Blogolj!

Kelela - Take Me Apart

Ragnar Volarus

Az utóbbi évek elektronikus r&b-mezőnyének egyik legragyogóbb csillaga Kelela, akinek végre meghallgathatjuk bemutatkozó albumát. Ami szó szerint nézve nem igaz, hiszen 2013-ban már a Cut 4 Me című mixtape formájában megtörtént a debütálás, de most hamisítatlan nagylemezről beszélünk, tehát egy kiadónál megjelentetett stúdióalbumról. 

Kelela egyedisége abban mutatkozik meg, hogy egy progresszívebb elektronikus zenéhez kiemelkedő, igazi vérbeli, jó értelemben vett fekete énekhang párosul. De egyúttal szerencsére megszabadult az unalomig ismert r&b sémáktól is, igazi megújulást hoz. A 2013-as debütálás óta sok változás végbement a popzenében, és nem hazudok, ha azt mondom, nem mind volt pozitív. 

Nem ezek közé a változások közé tartozik az, hogy Kelela leszerződött a Warphoz, van már kétmilliós nézettségű videója, és több nagy névvel is dolgozott, többek közt Arcával, de vendégénekesként közreműködött többek között a Gorillaz, Danny Brown, Solange, Clams Casino és mások számaiban.

Ennyit a múltról, most pedig nézzük a Take Me Apart-ot. Röviden, egy tök jó kis elektronikus r&b-lemez.

Kicsit bővebben pedig tényleg jó. Érdekes együtt egy ilyen hang és az elektronikus zene. Szokatlan párosítás, de működőképes, ráadásul egyik sincs túlsúlyban a másikhoz képest. Viszont teljesen más élményt ad fejhallgatón, mint csak úgy simán hallgatva. Mondjuk ez alapvetően az elektronikus zene sajátossága, hogy az apró kis finomságok csak ebben a formában hallhatóak igazán. És ekkor tűnnek fel az izgalmas zenei megoldások, amik tényleg igazi egyensúlyt teremtenek a zene és az ének között. Emellett pedig nagyon sokszínű lemez lett, van ahol csábít, majd elutasít, elandalít majd kirángat a gatyádból. Hol domináns a szintetizátor, hol vagány, vagy éppen elmosódó.

Most pedig jöjjön egy videó a lemezről, az LMK, azaz Let Me Know. Szerintem zseniális. Mármint a zene. A klip meg klip.

Ha összegeznem kéne, csak annyit mondanék, nem egy hagyományos album. Egy érdekes kísérlet, ami elsőre nem feltétlenül dönt le a lábadról, de ha adsz neki még esélyt, egyre jobb lesz. 

Címkék: Elektronikus R&B
https://zenefuleidnek.blogstar.hu/./pages/zenefuleidnek/contents/blog/43935/pics/lead_800x600.jpg
Elektronikus R&B
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?