Blogolj!

Tom Chaplin - The Wave

Ragnar Volarus

Az együttes még 1993-ban alakult meg a kelet-sussexi Battle nevű kis településen Tim Rice-Oxley biztatására. Ekkor a nevük még The Lotus Eaters volt, és a kedvenc együtteseik számait játszották, mint például a U2, az Oasis és a The Beatles híres dalait. A zenekar tagjai ekkor Tim Rice-Oxley, Dominic Scott és Richard Hughes volt. 1997-ben pedig csatlakozott az együtteshez (Scott és Hughes tiltakozása ellenére) Tom Chaplin. Az együttes nevét ekkor Cherry Keane-re változtatták, Tom édesanyjának jó barátja után, akit Chaplin és Tim kiskorukban ismertek meg. Ő volt az, aki biztatta őket, hogy kövessék az álmaikat, és pénzt hagyott a Chaplin családra, miután elhunyt rákban. Később a név Keane-re rövidült.

Bemutatkozó lemezük, a Hopes and Fears 2004-ben jelent meg, és az Everything Changes tarolt a listákon.

 

A Keane egyébként úgy lett sikeres rockbanda, hogy dalaikban nem a gitár, hanem a zongora, illetve egyéb billentyűs hangszerek játsszák a főszerepet. A sikernek azonban ára van. A fenti klipben 2004-ben még így festett Tom Chaplin. 2012-ben a Strangeland album idején pedig így.

Igen. Sajnos őt is utolérte a sztárok végzete, az alkohol- és drogprobléma. Ami végül odáig fajult, hogy 2015-ben kis híján az életébe került a túladagolt kokain. 

Ezt a nehéz időszakot igyekszik kiénekelni magából a The Wave című albumon. Amire nagyon kíváncsi voltam. Tekintve, hogy a Keane dalszerzője Rice-Oxley volt, itt pedig szinte minden Chaplin munkája (Matt Hales segített egy kicsit, hogy ne legyen teljesen más minden), tehát van különbség a két végeredmény között. Ennek ellenére is remek kis albumot rak elénk Tom.

A dalok természetesen a nehéz időszakról, és az azóta tartó vezeklésről szólnak. A nyitás értelemszerűen sötét, egy fiúról szól, akit betemetett a törmelék, majd a második szám a "Hardened Heart" egy szívbemarkoló vallomás, “How I wish I was not hurting everyone I know”.

De a későbbiekben a "Hold On To Our Love" is egy borzasztóan csodás zongorával előadott ballada a feleségének és a kislányának. Látszik, hogy Tom igyekszik maga mögött tudni ezt az egészet, és még a szép időkre is emlékezni (I Remember You), ami számunkra lehet igazán jó hír, hiszen ezért a hangért nagyon nagy kár lenne. Más ez mint a Keane, de ugyanúgy szerethető és hallgatható. Az egész album meghallgatható a népszerű videómegosztón. Íme.

https://zenefuleidnek.blogstar.hu/./pages/zenefuleidnek/contents/blog/42632/pics/lead_800x600.jpg
Alternative Rock,Piano Rock
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?