Blogolj!

Shania Twain - Now

Ragnar Volarus

Tizenöt évnyi csend után újra hallhatjuk Shania Twaint. De már nem ugyanazt akit hajdanán, hanem egy másik kiadást, aki sokkal jobb és érettebb.

Shania Twain eddig élete eseményekben gazdagra sikeredett. Az Eilleen Regina Edwards néven született énekesnő Kanadában, az Ontario állambeli Windsorban láta meg a napvilágot. Öten voltak testvérek, ő volt a második legidősebb közülük. Gyerekkorát Timminsben töltötte, 500 mérföldre Torontotól, ahol ojibwe ("Pattogós beszédű") indián mostohaapja, Jerry Twain és édesanyja, Sharon nevelték közösen. Shania gyakran ragadta meg gitárját és vonult vissza a szobájába, hogy énekelhessen és dalt írhasson. Édesanyja észrevette, hogy Shania igazi tehetség, ezért a rádióban, TV Stúdiókban, közösségi házakban, nyugdíjas-otthonokban is énekelt már nyolcéves korától kezdve.

1987-ben, amikor 21 éves volt, a szülei meghaltak autóbalesetben, így rá hárult az összes ház körüli munka és vigyáznia kellett a három, nála fiatalabb testvérére, vezetnie kellett a háztartást. Három évig szinte kizárólag a testvérei nevelésével foglalkozott.

Első, 1993-ban megjelent albuma finoman szólva is mérsékelt sikert aratott. Szerencsére az énekesnő ezután megismerkedett Robert John "Mutt" Lange rockproducerrel, aki felfigyelt Shania tehetségére és tovább egyengette zenei karrierjét. A második nagylemez a The Woman in Me címet kapta és több mint 18 millió példányban kelt el. Twain megkapta a minden idők legkelendőbb countryénekesnőjének járó díjat, az album nyert egy Grammyt és az év countrylemezének kiáltották ki. A sikerek ellenére azonban Shania mindig kihangsúlyozta, nagyon szomorú, mert szülei nem láthatták a sikereit. Pedig innen az 1997-ben megjelent Come On Over és a 2002-es Up! is szállította a nagyobbnál nagyobb slágereket.

1999-ben a Broadcast Music Inc. (BMI) Shaniát a legjobb dalszerzőnek és a legjobb popdalszerzőnek járó díjjal lepte meg a You’re Still the One című számért. Ezt a számot az év balladájának és az év popdalának is nevezték.

Majd következett az Up!, amiből alig egy hónap alatt 3 millió darabot adtak el és az év legjobb albuma lett. A lemezt 11 millióan vették meg csak Amerikában. Shania rekordot döntött: három egymás utáni nagylemeze több, mint tízszeres platinalemez lett: a The Woman in Me tizenkétszeres, a Come On Over hússzoros, az Up! tízszeres platinalemez minősítést kapott a RIAA-tól. 

Ekkor az énekesnő visszavonult, és csak magánélete miatt lehetett hallani róla. Házassága férjével 2008-ban romlott meg, mikor az beleszeretett Shania legjobb barátnőjébe, majd 2010. június 9-én elváltak. Néhány évvel később, 2011-ben volt egy kísérlete a visszatérésre, de egy Lyme megbetegedés miatt veszélybe került a hangja, így ebből végül nem lett semmi. Egészen mostanáig. A visszatérés pedig a történtek után szinte kész csoda.

Shania Twain pályája csúcsán egyedi, csak rá jellemző stílust teremtett. Ezt viszont így 15 év után már nem csinálhatta tovább, hiszen azóta nagyot változott a világ, és hát ugye értelemszerűen volt férje sem dolgozott vele ezen az anyagon. Az már az első, nyáron kiadott kislemezen is látszott, hogy egészen mást kapunk, de közel sem rosszat.

A teljes anyagot pedig most szeptemberben vehettük a kezünkbe. És bitang jó lett. Kár lett volna ha ezt a hangot nem hallhatjuk többet. Ez nem egy rehabilitációs, és a történteken rágódó lemez lett. Shania erősebb mint valaha, ahogy azt már az első kiadott dalon is énekelte, a gyógyulás fájdalmas, de ő teljesen egészséges. A Home Now és az I'm Alright is ezt hangsúlyozza ki. Sajnos a hangján icipicit érzékelni a korábbi betegséget, kicsit mélyebb mint egykor, de még mindig sok énekes éveket adna az életéből, ha ilyen hangja lehetne. 

Mivel a lemezen rengeteg tehetséges fiatal pop, rock és EDM alkotó is otthagyta a keze nyomát, így egy igen színes albumot kapunk. A nyitódal, a “Swinging With My Eyes Closed” igazi country-rock, a “Roll Me on the River” némi reggae és blues-rock egyvelege, az “I’m Alright” kísérője egy gospel-kórus. Mi kell még?

Shania ezzel nem régi önmagát hozta vissza a zenei világba, hanem egy új királynőt. Aki túl van néhány nehéz éven, de énekelni, azt még piszkosul tud! Az év egyik legkellemesebb meglepetése a visszatérése és ez az album is. Az pedig becsülendő, hogy nem most ismert zenészekkel állt össze duettezni, hogy újra reflektorfénybe kerüljön 15 év után, és idomuljon a mostani igényekhez. Egy karakán nő, akit lehet szeretni és rajongani a tehetségéért és tudásáért. 

Címkék: Country-Rock, Pop
https://zenefuleidnek.blogstar.hu/./pages/zenefuleidnek/contents/blog/43668/pics/lead_800x600.jpg
Country-Rock,Pop
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?