyermeke, Jamie felé tartott, ezért gyorsan ellökte őt az útjából. Ez volt Kirsty MacColl az életében az utolsó tett: az életét adta azért, hogy megmentse a fiát. Jamie végül néhány kisebb fej- és bordasérülésekkel megúszta az esetet, az anyja azonban azonnal életét vesztette. A gyerekek az anyjuk vérében úszva próbálták megtalálni őt, mielőtt megpillantották a holttestet néhány méterre tőlük, arccal lefelé.

Azóta több emlékkoncertet adtak a tiszteletére, 2001-ben pedig egy padot helyeztek el a londoni Soho Square déli bejáratánál. Így állítva emléket neki, hiszen egyik dalában ezt énekelte: "One day I'll be waiting there / No empty bench in Soho Square". Rajongói azóta is minden a születésnapjához (október 10.) legközelebb eső vasárnapon összegyűlnek itt rá emlékezve. 

Az album, amin az említett karácsonyi dal, a Fairytale of New New York is szerepel, 1987-ben jelent meg If I Should Fall from Grace with God címmel. A kislemezen is kiadott Kirsty MacColl-Shane MacGowan duett a karácsonyi csúcsszezonban első helyre került az ír, másodikra a brit listán. A VH1 UK 2004-es, 2005-ös és 2006-os felmérésén is a legjobb karácsonyi dalnak választották. Beszavazták a 27 legjobb dal közé is, amely nem vezette a brit slágerlistát. 

Íme az eredeti:

Tény, hogy a szöveg alapján nem az igazi meghitt és szeretetteljes dal, mégis van benne valami. Pedig a  "you scumbag, you maggot, you cheap lousy faggot", ami szabad fordításban annyit tesz, hogy "te gennyzsák, te féreg, te ócska, aljas köcsög" tényleg nem túl ünnepi. Ráadásul a sértésekre hasonló hangnemben válaszol Shane MacGowan is. A BBC 1-es csatornája 2007-ben ki is törölte a számból a trágárságokat. Ennek ellenére a dal annyira népszerű, hogy talán könnyebb felsorolni azokat, akik még nem énekelték el. 

De például Ronan Keating és a Once című musical szereplői megtették:

Aztán itt van az egyik legfrissebb, amit Ed Sheeran adott elő Anne-Marie-val:

Itt pedig talán az egyik utolsó, amit maga Shane MacGowan énekel egy párizsi koncerten Ella Finer-el 2012-ben.

És ez csak tényleg néhány példa. Ha kíváncsiak, írják be a népszerű videómegosztó keresőmezőjébe: Fairytale of New York. Elárulom: kb. 1640000 találat. 

Címkék: Karácsony
https://zenefuleidnek.blogstar.hu/./pages/zenefuleidnek/contents/blog/46303/pics/lead_800x600.png
Karácsony
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?